29/07/2023 29/07/2023 Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε ο Άγιος και Ιαματικός Παντελεήμων 26 και 27 Ιουλίου 2023 στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης με προεξάρχοντα στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία τον Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’ και πολλούς ιερείς. Τέλος, τελέστηκε και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δυο πιλότων (canadair), οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον τους...
29 Ιουλίου, 2023 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2023 - 10:30

Η εορτή του Αγ. Παντελεήμονος στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Μάνης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγ. Παντελεήμονος στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Μάνης (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε ο Άγιος και Ιαματικός Παντελεήμων 26 και 27 Ιουλίου 2023 στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης με προεξάρχοντα στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία τον Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’ και πολλούς ιερείς.

Τέλος, τελέστηκε και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δυο πιλότων (canadair), οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον τους για την κατάσβεση της πυρκαϊάς στην Εύβοια, των κυβερνήτου – σμηναγού Χρήστου Μουλά και συγκυβερνήτου – ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Το κήρυγμα που ακολουθεί είναι του π. Κων/νου Μαυρικάκη, το οποίο έκανε στον Εσπερινό της εορτής.

«Η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει την μνήμη του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονα ο οποίος είναι από τα ιερά θύματα τού μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού.

Έχασε νωρίς τον πατέρα του Ευστόργιο -ανώτατο αξιωματικό αλλά ειδωλολάτρη και η πιστή χριστιανή μητέρα του φρόντισε για την ανατροφή του. Όμως καθοριστικό ρόλο στην πορεία του είχε ο χριστιανός ιερέας Ερμόλαος ο οποίος και τον κατήχησε στην χριστιανική πίστη αλλά και ο ιδιαίτερος γιατρός του αυτοκράτορα Ευφόσυνος που τον εκπαίδευσε στην Ιατρική .Αξιώθηκε να γίνει ένας ικανότατος ιατρός που ασκούσε φιλάνθρωπα το λειτούργημα του αφιλοκερδώς θεραπεύοντας νοσήματα αλλά και με θαυματουργικό τρόπο προσφέροντας ιάσεις . Όλα αυτά όμως προκάλεσαν τον φθόνο άλλων ιατρών που τον κατηγόρησαν στον αυτοκράτορα που τον οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο δι’ αποκεφαλισμού αφού πρώτα πέρασε σκληρά βασανιστήρια όπως και πρώτα ο Ιερέας Ερμόλαος επειδή δεν αρνήθηκε την Χριστιανική του Πίστη .

Η Πορεία ζωής του Αγίου Παντελεήμονα μας υπενθυμίζει το γεγονός ότι οι Άγιοι βίωσαν το μαρτύριο επειδή πρώτα εισήλθαν στην προσωπική ζωή του Θεού και φθάσανε στην Θέωση σαν στενοί φίλοι του Θεού .Το μαρτύριο δεν είναι ομολογία για μια ιδέα αλλά καρπός τελειώσεως και αγιασμού .Οι Άγιοι είναι κατεξοχήν ναοί του Θεού ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τονίζει «Ο Θεός πάρεστιν πανταχού ενοικεί δε εν μόνοις τοις αγίοις»

Σήμερα το βράδυ όμως αξίζει να αναρωτηθούμε για την δική μας πορεία ζωής και αντί να θυμηθούμε τα στενάχωρα ..τις δυσκολίες και τις προσβολές που ίσως νιώσαμε από κοντινούς μας η και πιο μακρινούς μας συνανθρώπους όπως συνηθίζουμε κατά προτεραιότητα …να παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας προστατεύει με τις προσευχές εκείνων που μας αγαπούν …και ας αφήσουμε τον νου μας ελεύθερο να θυμηθούμε τα πρόσωπα των οποίων η μορφή ξεπροβάλλει ..όλους όσους μας αγαπούν . Ύστερα ίσως εμφανισθούν οι Άγιοι που μνημονεύουμε συχνά …και μέσα σε αυτούς ας είναι και ο σημερινός εορταζόμενος Παντελεήμων και σιγά -σιγά θα δημιουργήσουν μία προσωπική σχέση μαζί μας .Ο καθένας μας έχει αναπτύξει σύνδεσμο με τον Άγιο που φέρει το όνομα του από την ώρα του βαπτίσματος και προσεύχεται για εμάς και μας περιβάλει με την αγάπη του «Εγώ καθεύδω και η καρδία μου αγρυπνεί» ( Άσμα Ασμάτων ).

Όμως αν αισθανθούμε αδύναμοι να πάρουμε την απόφαση και να κάνουμε πράξη τις αλλαγές στην διαχείριση της εστίασης της προσοχής μας …είναι ίσως γιατί και εμείς όπως τόσοι άλλοι είμαστε ένα από τα θύματα του εθισμού στην περιπλάνηση στο διαδίκτυο της υπερπληροφόρησης και των απαραίτητων ? πια μέσων κοινωνικής δικτύωσης τότε αυτό που πρωτίστως μας χρειάζεται είναι να ενδυναμώσουμε την θέληση μας

Η θέληση αρχίζει να ζωντανεύει όταν η επιθυμία μας προσανατολίζεται σε συγκεκριμένο στόχο προς τον οποίο μας παρασύρει η καρδιά μας ..η ανάγκη της επιθυμίας να αγαπάμε. Αν τον λαχταράμε -τον στόχο – με ζήλο η θέληση μας δυναμώνει γίνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της και απωθεί τα εμπόδια.

Για να την ενισχύσουμε το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασκήσουμε είναι η ικανότητα της καρδιάς να προσφέρεται ολοκληρωτικά να ανοίγεται σε βάθος ,να επιτρέπει στο Θείο φως να διεισδύει ώστε να διώχνει όχι μόνο το βαθύ σκοτάδι αλλά και κάθε σκιά!
«Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και Πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοίς εγκατοις μου >> 50ος Ψαλμός

Στην πνευματική αυτή πορεία με συντροφιά -οδηγούς τους αγίους μας απαραίτητη είναι η Μετάνοια: να αναμετρήσουμε και να αναμετρούμε διαρκώς την απόσταση ανάμεσα σε αυτό που ο Κύριος θέλησε και ανάμεσα σε αυτό που εμείς πραγματοποιήσαμε.

Ο αναστοχασμός μία τίμια ειλικρινής καθολική τακτική αποτίμησή της ζωής μας είναι απαραίτητη …όμως πολύ συχνά εμείς αναβάλλουμε έναν τέτοιον αναστοχασμό και ζούμε σαν να είμαστε .. απασχολημένοι στη συγγραφή ενός προσχεδίου που πολύ αργότερα -πάρα πολύ αργότερα -αφού θεωρούμε ότι διαθέτουμε απεριόριστο χρόνο μπροστά μας- θα μεταγραφεί στο τελικό κείμενο.

Έτσι το σχέδιο για την πορεία προς τον Αγιασμό μας δεν εκπληρώνεται ποτέ γιατί τα γηρατειά η έσχατη έκπτωση του σώματος η άνοια του μυαλού η ένας ξαφνικός Θάνατος δεν μας αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο ελιγμού.

Ας μνημονεύουμε συχνά τους Αγίους μας και ανάμεσα τους και τον σήμερα εορταζόμενο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα τον Ιαματικό ώστε με την αγάπη τους και την ιαματική τους ενέργεια να θεραπευθεί η ασθενική μας θέληση και με ενδυναμούμενη την προσευχή μας επάξια να προφέρουμε :

«Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και Πνεύμα ευθές εκαίνισον εν τοίς εγκάτοις μου >> και
«Τον υπόλοιπόν χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι παρά του Κυρίου αιτησώμεθα .
Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών ,ανώδυνα ,ανεπαίσχυντα ειρηνικά και καλήν απολογίαν ,την επι του φοβερού βήματος του Χριστού αιτησώμεθα»
Αμήν

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων