18/03/2019 18/03/2019 Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μετά πάσης ιεροπρέπειας, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία και είναι αφιερωμένη από το έτος 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄, εις τη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την...
18 Μαρτίου, 2019 - 20:12

Κυριακή της Ορθοδοξίας και επέτειος έναρξης της Επανάστασης του 1821 στη Μάνη

Διαδώστε:
Κυριακή της Ορθοδοξίας και επέτειος έναρξης της Επανάστασης του 1821 στη Μάνη

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μετά πάσης ιεροπρέπειας, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία και είναι αφιερωμένη από το έτος 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄, εις τη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την οριστική λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας.

Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, πλαισιωμένος από τον αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκο, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και από άλλους κληρικούς.

Προ της Απολύσεως και σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων. Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας απέδωσε μελωδικά η χορωδία του Μουσικού Ομίλου Κέρκυρας ”Οι Λακωνίτες”.

Φέτος, η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας συνέπεσε και με τη μεγάλη εορτή της Μάνης, καθώς την 17η Μαρτίου 1821 οι Μανιάτες με πρωτεργάτη τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αφού ορκίστηκαν »Νίκη ή Θάνατο», ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Η επέτειος αυτή κάθε χρόνο τιμάται με μεγαλοπρέπεια και με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας.

Στον ιστορικό Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στη συνέχεια στη θέση “Κοτρώνι” μετά το μετά το σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Ανδρεάκου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα.

Με συγκίνηση πλήθος κόσμου παρακολούθησε την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιατών από τους μαθητές του Λυκείου της Αρεόπολης.

Στην πλατεία ”Αθανάτων” ενώπιον του αγάλματος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεπτού Ποιμενάρχου μας και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση τιμητικών στεφάνων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων της Μάνης, αντιπροσωπειών πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και στρατιωτικού τμήματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων