18/05/2020 18/05/2020 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος μετέβη την Ε’ Κυριακή του Πάσχα (17/05/2020), της Σαμαρείτιδος, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρδαμύλης Δυτ. Μάνης, όπου και λειτούργησε συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ναού π. Ιωάννη Κουρεντζή και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη. Ο Σεβ. κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας την τελευταία φράση της ευαγγελικής περικοπής (Ιω....
18 Μαΐου, 2020 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2020 - 13:34

“Κύριε, ζωντάνεψε πάλι τα σκηνώματά Σου”

Διαδώστε:
“Κύριε, ζωντάνεψε πάλι τα σκηνώματά Σου”

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος μετέβη την Ε’ Κυριακή του Πάσχα (17/05/2020), της Σαμαρείτιδος, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρδαμύλης Δυτ. Μάνης, όπου και λειτούργησε συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ναού π. Ιωάννη Κουρεντζή και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη.

Ο Σεβ. κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας την τελευταία φράση της ευαγγελικής περικοπής (Ιω. 4,42) ότι ο «Χριστός εἶναι ὁ Σωτήρ τοῦ κόσμου». Έπειτα αρκετοί εκκλησιαζόμενοι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων ως και τέλος τελέσθηκε Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους από τον κορωνοϊό. Στη Θ. Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Δυτ. Μάνης κ. Δημ. Γιαννημάρας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. πραγματοποίησε περιοδεία στην ευρύτερη ημιορεινή περιοχή, όπου υπάρχουν πολλοί βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και ιδιαίτερα θαύμασε κατά την επίσκεψή του, τους δύο σπουδαίους Ι.Ναούς: Πρώτον, τον Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Αγίας Σοφίας Γούρνιτσας, ο οποίος έχει μια καταπληκτική τοιχοποιία από πελεκητά αγκωνάρια και είναι γεμάτος από σπουδαιότατες και σπάνιες ζωντανές σε χρώματα αγιογραφίες. Ακόμη και αυτή η Αγία Τράπεζα έχει ωραίες παραστάσεις. Χρονολογούνται τον 17ο αιώνα. Δεύτερον, ο Ι.Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της παλαιάς Ι.Μονής Καράβελη, όνομα που έλαβε η Μονή επειδή το λάδι που μαζευόταν από την περιουσία της μπορούσε να γεμίσει ένα ολόκληρο καράβι. Μαζί με τον Ναό πρόκεται συγκεκριμένα για ένα κτηριακό σύνολο με αμυντικά χαρακτηριστικά λόγω της θέσεως του (βρίσκεται εκτός του οικισμού Πετροβουνίου της Καρδαμύλης) του 17ου αι., όπου αργότερα λειτούργησε και Κρυφό Σχολειό και μετά το 1821 ήταν εν λειτουργία ως γυναικεία Ι.Μονή. Ο Ναός της Μονής είναι ένα αξιόλογο κτίσμα – βασιλική με τρούλο, ο οποίος έχει σπάνια ωραία διακόσμηση. Η Ι.Μονή φέρει επίσης και την ονομασία Ι.Μονή Στριτιτσίου, αλλά δυστυχώς έχει ερημωθεί.

 

 

 

 

 

 

Στο τέλος της όλης αυτής περιοδείας ο Σεβ. δήλωσε: «Αξίζει πράγματι, να διαβείς και ν’ ανακαλύψεις την βυζαντινή και μεταβυζαντινή Μάνη, αλλά και να αναπέμψεις την προσευχή: Κύριε, ζωντάνεψε πάλι τα σκηνώματά Σου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων