08/09/2021 08/09/2021 Ψηλά στον Ταύγετο, στο μεγάλο προσκύνημα της Μάνης, στην Ιερά Μονή Παναγίας της «Γιάτρισσας», την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τέλεσε την Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας, χειροτόνησε σε πρεσβύτερο, τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη, μέσα σε κλίμα ιεράς κατάνυξης, συγκίνησης και εκκλησιαστικής τάξης. “Γι’ αυτό πρόσεχε. Πρόσεχε πολύ....
08 Σεπτεμβρίου, 2021 - 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2021 - 17:28

ΜΑΝΗΣ: «Γίνεσαι ιερέας σε δύσκολους καιρούς, αλλά αυτό αξίζει»

Διαδώστε:
ΜΑΝΗΣ: «Γίνεσαι ιερέας σε δύσκολους καιρούς, αλλά αυτό αξίζει»

Ψηλά στον Ταύγετο, στο μεγάλο προσκύνημα της Μάνης, στην Ιερά Μονή Παναγίας της «Γιάτρισσας», την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τέλεσε την Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας, χειροτόνησε σε πρεσβύτερο, τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη, μέσα σε κλίμα ιεράς κατάνυξης, συγκίνησης και εκκλησιαστικής τάξης.

“Γι’ αυτό πρόσεχε. Πρόσεχε πολύ. Έρχεσαι, επιπλέον, και γίνεσαι ιερέας σε δύσκολους καιρούς, αλλ’ αυτό αξίζει. Η εποχή μας θητεύει στην παγκοσμιοποίηση, στη νοησιαρχία και αποιεροποίηση. Θα συναντήσεις συνανθρώπους μας που δεν πιστεύουν, που κτυπούν την Εκκλησία, που δεν θέλουν τους ιερείς, τους περιφρονούν και διαπομπεύουν το τίμιο ράσο. Ω, της ασεβείας, άγνοιας και πνευματικής ξηρασίας. Όμως, μη δειλιάσεις, μη φοβηθείς τους εχθρούς και τους κακούς αυτούς ανθρώπους. Αυτοί, ασφαλώς, είναι στη κρίση του Θεού. Αλλ’ εσύ, μείνε σταθερός στη πίστη σου, στις καλές και άγιες αρχές και προθέσεις που έχεις παιδιόθεν, ακλόνητος στην αφιέρωσή σου στο Χριστό και την Παναγία μας, που τόσο αγάπησες. Οι παριστάμενοι δε καλοί γονείς σου προσεύχονται για σένα και χαίρονται όλως ιδιαιτέρως” είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος προς τον χειροτονηθέντα.

 

 

Στον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος είπε αναλυτικότερα:

«Σήμερα, καλό μου παιδί, ευλαβέστατε διάκονε π. Χριστόδουλε, σε καλεί το Πανάγιον Πνεύμα να σε αγιάσει, χαριτώσει και αναδείξει ιερέα του Υψίστου. Σε προσκαλεί να καταστείς ιερεύς του Χριστού, οικονόμος των θείων Μυστηρίων, να γίνεις άξιος κατά πάντα λειτουργός Ιησού Χριστού. Πόσο ύψιστο και ευθυνοφόρο είναι το υπούργημα αυτό της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. Γι’ αυτό χειροτονήσαι. Για να τελείς την Θεία Λειτουργία. Αυτό σημαίνει ιερέας. Λοιπόν, γνώριζε ότι η Θ. Λειτουργία, η θεία και ιερή αυτή μυσταγωγία είναι άνοιγμα του ουρανού. Έτσι σαν τον Απόστολο Παύλο να αρπάζεσαι και να υψώνεσαι πνευματικά και σαν τον Άγιο Σπυρίδωνα να συλλειτουργείς με τους αγίους αγγέλους.

Και αυτή την υπηρεσία, να την επιτελέσεις μέχρι του τέλους της παρούσης ζωής σου. Θα ακούσεις σε λίγο τα φοβερά λόγια: «Λάβε την παρακαταθήκην ταύτην και φύλαξον αυτήν έως της Παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ότε παρ’ αυτού μέλλεις απαιτείσθαι αυτήν». Οποία τιμή αλλά και οποία ύψιστη ευθύνη! Η ιερωσύνη που λαμβάνεις με την Χάρι του Αγίου Πνεύματος είναι λειτούργημα ιερό και υψηλό και έχει θεία την αρχή. Δώρο άγιο, σου προσφέρεται. Ο Θεός ευδοκεί. Ο Χριστός ευλογεί. Το Άγιον Πνεύμα τελεί.

Και ως λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Θα δανείζεις την γλώττα σου και τα χέρια σου για να τελεσιουργούνται τα ιερά μυστήρια. Οι ιερείς έλαβαν εξουσία τέτοια, την οποία ο Θεός ούτε στους αγγέλους ούτε στους αρχαγγέλους έδωκε». Πάλιν ο ιερός πατήρ της Εκκλησίας θα τονίσει: «Ιερέως ψυχήν δεί των ακτίνων αυτών (του ηλίου) είναι καθαρωτέραν».

 

 

Γι’ αυτό πρόσεχε. Πρόσεχε πολύ. Έρχεσαι, επιπλέον, και γίνεσαι ιερέας σε δύσκολους καιρούς, αλλ’ αυτό αξίζει. Η εποχή μας θητεύει στην παγκοσμιοποίηση, στη νοησιαρχία και αποιεροποίηση. Θα συναντήσεις συνανθρώπους μας που δεν πιστεύουν, που κτυπούν την Εκκλησία, που δεν θέλουν τους ιερείς, τους περιφρονούν και διαπομπεύουν το τίμιο ράσο. Ω, της ασεβείας, άγνοιας και πνευματικής ξηρασίας. Όμως, μη δειλιάσεις, μη φοβηθείς τους εχθρούς και τους κακούς αυτούς ανθρώπους. Αυτοί, ασφαλώς, είναι στη κρίση του Θεού. Αλλ’ εσύ, μείνε σταθερός στη πίστη σου, στις καλές και άγιες αρχές και προθέσεις που έχεις παιδιόθεν, ακλόνητος στην αφιέρωσή σου στο Χριστό και την Παναγία μας, που τόσο αγάπησες. Οι παριστάμενοι δε καλοί γονείς σου προσεύχονται για σένα και χαίρονται όλως ιδιαιτέρως.

Είναι αλήθεια, ναί, ότι θα δεχθείς δοκιμασίες και πίκρες και θα δοκιμάσεις στενοχώριες στο ποιμαντικό σου έργο, αλλά με την προσευχή σου, την καταφυγή σου στον Κύριο, την ενατένισή σου στον Εσταυρωμένο, που βρίσκεται όπισθεν της Αγίας Τραπέζης θα λαμβάνεις δύναμη, υπομονή, καρτερία, φώτιση, σύνεση, φρόνημα ειρήνης και δικαιοσύνης και αγάπης προς όλους. Εσύ να σκέπτεσαι σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές, ότι είσαι ιερέας. Όχι μηνύσεις, διαπληκτισμούς, κακίες, έχθρες. Αγάπη να δίνεις και καταλλαγή να προσφέρεις, ειρήνη και ανωτερότητα, χρηστοήθεια «εν πάσι». Θυμήσου τον ευλαβέστατο εκείνο ιερέα που όταν τον έβλεπαν οι κάτοικοι της κωμόπολης από μακρυά έλεγαν: «Να, ο άνθρωπος του Θεού». Άλλος παπάς όταν περνούσε από την γειτονιά νόμιζαν οι κάτοικοι πως σερνόταν δίπλα τους το ιμάτιο του Χριστού. Έχε ως πρότυπο τις άγιες μορφές, τον παπά-Νικόλα Πλανά, τον παπά Αθανάσιο Χαμακιώτη, τον Ιάκωβο της Εύβοιας, τον Αμφιλόχιο της Πάτμου για να σου αναφέρω μερικούς μόνον από τους τόσους και τόσους ευλαβεστάτους αγίους και λειτουργούς της Εκκλησίας μας. Έτσι σε παροτρύνω: Διάβαζε Αγία Γραφή, τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και στο «Ιερατικό» και τις κόκκινες γραμμές, καλά, φτιάξε φιλία με τα Συναξάρια, τους βίους των αγίων, αγάπησε το ναό σου, κάμε ελεημοσύνες, δίδασκε τον λαό, γίνε άξιος λειτουργός της μάνας Εκκλησίας μας.

 

 

Αγαπητέ μου π. Χριστόδουλε, κλείσε μέσα στην ψυχή σου το ιερό μυστήριο της ιερωσύνης, μη λερώσεις το ράσο σου, γίνε ισάγγελος, δόξασε το Θεό και ο Θεός Πατέρας θα σε καταστήσει και ιερέα στο επουράνιο θυσιαστήριο. Έλα, ανέβα τα σκαλοπάτια της χάριτος και γονάτισε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης. Προσευχήσου βαθειά μεσ’ τη ψυχή σου και όλοι μας ας προσευχηθούμε να κατέλθει το Άγιον Πνεύμα και να τον καταστήσει άξιο ιερέα της Εκκλησίας μας.».

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, οι Αντιδήμαρχοι Αν. Μάνης κ.κ Δρακουλάκου και Καπασούρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αν. Μάνης κ.κ. Λιγνός, Γεωργακάκος και Φιλιππάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυτ. Μάνης κ. Βαβαρούτσος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, Πύραρχος κ. Γεωργανάς και ο Διοικητής Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Γραφάκος.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων