02/02/2024 02/02/2024 Το σύνθημα να κρατηθεί γερά η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας στις δύσκολες ημέρες τις οποίες διάγουμε έδωσε από τις παρυφές του Ταϋγέτου ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος.  Του Νικολάου Ζαΐμη  Η πόλη του Γυθείου, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, τιμά σήμερα την προστάτιδά του Παναγία “Υπαπαντή”. Το πρωί τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής...
02 Φεβρουαρίου, 2024 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2024 - 12:39

Μάνης Χρυσόστομος: “Δεν υιοθετούμε την αμαρτία… Κρατάμε γερά την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Τελεία και παύλα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Μάνης Χρυσόστομος: “Δεν υιοθετούμε την αμαρτία… Κρατάμε γερά την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Τελεία και παύλα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σύνθημα να κρατηθεί γερά η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας στις δύσκολες ημέρες τις οποίες διάγουμε έδωσε από τις παρυφές του Ταϋγέτου ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Η πόλη του Γυθείου, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, τιμά σήμερα την προστάτιδά του Παναγία “Υπαπαντή”. Το πρωί τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής στο Επισκοπείο Γυθείου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος και οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος.

“Κρατάμε γερά την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Τελεία και παύλα”

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Υπαπαντής έως την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου εψάλει δέηση. Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος μίλησε για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού η οποία, όπως είπε: “σηματοδοτεί την αξία της οικογένειας. Και όταν λέμε οικογένεια εννοούμε τον πατέρα, την μητέρα και τα παιδιά. Αυτή είναι η οικογένεια. Ο ιερός θεσμός της οικογένειας”.

“Να ποθούμε και να έχουμε ζωή όχι για τα χαμηλά, τα εφήμερα, αλλά ζωή ανώτερη ως οι αετοί”, προέτρεψε τους παριστάμενους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις υψηλές κορυφές του Ταϋγέτου.

Μιλώντας για τις θείες εντολές που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους, ο Μητροπολίτης Μάνης μίλησε για τις έννοιες πατέρας και μητέρα. “Ο Θεός μας δίνει θείες εντολές και οι πιστοί υπακούουμε στις θείες εντολές και ο ουρανός ευλογεί. Εμείς, αυτό θέλουμε, την ουράνια ευλογία. Δεν θέλουμε από τον ουρανό να πέφτει η οργή του Θεού, να πέφτει θειάφι και φωτιά, αλλά η ευλογία, η ευλογία σε όλη την κοινωνία, στο σπίτι μας. Γιατί εμείς ξέρουμε να τιμούμε πατέρα, μάνα, τα δώρα του Θεού, τις ευλογίες του Θεού, που είναι τα τέκνα, που είναι τα παιδιά. Μάνα. Υπάρχει ωραιότερη λέξη; Υπάρχει τι ωραιότερο δώρον στην γυναίκα από την μητρότητα; Τι ευλογία είναι αυτή του Θεού! Τι ευεργέτημα! Γι’ αυτό εμείς ξέρουμε αυτή την θεία εντολή από τον ουρανό: “τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου”. Γι’ αυτό και φιλάμε το χέρι του πατέρα και της μάνας, γι’ αυτό πάμε στα μνήματα του πατέρα και της μάνας και τελούμε τα τρισάγια και προσευχόμεθα για την ανάπαυση των ψυχών τους. Τιμούμε και αυτό έχει μεγάλη αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό”, είπε.

“Εμείς δεν υιοθετούμε την αμαρτία. Φτάνει πια η αμαρτία, η ηθική κατάπτωση και η ηθική παρακμή. Φτάνει πια! Επιτέλους, να ανεβαίνουμε ψηλά ως οι αετοί.”, τόνισε.

Στη συνέχεια του λόγου του ο Μητροπολίτης Μάνης αναφέρθηκε στις μητέρες των Τριών Ιεραρχών και τόνισε ότι πίσω από κάθε μεγάλο πράγματα κρύβεται η μάνα. “Πριν κλείσουμε τα μάτια μας, μάνα θα φωνάξουμε. Αναντικατάστατη λέξη η μάνα. Και το παιδί για να μεγαλώσει χρειάζεται την μάνα του που ξέρει και παίρνει τα αγκάθια της ζωής και τις δοκιμασίες και τα φτιάχνει, τα πλέκει σε άνθη”. 

Δίνοντας το σύνθημα της σημερινής ημέρα, ο Σεβασμιώτατος είπε: “Μην φύγουμε από τις παραδόσεις μας. Πατέρας στο σπίτι είναι ο κυβερνήτης του πλοιαρίου του ταξιδιού μας σε αυτή τη ζωή και η μάνα η ύπαρχος. Γι’ αυτό ας ατενίσουμε ο καθένας τον Ταϋγετο ψηλά και ο καθένας ας πάρει το σύνθημα, γιατί χρειαζόμαστε πνευματικά συνθήματα, και το σύνθημα που δίνει η σημερινή γιορτή στις ημέρες μας είναι: “κρατάμε γερά την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Τελεία και παύλα””. 

Στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου.

Πηγή βίντεο: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων