06/04/2019 06/04/2019 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, μετέβη κατόπιν προσκλήσεως του γείτονος και επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου στη Μητρόπολη – Άγιος Δημήτριος στον Μυστρά και τέλεσε την Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, όπου και παρέστη συμπροσευχόμενος και ο άγιος Σπάρτης. Ως γνωστόν λίγες φορές τον χρόνο ανοίγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία...
06 Απριλίου, 2019 - 13:50

Μητρ. Μάνης: “Η Παναγία είναι συνδεδεμένη με το Βυζάντιο”

Διαδώστε:
Μητρ. Μάνης: “Η Παναγία είναι συνδεδεμένη με το Βυζάντιο”

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, μετέβη κατόπιν προσκλήσεως του γείτονος και επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου στη Μητρόπολη – Άγιος Δημήτριος στον Μυστρά και τέλεσε την Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, όπου και παρέστη συμπροσευχόμενος και ο άγιος Σπάρτης.

Ως γνωστόν λίγες φορές τον χρόνο ανοίγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία τον βυζαντινό ωραίο αυτό ναό, όπου εκεί στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλιολόγος, πριν αναχωρήσει για την Βασιλεύουσα, για να τελεσθεί ιερά Ακολουθία. Παρέστη πλήθος κόσμου που είχαν καταφθάσει από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Κατά τον λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, αφού αναφέρθηκε στην αξία και ιδιαίτερη σημασία της μελέτης του κόσμου του πνεύματος και του πολιτισμού του Βυζαντίου, τόνισε οτι η Παναγία είναι συνδεδεμένη με το Βυζάντιο υπογραμμίζοντας οτι στους Βυζαντινούς χρόνους καθιερώθησαν οι Θεομητορικές εορτές, αλλά και το σπουδαιότερο ο όρος ”Θεοτόκος” (Γ’ Οικουμενική Σύνοδος). Κατ’ εκείνους τους αιώνες έγινε η εναπόθεση του Μαφορίου της Παναγίας εν Βλαχέρνες και της Τιμίας Ζώνης στο ναό εν τοις Χαλκοπρατείοις, τον 7ο αι. γράφτηκε και ψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος με την σωτηρία της Πόλης από την πολιορκία των Αβάρων, ο υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός έγραψε Κοντάκια για την Παναγία και στο Βυζάντιο υπογράμμισε έχουμε τους περισσότερους ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά και υπέροχες ψηφιδωτές εικόνες της Παναγίας, αφιερώματα τιμής, πίστεως και ευλαβείας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας όλοι οι πιστοί προσκύνησαν την Εικόνα της Παναγίας και θαύμασαν το μέγιστο αυτό πολιτιστικό αγαθό, τον Μυστρά, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Νωρίτερα, κατά την είσοδο των δύο Μητροπολιτών στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος τέλεσε δέηση στο σημείο, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε το 1760 μ.Χ. ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας, Ανανίας Λαμπάρδης, Επίσκοπος Λακεδαιμονίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων