06/08/2020 06/08/2020 Την παραμονή της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, μετέβη στην Ι.Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (14ος αιώνας), στις Κάλυβες Λεύκτρου, Δυτικής Μάνης, στο φαράγγι Βυρού (μετόχι της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου), όπου τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τους αρχιμ. π. Νήφωνα Καρολεμέα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς,...
06 Αυγούστου, 2020 - 22:29
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 21:53

«Ο τίτλος «Σωτήρ» σημαίνει, ο Θεός σώζει»

Διαδώστε:
«Ο τίτλος «Σωτήρ» σημαίνει, ο Θεός σώζει»

Την παραμονή της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, μετέβη στην Ι.Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (14ος αιώνας), στις Κάλυβες Λεύκτρου, Δυτικής Μάνης, στο φαράγγι Βυρού (μετόχι της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου), όπου τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τους αρχιμ. π. Νήφωνα Καρολεμέα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς, π. Δημήτριο Μπακέα, π. Ιωάννη Κουρεντζή, π. Σταύρο Λουκαρέα και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη και με την παρουσία πολλών ευσεβών προσκυνητών, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας.

Ο Σεβ. στο κήρυγμά του είπε μεταξύ των άλλων: «Εορτάζουμε το καταπληκτικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, που έγινε για μας. Μας δείχνει η εορτή ότι, ο Χριστός είναι ο Σωτήρ του κόσμου (Ιω. 4,42). Το καταλαβαίνουμε αυτό; Το αισθανόμαστε; Το προσεγγίζουμε; Είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας μας από την αμαρτία. Αυτό είναι η ουσία. Έτσι το Ευαγγέλιο είναι ο λόγος της σωτηρίας μας. Και βέβαια προϋπόθεση της σωτηρίας είναι η πίστη, η επίκληση του ονόματος του Χριστού, η μετάνοια μας. Δεν σωζόμεθα με κάποια άλλη αυθεντία, με κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα, από μόνοι μας. Η χάρη του Σωτήρος, μας σώζει. Ο τίτλος «Σωτήρ», αυτό σημαίνει, «ο Θεός σώζει» και ο Θεός «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι» και ο Χριστός είναι για μας αίτιος, αιωνίου σωτηρίας μέσα στο ιατρείον της Εκκλησίας. Έτσι το ερώτημα θα πλανάται πάντοτε σε κάθε εποχή: Σωτηρία ή απώλεια; Από μας εξαρτάται».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την κυριώνυμο ημέρα (6/8), ο Σεβ. Ποιμενάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο δεύτερο ιερό Ναό του Επισκοπείου στο Γύθειο, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Σε συνέχεια του θείου κηρύγματος του Εσπερινού, ο Σεβ. πρόσθεσε ότι: «Ο πιστός, ο οποίος πιστεύει και μετανοεί δέχεται την χάρι του Σωτήρος Χριστού και βιώνει την ημέρα της σωτηρίας λουσμένος στο θείο φώς. Αυτό το φώς το εσωτερικό της καρδίας το άκτιστο είναι εκδήλωση της θείας χάριτος, ο παράγων της πνευματικής μεταμορφώσεως, η απόκτηση της εμπειρίας δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος φανερώνει το Πρόσωπο του Χριστού ως Σωτήρος του κόσμου. Και αυτό αποτελεί στήριγμα για μας».

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. ευλόγησε τας νέας σταφυλάς, ενώπιον της Δεσποτικής εικόνος του Σωτήρος Χριστού και εξήγησε το νόημα αυτής της ευλογίας και στη συνέχεια τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Γυθείου και Οιτύλου κυρού Σωτηρίου (του Κίτσου), ο οποίος εκοιμήθη προ 24 ετών.

 

 

Σ’ όλους τους εκκλησιασθέντες διενεμήθη μια εικόνα του Δεσπότου και Σωτήρος Χριστού, ως ευλογία.

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων