28/07/2019 28/07/2019 Στα 1500 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα στα έλατα στον Ταΰγετο και στη θέση Βασιλική βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και πλήθος προσκυνητών, όπου στον εκεί Ι.Ναό του Αγίου Παντελεήμονος λειτούργησε ο Σεβ. συμπαριστούμενος από τον ηγούμενο της Ι.Μονής ΄΄Παναγίας Γιατρίσσης΄΄ π. Χρυσόστομο Πανταζή και τον εφημέριο Προαστείου Λεύκτρου π. Παναγιώτη Τζανέτο και τον...
28 Ιουλίου, 2019 - 13:29

Στα 1500 μέτρα υψόμετρο τίμησαν τον Αγ. Παντελεήμονα!

Διαδώστε:
Στα 1500 μέτρα υψόμετρο τίμησαν τον Αγ. Παντελεήμονα!

Στα 1500 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα στα έλατα στον Ταΰγετο και στη θέση Βασιλική βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και πλήθος προσκυνητών, όπου στον εκεί Ι.Ναό του Αγίου Παντελεήμονος λειτούργησε ο Σεβ. συμπαριστούμενος από τον ηγούμενο της Ι.Μονής ΄΄Παναγίας Γιατρίσσης΄΄ π. Χρυσόστομο Πανταζή και τον εφημέριο Προαστείου Λεύκτρου π. Παναγιώτη Τζανέτο και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. με αφορμή την ιατρική ιδιότητα του Αγίου Παντελεήμονος, ανεφέρθη στο γενικότερο θέμα των σχέσεων θρησκείας και επιστήμης. Μεταξύ των άλλων είπε οτι: ΄΄Δεν συγκρούεται η θρησκεία με την επιστήμη. Λίγη επιστήμη απομακρύνει από την πίστη, πολλή επιστήμη οδηγεί στη δοξολογία του Θεού. Η Εκκλησία ευλογεί την πρόοδο, καταφάσκει την επιστημονική έρευνα, χαίρεται με τους επιστήμονες. Είτε είναι αυτός ιατρός, αστρονόμος, βιολόγος, χημικός. Έτσι τον σοβαρό και απροκάλυπτο επιστήμονα τον χαρακτηρίζει η μετριοφροσύνη, η ευγνωμοσύνη, ο θαυμασμός της σοφίας του Πανσόφου Θεού. Εδώ στο βουνό ένας σοβαρός ερευνητής γεωολόγος, φυσικός, γεωπόνος θα πεί το ΄΄ως εμεγαλύνηθη τα έργα σου Κύριε πάντα εν σοφία εποίησας΄΄. Ο χριστιανός επιστήμονας δεν εκμεταλλεύεται τον συνάνθρωπό του και το επάγγελμά του το ασκεί ως διακονία, ως λειτούργημα. Στο πρόσωπο του μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος βρίσκουμε το πρότυπο συνεργασίας θρησκείας και επιστήμης.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβ. ονομάτισε και τον διπλανό Ιερό Ναό σε Ιερό Ναό Αγίου Ερμολάου του ιερομάρτυρος, του και πνευματικού πατρός του Αγίου Παντελεήμονος. Επίσης χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο, τον επι σειράν ετών ιερέα π. Παναγιώτη Τζανέτο. Τέλος, επεσκέφθη τους παραθεριστές από όλη τη Μάνη, που κατά το έθιμο διαμένουν σε καλύβες και τους ευχήθηκε τα δέοντα.

Την προηγούμενη ημέρα στον Αρχιερατικό Εσπερινό, ο Σεβ. είχε την ευκαιρία να ευλογήσει τους τροφίμους του Γηροκομείου της Ι. Μητροπόλεως, αφού στον Ι.Ναό του Ιδρύματος, στο Γύθειο, τελέσθηκε η πανηγυρική εσπέριος Ακολουθία με την συμπαράσταση και των ιερέων π. Νήφωνα Καρολεμέα και π. Ηλία Μανιατάκου. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον αύλειο χώρο του Ιδρύματος για να τιμήσουν τον Άγιο Παντελεήμονα και ο Σεβ. στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη ζώσα εφαρμογή του Ευαγγελίου του Χριστού από τον εορτάζοντα μεγαλομάρτυρα. Είπε οτι ο Άγιος Παντελεήμων ήταν άγιος της διακονίας του πλησίου, της ελεημοσύνης, της βοήθειας και συμπαράστασης στις ψυχικές και σωματικές αδυναμίες των συνανθρώπων του. Ζούσε τον χριστιανισμό συνειδητά, στην πράξη. Έτσι, ο Σεβ. παρότρυνε τους προσκυνητές να καταστούν χριστιανοί όχι των τύπων και της χλιαρότητας αλλά της ουσίας, της υπευθυνότητας της πίστεως και της πράξεως των θείων εντολών στην καθημέρα βιοτή.

 

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων