17/07/2020 17/07/2020 Στο στρατόπεδο Γυθείου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 παραμονή της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στο Στρατόπεδο «Τχη ΠΖ Παν. Μαντούβαλου», όπου εδρεύει το 3ο Τάγμα ΚΕΕΜ (Σχολή Μαγείρων), πλαισιούμενος από τον στρατιωτικό ιερέα, Λοχαγό, π. Γεώργιο Μάντζιο, τον εντεταλμένο...
17 Ιουλίου, 2020 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2020 - 14:34

Στο Στρατόπεδο Γυθείου ο Μητροπολίτης Μάνης

Διαδώστε:
Στο Στρατόπεδο Γυθείου ο Μητροπολίτης Μάνης

Στο στρατόπεδο Γυθείου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 παραμονή της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στο Στρατόπεδο «Τχη ΠΖ Παν. Μαντούβαλου», όπου εδρεύει το 3ο Τάγμα ΚΕΕΜ (Σχολή Μαγείρων), πλαισιούμενος από τον στρατιωτικό ιερέα, Λοχαγό, π. Γεώργιο Μάντζιο, τον εντεταλμένο ιερέα της Μητροπόλεώς μας για το στρατόπεδο της πόλεως πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο, τον πρωτοπρ. π. Παναγιώτη Αρφάνη και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αφού μίλησε για το βίο της Αγίας Μαρίνης και τα θαύματά αυτής, στη συνέχεια, με αφορμή το περιστατικό κατά το οποίο η Αγία νίκησε τον Διάβολο που είχε λάβει την μορφή μαύρου σκύλου για να φοβίσει την Αγία και να την κάνει να χάσει το θάρρος της, την πίστη της και την ομολογία της στο Χριστό, μίλησε για το θέμα του διαβόλου υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με την Αγία Γραφή ο Διάβολος ήταν αρχικά και αυτός άγγελος, αλλά από υπερηφάνεια και εωσφορικό εγωϊσμό αποστάτησε και απομακρύνθηκε από τον Πανάγαθο Θεό, την πηγή της ύπαρξής του. Έτσι εξέπεσε και μετατράπηκε σε κακό άγγελο. Έγινε σατανάς και διάβολος. Αφού απομακρύνθηκε από το φώς έγινε σκοτεινός. Αρνήθηκε και στερήθηκε την αγαθή φύση του και έγινε κακή. Έτσι κατέστη η αρχή του κακού στον κόσμο. Αιτία του κακού δεν είναι ο καλός Θεός, αλλά ο διάβολος, ο οποίος είναι ο πατήρ του ψεύδους που διαβάλλει τους ανθρώπους. Και μάλιστα συνεχώς θέλει το κακό του ανθρώπου και «ὡς ἀντίδικος, ὁ διάβολος, ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίῃ» (Α’ Πέτρ. 5,8).

Έτσι, συνέχισε ο Μητροπολίτης Μάνης, ο διάβολος για να κάνει κακό στον άνθρωπο χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα, είναι οι μεθοδείες, όπως λένε του διαβόλου και προσπαθεί να παραπλανήσει τον άνθρωπο και εκείνον που πιστεύει στο Θεό, αλλά ενώ τον μάχεται έχει περιορισμένη την δύναμη, γιατί ο Θεός προστατεύει και βοηθάει τους πιστούς. Ο πιστός έχει φύλακα Άγγελο, έχει την βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο φοβάται ο διάβολος, έχει την νηστεία και την προσευχή ως πνευματικά όπλα, έχει την Θεία Μετάληψη, έχει τον Μεγαλοδύναμο Θεό, την θεία Χάρι του Χριστού, τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος, την σκέπη της Παναγίας, του φίλους αγίους. Όταν, δηλαδή, συνειδητά ζούμε την κατά Θεόν ζωή, την χριστιανική ζωή, τότε ο διάβολος απομακρύνεται. Έτσι και η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα που σήμερα εορτάζουμε εδώ στο στρατόπεδο κατενίκησε με την πίστη της τον διάβολο. Τον συνέτριψε. Και μείς, μη δειλιάζουμε, μην απελπιζόμαστε, μη πτοούμεθα. Κοντά στο Θεό να είμαστε και ο διάβολος να ξέρουμε φεύγει και εξαφανίζεται. Με το «Κύριε Ἐλέησον» συντρίβεται.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος δώρισε, ως ευλογία στον Διοικητή του ΚΕΕΜ και στην κα. Διοικήτρια του Τάγματος από μια Καινή Διαθήκη, ενώ στους οπλίτες, ομιλία του με θέμα: «Τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας».

Στην Ακολουθία του Εσπερινού, η οποία τελέστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, τηρουμένων όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, έναντι του κορωνοϊού, παρέστησαν ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Φρουράς Λακωνίας – Διοικητής ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Χρυσακόπουλος, η Διοικήτρια του 3ου Τάγματος, Αντισυνταγματάρχης κα Παναγιώτα Φραγκιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Υπολιμενάρχης Γυθείου, Υποπλοίαρχος κ. Σωτήριος Βουρλέτσης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Στρατηγός ε.α., πρ. Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Δημήτριος Μακρής, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΚΕΕΜ, οπλίτες και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων