10/04/2024 10/04/2024 Κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, στο πλαίσιο της Τοποτηρητείας του στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, μετέβη στο Πάπαρι Μαντινείας, ιδιαίτερη πατρίδα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου, όπου ιερούργησε στον περικαλλή Ενοριακό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε εκδήλωση για να τιμηθεί η συγκρότηση του πρώτου...
10 Απριλίου, 2024 - 9:55

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου στο Πάπαρι Αρκαδίας

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου στο Πάπαρι Αρκαδίας

Κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, στο πλαίσιο της Τοποτηρητείας του στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, μετέβη στο Πάπαρι Μαντινείας, ιδιαίτερη πατρίδα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου, όπου ιερούργησε στον περικαλλή Ενοριακό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε εκδήλωση για να τιμηθεί η συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου, που έλαβε χώρα στις 6 Απριλίου 1821.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Γεωργίου Γκορίτσα. Στην χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος Πρεσβύτερος, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε αρχικά στις στιγμές που ένιωσε το άγγιγμα του Θεού στην μέχρι τώρα ζωή του. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Αλέξανδρο για την πνευματική καθοδήγηση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για το πολύτιμο δώρο που του πρόσφερε, αυτό της ιερωσύνης, και όλους όσοι θέλησαν να συμμετέχουν στην χαρά του. Επίσης ευχαρίστησε την πρεσβυτέρα του και τους γονείς του, για την ολόθερμη στήριξη που του παρείχαν στην σημαντική απόφαση ζωής που πήρε, καθώς και όλους όσοι τον ενίσχυσαν και τον καθοδήγησαν πνευματικά.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στην σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ημέρας για την Ορθοδοξία, επισημαίνοντας τα μηνύματα και τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει κάθε χριστιανός προσκυνώντας τον Σταυρό και αναλογιζόμενος τα Πάθη του Κυρίου για τη σωτηρία του Ανθρώπου. Στη συνέχεια, συνεχάρη τον χειροτονηθέντα για τα καρδιακά του λόγια, που φανερώνουν έναν άνθρωπο με βαθιά πίστη, ήθος και ισχυρή θέληση να αποδειχθεί άξιος στην υψηλή αποστολή που αναλαμβάνει. Ολοκληρώνοντας τον μεστό νοημάτων λόγο του, αφού μίλησε με θερμά λόγια για την χριστιανική οικογένεια του νέου Πρεσβύτερου, τού ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Τριαδικού Θεού, ενώ τού υποσχέθηκε ότι, κατά τη διάρκεια της Τοποτηρητείας του, θα στέκεται δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Σύλλογο της Αδελφότητας των Απανταχού Παπαραίων και όλους όσοι ακόμα συνέβαλαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα ακολουθούσαν στο χωριό, για να τιμηθεί η συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου, που έλαβε χώρα στις 6 Απριλίου 1821.

Ακολούθως, στο επιβλητικό μνημείο του χωριού, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων, ως και των Οπλαρχηγών και λοιπών Αγωνιστών υπό τον Πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και πάντων των συγκροτησάντων το πρώτο Ελληνικό Στρατόπεδο στο Πάπαρι. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιουπόλεως, ενώ υπήρχε και πλούσιο κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων