01/10/2021 01/10/2021 Γιόρτασε ο Ναός της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου (Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου) στα Κλωνατζίδικα, στο κέντρο της Τριπόλεως. Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 τελέσθηκε Αγιασμός, η Ακολουθία του Εσπερινού και Παράκλησις της Κυρίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου. Η Παναγία Μητέρα μας λατρεύεται ολοχρονίς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με βαθιά αισθήματα αγάπης και κατανύξεως,...
01 Οκτωβρίου, 2021 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2021 - 11:08

Γιορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο κέντρο της Τρίπολης

Διαδώστε:
Γιορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο κέντρο της Τρίπολης

Γιόρτασε ο Ναός της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου (Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου) στα Κλωνατζίδικα, στο κέντρο της Τριπόλεως.

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 τελέσθηκε Αγιασμός, η Ακολουθία του Εσπερινού και Παράκλησις της Κυρίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου.

Η Παναγία Μητέρα μας λατρεύεται ολοχρονίς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με βαθιά αισθήματα αγάπης και κατανύξεως, όπου οι Χριστιανοί μας έχουν δώσει και από ένα διαφορετικό όνομα στη Θεοτόκο. Αυτή η ανάγκη των πολλών και διαφορετικών ονομάτων πηγάζει αρκετές φορές από την ιστορία κάθε περιοχής ή άλλοτε από κάποια θαυματουργή Εικόνα και, τέλος, ίσως από την ανάγκη των πιστών να έχει τη «δική» του Παναγία φύλακα άγγελο του τόπου του.

Μερικά από τα ονόματα της Παναγίας μας είναι τα εξής: η Παναγία της Τήνου, στο Άγιον Όρος το Άξιον Εστίν, η Γοργοϋπήκοος στην Μονή Δοχειαρίου, στην Μονή Βατοπαιδίου 7 θαυματουργές εικόνες: Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα, Παντάνασσα, Παραμυθία, Ελαιοβρύτισσα Εσφαγμένη, Αντιφωνήτρια και Πυροβ(ο)ληθείσα, στην Μονή Ιβήρων η Πορταίτισσα, Τριχερούσα στην Χιλανδαρίου, Κουκουζέλισσα στην Μεγίστη Λαύρα, του Ακαθίστου (Ύμνου) στην Διονυσίου. Βρεφοκρατούσα, Εικοσιφοίνισσα, Παναγία η Κεριώτισσα, Παναγία η Εκατονταπυλιανή, Παναγία η Γαλατιανή, Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα, Παναγία η Σουμελά, Παναγία Τσοπάνων, Παναγία Τσεμπερού, Χαλκέων, Απειρθίτισσα, Χοζοβιώτισσα, Αγρελοπούσαινα, Σπηλιανή, Φιλότισσα, Ψιλή, Παναγία Τσιπιανών–Νεστάνης, Προυσιώτισσα, Τουρλιανή, Παμμακάριστος, Κερά, Μυροβλήτισσα, Παραπορτιανή, Μαλεβή, Παναγία η Αρχοντοπαναγιά, Μαυρομάτα, Παναγία η Λαοτσάνισσα, Παναγία η Ελεημονήτρια, Ζωοδόχος Πηγή, Πλατυτέρα, Παντάνασσα, Περίβλεπτος, Κυρά των Αγγέλων, Ανθοφορούσα, Ελεούσα, Αμόλυντη, Αββανίτισσα, Τριπολιτσά, Βουλκάνου, Σγράπα, Γηροκομήτισσα, Τρυπητή και πολλά άλλα ονόματα προς τιμήν της Μητέρας του κόσμου.

Η Θαυματουργός Εικών της Γοργοϋπήκοου

Η ομώνυμη θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους από το 1646. Σε αυτό το Μοναστήρι, όπως και σε όλα τα Μοναστήρια της οικουμένης, η ιερά Εικόνα της Παναγίας μας «λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος», φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρεια τους ασκόμενους σε αυτά οσίους πατέρας και μοναχούς, αλλά και σε όλους όσους προστρέχουν στην χάρη της με πίστη, ζητώντας τη βοήθειά της. Πρωτίστως, όμως, η Παναγία η Γοργοϋπήκοος διαφυλάττει γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσοι την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη, βοηθάει και σώζει γρήγορα όσους με πίστη καταφεύγουν σε αυτή και την επικαλούνται και την τιμούν ως Γοργοϋπήκοο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων