04/04/2021 04/04/2021 Την Κυριακή 4 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, προεξήρχε στην Ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο κέντρο των ιερών Ναών μας προβάλλεται ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η σημερινή Κυριακή βρίσκεται στη...
04 Απριλίου, 2021 - 22:05
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2021 - 22:13

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Τριπολιτσά

Διαδώστε:
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Τριπολιτσά

Την Κυριακή 4 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, προεξήρχε στην Ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο κέντρο των ιερών Ναών μας προβάλλεται ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η σημερινή Κυριακή βρίσκεται στη μέση της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη μέση του πνευματικού αυτού αγώνα.

Εδώ και τρεις εβδομάδες διανύουμε μία από τις πνευματικότερες περιόδους της λειτουργικής μας ζωής και, συγκεκριμένα, της περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πρόκειται, όπως όλοι γνωρίζουμε, για την κατεξοχήν ιερή περίοδο του έτους, η οποία περιλαμβάνει έξι συνολικά εβδομάδες νηστείας και μια σειρά από ιδιαίτερες Ακολουθίες, που τελούνται μόνο κατά την περίοδο αυτή.

Η Εκκλησία, με τον συνδυασμό όλων αυτών των Ακολουθιών, στοχεύει στην πνευματική μας προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα, «την εορτή των εορτών». Επιθυμεί, ανακαινισμένοι, να βιώσουμε τα Πάθη του Χριστού, τα σωτήρια για όλη την ανθρωπότητα γεγονότα της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως του Θεανθρώπου, αντλώντας έτσι την απαραίτητη δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών.

Πριν από είκοσι αιώνες ο σταυρός ήταν όργανο ατιμωτικής τιμωρίας και φρικτού θανάτου. Οι Ρωμαίοι καταδίκαζαν στην ποινή της σταυρώσεως τους εγκληματίες. Από τότε, που πάνω στον Σταυρό σταυρώθηκε και πέθανε για τη σωτηρία του κόσμου ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, το όργανο αυτό της τιμωρίας έγινε όργανο σωτηρίας: «Ου γαρ έτι καταδίκης εστι τιμωρία, αλλά τρόπαιον εδείχθη ημίν σωτηρίας». το σύμβολο της θυσίας Του και το σύμβολο του Χριστιανισμού, που για μας τους χριστιανούς είναι σημάδι σωτηρίας και χάριτος.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Το εκκλησιαστικό τυπικό ορίζει σήμερα ότι μετά από τη Δοξολογία, στο τέλος της Ακολουθίας του Όρθρου, ο Σταυρός να μεταφέρεται υπό του Ιερέως με πομπή, συνοδευόμενη από μικρά παιδάκια, που κρατούν λαμπάδες και εξαπτέρυγα, στο κέντρο του Ναού, όπου εκεί τελείται η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Οι εκκλησιαζόμενοι ασπάζονται τον τίμιο Σταυρό και λαμβάνουν από τα χέρια του Ιερέως ευλογία από άνθη και δεντρολίβανο. Ο τίμιος Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ιερού Ναού όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, όπου στο τέλος κάθε Ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του.

Μας καλεί η Εκκλησία μας να τον προσκυνήσουμε, ώστε να αναθαρρήσουμε και να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη ένταση, κουράγιο και δύναμη τον πνευματικό μας αγώνα.

ΠΗΓΗ: ΧΑΜ

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων