20/12/2021 20/12/2021 Το εσπέρας της Κυριακής 19ης Δεκεμβρίου 2021 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, πραγματοποιήθηκε η τελετή επί τη λήξει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από της ενάρξεως του Αγώνος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Μητροπόλεως. Μετά τη...
20 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:04

Με τη χειροθεσία 10 πνευματικών η τελετή λήξης των εκδηλώσεων 200 ετών από το 1821 στην Τρίπολη

Διαδώστε:
Με τη χειροθεσία 10 πνευματικών η τελετή λήξης των εκδηλώσεων 200 ετών από το 1821 στην Τρίπολη

Το εσπέρας της Κυριακής 19ης Δεκεμβρίου 2021 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, πραγματοποιήθηκε η τελετή επί τη λήξει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από της ενάρξεως του Αγώνος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Μητροπόλεως.

Μετά τη Δοξολογική δέηση, ο Σεβασμιώτατος, χειροθέτησε 10 ιερείς και τους ανέθεσε την διακονία της πνευματικής πατρότητας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερία και στο σύνθημά τους, το οποίο ήταν ότι «αγωνιζόμαστε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο λίκνο του Αγώνος, που ήταν η πόλη μας και η ευρυτέρη περιοχή μας, στον θρυλικό πρωτεργάτη του Αγώνος, τον σταυραετό της Ελευθερίας, τον Αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στους Αρχιερείς και τους Προκρίτους της Πελοποννήσου, οι οποίοι φυλακίσθηκαν και πλείστοι εξ αυτών απέθαναν στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς, και στους υπολοίπους ήρωες, γνωστούς και αφανείς.

Επιπλέον, τόνισε τον μεγάλο ρόλο των Κληρικών στην σταυρωμένη και υπόδουλη Ρωμηοσύνη υπό τη σκέπη της Εθναρχούσης Εκκλησίας. Μίλησε, ακόμη, για το σχοινί του συντοπίτου μας Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄ και της κλειστής από τότε και για πάντα κεντρικής θύρας των Πατριαρχείων.

Κατόπιν απαρίθμησε τις εκδηλώσεις, που έγιναν καθ’ όλον το έτος στην Ιερά μας Μητρόπολη, οι οποίες συνεπτύχθησαν λόγω της πανδημίας.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στο υπούργημα και την αξία του Ιερέως, ως Λειτουργού και διακόνου των Μυστηρίων και της Χάριτος του Θεού, πνευματικού πατέρα, καθοδηγητού, παιδαγωγού και αδελφού, ετίμησε έναν έκαστον τους Κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως με Ευεργετήριον Γράμμα εις το πλαίσιον του εορτασμού της 200ετηρίδος του 1821.

Ύμνους των Χριστουγέννων έψαλε ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Άγιος Νεοιερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης» υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Βασιλείου Γεωργαρά. Τραγούδια για το ’21 και κάλαντα απέδωσε η νεοσυσταθείσα Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κ. Ελένης Αλεξοπούλου.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπίτας 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων