09/09/2020 09/09/2020 Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος χθες, 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, επισκέφθηκε και λειτούργησε στο ορεινό χωριό Πλατανάκι της Κυνουρίας, στον εκεί πανυγηρίζοντα Ιερό Ναό. Το Πλατανάκι είναι μικρό και ερημωμένο χωριό κοντά στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας και το Παλαιοχώρι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μ. στο ελατοδάσος του Πάρνωνος. Η...
09 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:48
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2020 - 11:01

“Να έχουμε πίστη στο Χριστό και αγάπη στην Ελλάδα”

Διαδώστε:
“Να έχουμε πίστη στο Χριστό και αγάπη στην Ελλάδα”

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος χθες, 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, επισκέφθηκε και λειτούργησε στο ορεινό χωριό Πλατανάκι της Κυνουρίας, στον εκεί πανυγηρίζοντα Ιερό Ναό.

Το Πλατανάκι είναι μικρό και ερημωμένο χωριό κοντά στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας και το Παλαιοχώρι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μ. στο ελατοδάσος του Πάρνωνος. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα και ονομαζόταν Γλυππία, κατοικείτο δε από Αχαιούς. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η φημισμένη Μονή του Ταξιάρχη της Μουράς.

Το Πλατανάκι είναι η πατρίδα του Μακεδονομάχου Καπετάν Φούφα.

Ο Ζαχαρίας Παπαδάς ή καπετάν Φούφας γεννήθηκε στο χωριό Πλατανάκι Αρκαδίας το 1876. Ήταν Έλληνας αξιωματικός (ανθυπολοχαγός). Εισήλθε στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές του 1906 ως αρχηγός σώματος. Έδρασε στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου – Φλώρινας – Περιστερίου. Τον Μάρτιο του 1906 εισέβαλε στην περιοχή Κορεστίων, όπου απέκρουσε τουρκική επίθεση από 250 άνδρες. Στις 31 Ιουλίου 1906 επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Στις 10 Απριλίου 1907, ξαναμπαίνει στη Μακεδονία (περιοχή Αγιοφύλλου) επικεφαλής 35 ανδρών με προορισμό και πάλι το Βίτσι. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαίου 1907 ο Ζαχαρίας Παπαδάς επιτέθηκε με τους άνδρες του στο χωριό Παλαιοχώρι εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων, σε συνεργασία με το σώμα του επίσης Ανθυπολοχαγού Γρηγορίου Φαληρέα. Στη μάχη που ακολούθησε, βρήκε τον θάνατο μαζί με τέσσερις άνδρες του.

Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, η Κοινότητα το 1932 μετονόμασε το χωριό από Παλαιοχώρι σε Φούφας (σήμερα Δήμος Μουρικίου Πτολεμαίδας).

Στο Πλατανάκι κάθε χρόνο τελείται ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στο Γενέθλιο της Παναγίας και χαρακτηριστικά είπε πως στην Εκκλησία τρία μόνο Γενέθλια εορτάζουμε: του Χριστού, της Θεοτόκου και του Προδρόμου, των προσώπων δηλαδή που έπαιξαν βασικό ρόλο στη σωτηρία μας. Όλοι οι υπόλοιποι Άγιοι εορτάζουν είτε την ημέρα που κοιμήθηκαν, είτε την ημέρα που μαρτύρησαν. Οι Χριστιανοί εορτάζουμε την ημέρα της πνευματικής γέννησης ή αναγέννησης, το όνομα του Αγίου, που λαμβάνουμε κατά τη Βάπτισή μας.

Έκλεισε δε τον λόγο του με την προτροπή, στις δύσκολες και περίεργες μέρες που ζούμε, και παίρνοντας παράδειγμα από τον ήρωα συντοπίτη Καπετάν Φούφα, να έχουμε πίστη στον Χριστό και αγάπη στην Ελλάδα και να έχουμε επίσης μεταξύ μας ομόνοια, αλληλεγγύη και ενότητα.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπίτας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων