25/01/2024 27/01/2024 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, παραδόθηκαν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας φορητοί...
25 Ιανουαρίου, 2024 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2024 - 6:52

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Διαδώστε:
Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, παραδόθηκαν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα, που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία, αναφέρθηκε σε προκλήσεις πρωτόγνωρες της εποχής μας και σε προβλήματα πού αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει η Εκκλησία στο μέλλον, όπως όσα απασχόλησαν την πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και τόνισε ότι η Εκκλησία πρωτοστατεί και προπορεύεται στον τομέα της τεχνολογίας σε σχέση με οργανισμούς ή υπηρεσίες της κοινωνίας μας, χωρίς να παραμελεί ή να υποτιμά το κατ’ εξοχήν έργο της, που είναι το λειτουργικό, το ποιμαντικό και το πνευματικό. Ενέργειες που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν πολύ χρόνο, σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γίνονται αυθημερόν ή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο, που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό ή για το κακό και το οποίο εμείς αξιοποιούμε προς δόξαν Θεού και προς οικοδομήν του πληρώματος της Εκκλησίας. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη, τους πατέρες που μετέχουν στο έργο και τους υπευθύνους ιερείς και συνεργάτες τους του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως, που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Τοποτηρήτη της Ιεράς Μητροπόλεως για την εξαιρετική φιλοξενία, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τεγέας κ. Θεόκλητο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Σωτήριο Αθανασούλια, Συντονιστή του Ι.Π.Ε., για την σημαντική συμβολή τους στο έργο, καθώς και τους πατέρες της Μητροπόλεως γιά τη συμμετοχή και την παρουσία τους στην εκδήλωση. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και δώσαν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων