02/08/2020 02/08/2020 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης, όπου έχει αποθηδαυρισθεί η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου η επονομαζόμενη “Παναγία της Τριπολιτσάς”, τελέστηκε σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός και η πρώτη Ιερά Παράκληση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο. Λόγω της πανδημίας...
02 Αυγούστου, 2020 - 22:32
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2020 - 21:50

Παράκληση στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Διαδώστε:
Παράκληση στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης, όπου έχει αποθηδαυρισθεί η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου η επονομαζόμενη “Παναγία της Τριπολιτσάς”, τελέστηκε σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός και η πρώτη Ιερά Παράκληση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που επικρατούν για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στην κεντρική πλατεία.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η Εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρούν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος Αγιογράφος της ήταν ο Μιχαήλ Κομνενίδης από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, αφού πέθανε από κάποια ασθένεια. Κατόπιν την Εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης, ο Κυδωνιάτης, το 1826.

Η Εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη, Ποριώτου. Έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας του και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργικό τρόπο, μία φορά, όταν την είχε η οικογένεια του Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού το 1995.

Μετά την πυρκαγιά η Εικόνα τοποθετήθηκε σε καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι, δωρεά του μακαριστού ευλαβούς ενορίτου και εκκλησιαστικού Συμβούλου Κωνσταντίνου Καλομιτσίνη και κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου πριν την Παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

ΧΑΜπίτας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων