13/04/2023 13/04/2023 Με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή. “Ο τρόπος που ο Κύριός μας τοποθετήθηκε απέναντι στους σταυρωτές Του εγκλείει απεριόριστη αγάπη και δύναμη, απεριόριστη συγχώρεση. Η ανθρώπινη ύβρη δεν τον συντρίβει, την προσπερνά και δεν επηρεάζει το εύρος της αγάπης Του. Σήμερα...
13 Απριλίου, 2023 - 12:37

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μαρωνείας για την Μεγάλη Παρασκευή

Διαδώστε:
Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μαρωνείας για την Μεγάλη Παρασκευή

Με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή.

“Ο τρόπος που ο Κύριός μας τοποθετήθηκε απέναντι στους σταυρωτές Του εγκλείει απεριόριστη αγάπη και δύναμη, απεριόριστη συγχώρεση. Η ανθρώπινη ύβρη δεν τον συντρίβει, την προσπερνά και δεν επηρεάζει το εύρος της αγάπης Του. Σήμερα κρεμάμενος πάνω στον Σταυρό ο Κύριος κάνει πράξη την θεωρία. Σήμερα περνάει από τα λόγια στην πράξη. Η καινή εντολή Του «αγαπάτε τους εχθρούς υμών» αποδεικνύεται περίτρανα πάνω στον Σταυρό“, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μαρωνείας:

Επί τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή ,βκγ΄ (2023)

Π ρ ο ς

Τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Σήμερα, ο Κύριος, κρεμάμενος πάνω στον Σταυρό διέκοψε τον φαύλο κύκλο της αντεκδίκησης, την αντιμετώπιση της βίας με βία. Με τα μοναδικά και γεμάτα αγάπη εκείνα λόγια Του : «Πάτερ, άφες αυτοίς· ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν», δηλαδή, «Πατέρα μου, συγχώρησέ τους, διότι δεν γνωρίζουν τι πράττουν», γκρεμίζει τα όρια της αγάπης που γνώριζε ο άνθρωπος έως την στιγμή της σταυρικής Του θυσίας και η οποία περιοριζόταν στην αγάπη των φίλων.

Ο Κύριός μας δεν απαιτεί την «τίσιν» και την «νέμεσιν», δηλαδή την τιμωρία των ανθρώπων που το σταυρώνουν, όπως συνέβαινε σε όποιον παρενέβαινε τους ηθικούς νόμους της Παλαιάς Διαθήκης και της αρχαίας Ελλάδος «οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».

Ο τρόπος που ο Κύριός μας τοποθετήθηκε απέναντι στους σταυρωτές Του εγκλείει απεριόριστη αγάπη και δύναμη, απεριόριστη συγχώρεση. Η ανθρώπινη ύβρη δεν τον συντρίβει, την προσπερνά και δεν επηρεάζει το εύρος της αγάπης Του. Σήμερα κρεμάμενος πάνω στον Σταυρό ο Κύριος κάνει πράξη την θεωρία. Σήμερα περνάει από τα λόγια στην πράξη. Η καινή εντολή Του «αγαπάτε τους εχθρούς υμών» αποδεικνύεται περίτρανα πάνω στον Σταυρό.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο Κύριος μας άφησε ως παρακαταθήκη μια νέα εντολή: «Εντολήν καινή δίδωμι υμίν, ίνα αγαπάτε αλλήλους». Η δίχως όρια αγάπη αποτελεί ένα νέο τρόπο ύπαρξης που ως χριστιανοί οφείλουμε να υιοθετήσουμε στην καθημερι­νότητα μας. Γίνεται το παράδειγμα για όλους μας. Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τα βήματά Του, να αγαπάμε και να συγχωρούμε και εκείνους που με πολλούς και διάφορους τρόπους μας αδικούν, καλούμαστε να αντιληφθούμε ότι και εμείς οι ίδιοι συχνά δεν αδικούμαστε μόνο, αλλά και εμείς αδικούμε τους άλλους!

Πώς θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε μια τέτοια αγάπη; Πού θα βρούμε αυτήν την δύναμη να συγχωρούμε αυτούς που μας βλάπτουν; «Τα αδύνατα τοις ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν». Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθημεν έχουμε ήδη ενδυθεί την πανοπλία του Ίδιου του Θεανθρώπου, ενεδύθυμεν …. τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριον και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε παρά μόνο να Τον εμπιστευόμαστε και Εκείνος να είστε σίγουροι ότι θα συνεργεί είτε μέσα από τις ευκολίες, είτε μέσα από τις δυσκολίες μας να λειτουργούμε στο μέτρο του εφικτού, κατά Χριστόν.

Να έχουμε θάρρος, γιατί ο Θεανθρωπος ενίκησε το κράτος του θανάτου.

Διάπυρος ευχέτης προς τον σταυρωθέντα Κύριον Ιησούν Χριστόν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων