02/08/2023 02/08/2023 Στην τελετή ενάρξεως του 1ου Θερινού Summer Camp Return to your Roots, παρέστη χθες Τρίτη 1 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό. Το 1ο Θερινό Summer Camp Return to your Roots πραγματοποιείται από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου και δέκα υπότροφοι ομογενείς από τις Η.Π.Α. ηλικίας 18...
02 Αυγούστου, 2023 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2023 - 15:19

Έναρξη 1ου Θερινού Summer Camp Return to your Roots στη Θράκη με φιλοξενία ομογενών από τις Η.Π.Α

Διαδώστε:
Έναρξη 1ου Θερινού Summer Camp Return to your Roots στη Θράκη με φιλοξενία ομογενών από τις Η.Π.Α

Στην τελετή ενάρξεως του 1ου Θερινού Summer Camp Return to your Roots, παρέστη χθες Τρίτη 1 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό.

Το 1ο Θερινό Summer Camp Return to your Roots πραγματοποιείται από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου και δέκα υπότροφοι ομογενείς από τις Η.Π.Α. ηλικίας 18 εως 24 ετών έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα να ξεναγηθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης θα επισκεφθούν κατά την άφιξή τους στο Άγιον Όρος και την Θεσσαλονίκη τις πρώτες δύο μέρες της έναρξης του Θερινού Σχολείου.

Το 1ο Θερινό Summer Camp Return to your Roots, πραγματοποιείται στη Θράκη σε συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου +Μόρφωση του Δ.Π.Θ. με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Σικάγο και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, και της Μητροπόλης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Το θερινό  Summer Camp Return to your Roots στηρίζεται από τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Κομοτηνής και τον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών.

O χαιρετισμός του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής

Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα σημαντική για τη Θράκη, τους τοπικούς φορείς, την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αλλά και για την Κατασκήνωση «Παίδων Χώρα», η οποία από εχθές προσωρινώς γίνεται από μία «Παίδων Χώρα» μία «Χώρα Ενηλίκων Ἑλλήνων Ομογενών», μία χώρα δέκα υποτρόφων, οι οποίοι, αφού στις 29 Ιουλίου χαιρέτισαν τον τόπο τους, επέστρεψαν στις ρίζες τους, όπως και πολύ όμορφα έχει ονομαστεί το πρόγραμμα του πρώτου θερινού κατασκηνωτικού σχολείου στη Θράκη.

Νέοι μὲ καταγωγή από τη Νότια και τη Βόρεια Ελλάδα, από νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Ελλάδος, που διαμένουν στην Αμερική έρχονται για δέκα μέρες να δουν τὸν τόπο και να ακούσουν τις ιστορίες, που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους εξιστορούσαν από τη νεανική τους ηλικία για μία πατρίδα, που αναγκάστηκαν με βαριά καρδιά να εγκαταλείψουν, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής των μελών των οικογενειών τους. Αυτά τα παιδιά επιστρέφοντας στις ρίζες τους θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ακριτική περιοχή της Ελλάδος, τη Θράκη.

Όλα τα άρθρα

Ελπίζοντας πως αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει μία αφετηρία για πολλές μελλοντικές συνεργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ανθεκτικών διαύλων επικοινωνίας με την ελληνική ομογένεια, η οποία πάντα θυμάται την πατρίδα της, τα πατρογονικά μέρη, τα οποία σημάδεψαν την πορεία αυτών των ανθρώπων και απ’ ό,τι το φετινό θερινό πρόγραμμα μαρτυρεί, βρίσκεται πάντα μέσα στις ψυχές των επόμενων γενεών Ελλήνων ομογενών.

Στους νέους, που είχα τη χαρά να γνωρίσω εχθές κατά την άφιξή τους στην κατασκήνωση, εύχομαι ἡ διαμονή τους στη Θράκη να είναι ευχάριστη, επικοδομητική μέσα από τις ευκαιρίες, πνευματικές και πολιτιστικές, του Προγράμματος.

Τα αγόρια είχαν την ευλογία να επισκεφθούν το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα τὶς Ιερές Μονές των Ιβήρων καὶ τῆς Ξενοφώντος και να προσκυνήσουν τα ιερά σεβάσματα της πίστεώς μας. Τα κορίτσια επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής και να έχουν ανάλογες εμπειρίες.
Ασφαλώς ένα πρόγραμμα τόσο καινοτόμο και ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη και την ουσιαστική κινητοποίηση ορισμένων προσώπων, αρχής γενομένης, της τ. Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μερίμνης του Δ.Π.Θ., Καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου, η οποία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής της άδειας συνέχισε να πρεσβεύει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη, οργανώνοντας και προτρέποντας να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Επιστροφή στις Ρίζες μας» στη Θράκη. Σε αυτό το σημαντικό έργο συνυπέγραψαν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η Διευθύντρια του οποίου, Καθηγήτρια Αναστασία Γιαννακίδου, έχει ρίζες και από την Θράκη, υποστήριξε εξ αρχής αυτή τη δράση προσφέροντας κάθε βοήθεια και υποστήριξη, ενώ τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος υπήρξε το Γενικό Πρεξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το οποίο με την πολύτιμη βοήθεια του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σικάγο, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκη συνεισέφερε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Με την οργάνωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη σύσταση του προγράμματος, οι τοπικοί φορείς στήριξαν με τη σειρά τους το παρόν εγχείρημα.

Τόσο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και οι Δήμοι Κομοτηνής Μαρωνείας-Σαπών και Καβάλας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, συνεργάστηκαν, για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα με την ευχή να αποτελέσει θεσμό για την τοπική μας κοινωνία.
Εύχομαι εγκάρδια αυτό το θερινό κατασκηνωτικό σχολείο να αποτελέσει την αρχή για πολλές μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα στην τοπική μας κοινωνία και την Ελληνική Ομογένεια.

Καλή Παναγιά και καλώς μας ήρθατε!

Περισσότερες Φωτογραφίες:

ΕΝΑΡΞΗ 1ου ΘΕΡΙΝΟΥ SUMMER CAMP RETURN TO YOUR ROOTS

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων