04/09/2020 04/09/2020 Κατεδαφίστηκε σήμερα το μικρό κτίσμα της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που βρισκόταν απέναντι από τον παλαιό Μητροπολιτικό ναό, με στόχο την ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους στην Κομοτηνή, του οποίου έκλεινε την είσοδο, μετά από δωρεά για την πόλη από πλευράς της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Χρόνος»...
04 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:37
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2020 - 19:44

Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αναδεικνύει το Βυζαντινό Τείχος

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αναδεικνύει το Βυζαντινό Τείχος

Κατεδαφίστηκε σήμερα το μικρό κτίσμα της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που βρισκόταν απέναντι από τον παλαιό Μητροπολιτικό ναό, με στόχο την ανάδειξη του Βυζαντινού Τείχους στην Κομοτηνή, του οποίου έκλεινε την είσοδο, μετά από δωρεά για την πόλη από πλευράς της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Χρόνος» πως η δωρεά έγινε με χαρά από πλευράς του, ώστε να αναδειχθεί το πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής. 

«Κουβεντιάζοντας κάποτε με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη ενίσχυσα την ιδέα του, για να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, πρώτα για μας, που μένουμε εδώ, για να το χαιρόμαστε, για να ομορφαίνει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, αλλά και να γίνει πόλος έλξης γι’ αυτούς που έρχονται από άλλους προορισμούς και πόλεις. Για να δουν ποιο είναι το πολιτιστικό υπόβαθρο αυτής της πόλης, αυτής της περιοχής και της ιστορίας μας…».

«Η Μητρόπολη μέσα σε αυτό το ιστορικό κέντρο έχει 4 κτίρια. Θα αρχίσω από τον Μητροπολιτικό μας ναό, το καμάρι μας, που είναι η Παναγία. Οι Κομοτηναίοι όλοι λέμε: «Θα πάμε στην Παναγία». Η Παναγία, δόξα τω Θεώ, προχωράει πάρα πολύ καλά. Γίνονται πάρα πολύ καλές αναστηλωτικές εργασίες. Θα σας πω κάτι για να ευθυμήσουμε λίγο. Ξέρετε τι είπαν οι εργάτες του συνεργείου, που δουλεύουν στη νότια πλευρά του ναού, όταν αποψιλώσαμε τους σοβάδες και φάνηκε το πόσο σαθρό είναι; Είπαν: «Πιστέψαμε στην Παναγία». Απορούσαν πώς η νότια πλευρά του ναού στέκεται ακόμα όρθια και δεν έχει πέσει. Είδατε; Όταν δουλεύει κανείς σε ένα εκκλησιαστικό έργο, βλέπει και τα θαύματα του Θεού! Τέλος πάντων, γίνονται πολύ καλές αναστηλωτικές εργασίες και όπως έχω ξαναπεί, για τα επόμενα 100 χρόνια, δεν θα χρειαστεί να βάλουμε ούτε ένα καρφί. Πρώτος εγώ στερούμαι τον Μητροπολιτικό Ναό και καταλαβαίνω τη στέρηση, αλλά…»

Μετά έχουμε το Επισκοπείο, που δεν πάει πολύ καλά, υπάρχουν καθυστερήσεις, είναι το Μουσείο μας -εγώ το λέω εκκλησιαστικό μουσείο,γιατί έτσι είναι- και είναι και η παλιά Βυζαντινή Μουσική, πίσω από την Τσανάκλειο. Χθες μου έφεραν οι μελετητές και την άδειά της! Όλον τον Σεπτέμβριο δουλεύουν οι μελετητές, για να βγάλουν τα τεύχη δημοπράτησης και να είναι έτοιμο και πιστεύω ότι στην πρόσκληση που είναι ανοιχτή από την Περιφέρεια θα ενταχθεί και αυτό. Η Μητρόπολη με όλα αυτά τα κτίρια -μόνο το Επισκοπείο είναι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όλα τ’ άλλα είναι στο ΕΣΠΑ, τα φτιάχνει για να αναδείξει αυτή την περιοχή.

Σε ερώτηση για το χρονικό της απόφασης δωρεάς του μικρού κτίσματος της Μητρόπολης, που κατεδαφίστηκε, ο Σεβασμιώτατος είπε:

«Όταν είδα το μικρό αυτό κτίριο, είπα ότι θα κάνω ένα εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο. Όταν μίλησα με τους αρχαιολόγους, όμως, μου είπαν ότι αυτό το κτίσμα πρέπει να φύγει, να πέσει. Το να έχεις έναν χώρο μέσα στο ιστορικό κέντρο, να είναι δικό σου, να το βάζεις μέσα στο Ε9, να πληρώνεις φόρους….  Ένα κτίριο χαρακτηρισμένο δικό σου… Όταν το άκουσαν οι συνεργάτες μου, είπαν: «Δεν θα το δεχθείτε». Ωστόσο, δεν το έδωσα με πόνο ψυχής. Είδα ότι το κτίριο αυτό ήταν μια παραφωνία, έκλεινε την είσοδο στον πυργίσκο. Υπάρχει εκεί η πλάκα εκεί που ήταν η είσοδος στην πόλη. Ένα βαρύ μάρμαρο. Επομένως είπα ότι εγώ αυτό θα το κάνω δώρο στην πόλη. Είναι η έμπρακτη προσφορά της Μητροπόλεως μας για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Δεν το έκανα ούτε με πόνο ψυχής, ούτε το λυπήθηκα.

Τώρα που είδα ότι έπεσα και φαίνεται εκεί ο πυργίσκος και το τι θα ακολουθήσει, είπα: «Αυτό ήτανε δίκαιο και έπρεπε να γίνει». Το έκανα με την καρδιά μου, για να είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Μητρόπολη είναι αυτή που πρώτη συνεισφέρει κι ας χάνει κι έναν χώρο της».

Απομαγνητοφώνηση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων