22/04/2022 22/04/2022 Στους πολέμους, τις συρράξεις που καταδυναστεύουν το ανθρώπινο γένος αναφέρθηκε στην Εγκύκλιό του για την Μεγάλη Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “η ιδανική, η ουσιαστικότερη απάντηση στο κακό δεν μπορεί να είναι το κακό, η βία στη βία. Αλλά σύμφωνα με τον Θεάνθρωπο μόνο η...
22 Απριλίου, 2022 - 15:57
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2022 - 16:01

Μαρωνείας Παντελεήμων: Αγάπη, συγχωρητικότητα η απάντηση στο κακό

Διαδώστε:
Μαρωνείας Παντελεήμων: Αγάπη, συγχωρητικότητα η απάντηση στο κακό

Στους πολέμους, τις συρράξεις που καταδυναστεύουν το ανθρώπινο γένος αναφέρθηκε στην Εγκύκλιό του για την Μεγάλη Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “η ιδανική, η ουσιαστικότερη απάντηση στο κακό δεν μπορεί να είναι το κακό, η βία στη βία. Αλλά σύμφωνα με τον Θεάνθρωπο μόνο η αγάπη, η συγχωρητικότητα, ο διάλογος και η συνδιαλλαγή μπορούν να νικήσουν το κακό τελεσίδικα και να αμβλύνουν στο παρόντα αιώνα τις συνέπειες του κακού σε όλα τα επίπεδα σχέσεων ανθρώπων και λαών”.

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου:

Π ρ ο ς

Τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπημένα,

Φοβερό και παράδοξο μυστήριο βλέπουμε να συντελείται σήμερα. Ο ασύλληπτος συλλαμβάνεται και στέκεται δεμένος μπροστά στον Πιλάτο ως κατάδικος. Καταδικάζεται σε σταυρικό θάνατο. Οδηγείται ως πρόβατον επί σφαγήν Αυτός ο οποίος «ανομίαν ουκ εποίησεν ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού» (Ησαίας 53, 9).

Ο Χριστός υπέμεινε όλα τα φρικτά πάθη με αποκορύφωμα τον σταυρικό θάνατο με βαθειά σιωπή: «ο δε Ιησούς εσιώπα» (Ματθ. 26΄,63). Αλλά και με άκρα ταπείνωση: «εκκένωσε εαυτόν λαβών δούλου μορφή» (Φιλιπ. β΄, 7). Δεν διεκδίκησε το δίκαιό Του με κοσμικό τρόπο. Στην επιθετικότητα και την βία των ανθρώπων ο θεάνθρωπος απαντά όχι διά της βίας αλλά διά της συγχωρήσεως : «πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν» (Λουκ. 23, 34). Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος ουσιαστικής και τελικής αντιμετωπίσεως του κακού.

Το κακό δεν νικάται διά της αντιδικίας. Ακόμα και οι Νόμοι δεν μπορούν να εξαλείψουν το κακό παρά μόνο να το περιορίσουν και να το καταστείλουν παροδικά και πρόσκαιρα. Αλλά στο πρόσωπο του Θεανθρώπου αποδείχθηκε ότι το κακό, η βία, η επιθετικότητα των ανθρώπων έχει πεπερασμένη ισχύ και περιορισμένη δύναμη. Η Ανάσταση του Κυρίου, μας βεβαιώνει ότι το κακό δεν έχει παντοτινή αλλά πρόσκαιρη ηγεμονία και επιρροή.

Βεβαίως το κακό συμπεριφέρεται ως να είναι ο κυρίαρχος της ιστορίας, αλλά η ίδια η ανθρώπινη ιστορία δεν επιβεβαιώνει την τελεσίδικη επικράτησή του. Βεβαίως η ανθρώπινη ιστορία περιοδικά δοκιμάζεται από τα δεινά του κακού, δηλαδή του θανάτου και της φθοράς όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά σε κοινωνικό και σε παγκόσμιο, όπως στις ημέρες μας.

Ο πόλεμος, η γενοκτονία, οι ανταγωνισμοί, οι συρράξεις καταδυναστεύουν το ανθρώπινο γένος. Αλλά η ιδανική, η ουσιαστικότερη απάντηση στο κακό δεν μπορεί να είναι το κακό, η βία στη βία. Αλλά σύμφωνα με τον Θεάνθρωπο μόνο η αγάπη, η συγχωρητικότητα, ο διάλογος και η συνδιαλλαγή μπορούν να νικήσουν το κακό τελεσίδικα και να αμβλύνουν στο παρόντα αιώνα τις συνέπειες του κακού σε όλα τα επίπεδα σχέσεων ανθρώπων και λαών.

Με αυτές τις ελάχιστες σκέψεις, σας παρακαλώ να προσκυνήσουμε τον Σταυρό του Κυρίου αναφωνώντας : Ανεξίκακε Κύριε μη μνησθής των ανομιών μας συγχώρησέ μας, ελέησέ μας, σώσε μας, καθότι αδελφοί μου ουδείς αναμάρτητος παρά μόνο ο εκουσίως σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος και Θεός μας.

Καλή Ανάσταση με ειρήνη στην ανθρωπότητα.

Διάπυρος ευχέτης προς τον σταυρωθέντα Κύριον Ιησούν Χριστόν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων