29/01/2024 30/01/2024 «Δεν θα κρίνω τί είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Θα κατατεθεί η άποψή του στην Ιεραρχία και θα γίνει συζήτηση και επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν έχουμε απόφαση της Ιεραρχίας, θα περιμένουμε», εξήγησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας...
29 Ιανουαρίου, 2024 - 21:32
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2024 - 0:39

Μαρωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία εκφράζει την αγωνία της για το θέμα της οικογένειας και του γάμου»

Διαδώστε:
Μαρωνείας Παντελεήμων: «Η Εκκλησία εκφράζει την αγωνία της για το θέμα της οικογένειας και του γάμου»

«Δεν θα κρίνω τί είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Θα κατατεθεί η άποψή του στην Ιεραρχία και θα γίνει συζήτηση και επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν έχουμε απόφαση της Ιεραρχίας, θα περιμένουμε», εξήγησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληθείς να σχολιάσει την άποψη που εξέφρασε δημόσια o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σχετικά με τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

Σχετικά με την στάση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, υπογράμμισε: «Η Εκκλησία δεν έχει κάνει ποτέ παρέμβαση. Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει το κράτος, ούτε να νομοθετήσει, απλά εκφράζει την αγωνία της για το θέμα της οικογένειας και του γάμου, γι’ αυτά που πρόκειται να συμβούν. Πρωτίστως, επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει και να επανατοποθετήσει τα πράγματα στη θεμελιώδη βάση τους σε ότι έχει σχέση με το γάμο και την οικογένεια».

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω το πρόσφατο ομόφωνο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την σχετική επιστολή προς τους βουλευτές, επισήμανε: «Με την επιστολή της, η Εκκλησία καταθέτει τις δικές της θέσεις. Είναι ένας δημόσιος διάλογος, δεν θέλουμε να μαλώσουμε κανέναν. Η Εκκλησία σέβεται την ελευθερία και το αυτεξούσιο κάθε ανθρώπου, αλλά έχουμε το δικαίωμα να εκφέρουμε την άποψή μας και να κουβεντιάζουμε» ενώ απαντώντας σε όσα δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Κονιδάρης ότι «Ιεράρχες απειλούν βουλευτές ότι δεν θα εκλεγούν ξανά εάν ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο», είπε: «Δεν γνωρίζω Μητροπολίτες να απειλούν βουλευτές, οι Μητροπολίτες μας διαθέτουν ήθος. Η Εκκλησία έχει παρακλητικό λόγο μέσα στη ζωή του κόσμου και όχι απειλητικό».

Και πρόσθεσε: «Γάμος είναι συνάφεια ανδρός και γυναικός. Πάμε να πούμε γάμο κάτι που δεν είναι. Βεβαίως και θα πρέπει να απολαμβάνουν την ισότητα μέσα στην κοινωνία μας και αυτοί οι άνθρωποι αλλά θα μπορούσαν όλα αυτά να τακτοποιηθούν διαφορετικά, θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί το σύμφωνο συμβίωσης».

Κλείνοντας επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αντιπαράθεση κόσμου και Εκκλησίας.

«Έχουμε Κοινωνία. Η Εκκλησία δεν θέλει να επιβληθεί. Καταθέτει το λόγο του Χριστού και του Ευαγγελίου και από εκεί και πέρα καλεί τους πάντες και ο δυνάμενος χωρείν, χωρείτω. Έχει τις πόρτες της ανοιχτές προς όλους. Τα προηγούμενα χρόνια, ο δυτικός πολιτισμός εργάστηκε σε έναν ανθρώπινο δικαιωματισμό τον οποίο επικροτεί και η Εκκλησία. Τώρα φτάσαμε στον άκρατο δικαιωματισμό και εκεί οδηγούμαστε σε λάθη».

Ακούστε τη συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων