16/04/2023 16/04/2023 Ας κρατήσουμε καθαρή την καρδιά μας από τα αμαρτήματα και τα πάθη μας, για να μπορεί να αναπαύεται μέσα μας ο Χριστός και να μένει άσβεστο το φως της Αναστάσεως. Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στην εγκύκλιό του για το Πάσχα.  Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μαρωνείας: Π...
16 Απριλίου, 2023 - 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 - 16:17

Μαρωνείας Παντελεήμων: “Να μείνουμε στέρεοι στην πίστη μας στον Αναστάντα Χριστό”

Διαδώστε:
Μαρωνείας Παντελεήμων: “Να μείνουμε στέρεοι στην πίστη μας στον Αναστάντα Χριστό”

Ας κρατήσουμε καθαρή την καρδιά μας από τα αμαρτήματα και τα πάθη μας, για να μπορεί να αναπαύεται μέσα μας ο Χριστός και να μένει άσβεστο το φως της Αναστάσεως. Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στην εγκύκλιό του για το Πάσχα.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μαρωνείας:

Π ρ ο ς

Τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με την χάρη του Θεού ζήσαμε τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος όλες τις συγκλονιστικές στιγμές του Θείου Πάθους. Ανηφορίσαμε μαζί με τον Θεάνθρωπο Κύριό μας τον δρόμο του Μαρτυρίου, με βαθύτατη οδύνη Τον είδαμε κρεμάμενο στον Σταυρό, προσκυνήσαμε το σύμβολο της υπέρτατης θυσιαστικής αγάπης Του και ερράναμε με τα μύρα της αγάπης μας τον ζωοδόχο Τάφο.

Σήμερα τον πόνο και την θλίψη διαδέχεται η χαρά, η αγαλλίαση, η ελπίδα. Η πολυπόθητη Εορτή των Εορτών έφτασε. Η Ανάσταση του Χριστού, η οποία είναι το κέντρο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, αφού χωρίς Αυτήν η πίστη μας είναι «κενή», όπως μας λέει ο Απόστολος Παύλος (Α’ Κορ. ιε΄, 14), είναι γεγονός. Πλημμυρισμένοι από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως και έμπλεοι ευφροσύνης, ψάλλουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το μυρίπνοο «Χριστός Ανέστη» και συμμετέχουμε στο Πασχάλιο Δείπνο, όπου πλούσια προσφέρονται τα δώρα της αγάπης του Αναστημένου Χριστού.

Ιδιαιτέρως ο σημερινός άνθρωπος, ο οποίος κυριευμένος από το τρομερό αίσθημα του φόβου, αγωνιά και στενάζει. Φόβος μπροστά στο άγνωστο. Φόβος μπροστά στην αρρώστεια. Φόβος μπροστά στην απειλή του πολέμου και τέλος φόβος μπροστά στο Μυστήριο του θανάτου.

Έρχεται, σήμερα, ο Αναστημένος Χριστός να πεί σε όλους μας, «Τι τεταραγμένοι εστέ και διατί διαλογισμοί αναβαίνουσιν εν ταίς καρδίαις ημών;»

«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια» (Τροπάριο Γ’ Ωδής Κανόνος της Αναστάσεως). Το ζωηφόρον φως «της μίας των Σαββάτων» καταυγάζει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Απελπισία, φόβος και αδιέξοδα πλέον δεν υπάρχουν. Ο άνθρωπος απολαμβάνει και πάλι την «πριν πεσούσαν» φύση του. Ο φόβος του θανάτου νικήθηκε. Με την Ανάστασή Του ο Κύριος της ζωής «θανάτω θάνατον πατήσας». «Που σου, θάνατε, το κέντρον; Που σου, άδη, το νίκος; Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι» (Κατηχητικός λόγος του Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Αυτό είναι το αναστάσιμο μήνυμα, προς όλους μας, ότι ανέστη Χριστός και καταργήθηκε ο φόβος για το άγνωστο, ο φόβος του θανάτου, ο φόβος της εξουσίας του ισχυρού επί του αδυνάτου. Η άμετρη αγάπη του Αναστάντος Χριστού, το άπειρο έλεός Του και η ακένωτος Χάρις Του καλύπτουν όλη την οικουμένη, απ’ άκρου εις άκρον. Αρκεί να κατανοήσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι «το φως το αληθινόν και ότι εν αυτώ ζωή ην, και η ζωή ην το φως των ανθρώπων» (Ιωάν, α΄, 3-4). Αρκεί να δυναμώσουμε και να μείνουμε στέρεοι στην πίστη μας στον Αναστάντα Χριστό.

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Ας κρατήσουμε καθαρή την καρδιά μας από τα αμαρτήματα και τα πάθη μας, για να μπορεί να αναπαύεται μέσα μας ο Χριστός και να μένει άσβεστο το φως της Αναστάσεως. Έτσι θα ηρεμήσουν οι ψυχές μας, θα κατασιγήσουν τα πάθη μας, θα γαληνεύσει ο κόσμος. Θα φωλιάσει στις καρδιές μας η ειρήνη και η αγάπη του Χριστού.

Εύχομαι από καρδιάς, το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως να μας οδηγεί σε μία νέα εν Χριστώ ζωή, ώστε λαμπαδηφόροι να περιπατούμε «ως τέκνα φωτός», σύμφωνα με την Αποστολική προτροπή (Εφ. ε΄, 8).

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος αγαπητοί μου! Το άπειρο έλεος Αυτού είη μετά πάντων υμών. Αμήν!

Διάπυρος ευχέτης προς τον Αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων