13/07/2020 13/07/2020 Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπου τονίζει μεταξύ άλλων “Η πράξη αυτή αποτελεί πρόκληση για την πίστη μας και για τον πολιτισμό μας, είναι μια πράξη που στοχεύει στη διαγραφή της μνήμης, μια πρόκληση, όπως και πολλές άλλες στη...
13 Ιουλίου, 2020 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 19:36

Μαρωνείας Παντελεήμων: «Πρόκληση για την πίστη και τον πολιτισμό μας»

Διαδώστε:
Μαρωνείας Παντελεήμων: «Πρόκληση για την πίστη και τον πολιτισμό μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπου τονίζει μεταξύ άλλων “Η πράξη αυτή αποτελεί πρόκληση για την πίστη μας και για τον πολιτισμό μας, είναι μια πράξη που στοχεύει στη διαγραφή της μνήμης, μια πρόκληση, όπως και πολλές άλλες στη Μέση Ανατολή, που στοχεύει στην διαστρέβλωση της ιστορίας, στην διαστροφή της πολιτιστικής ιστορίας των Ελλήνων”.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή του: 

«Θλίψη, πικρία και απογοήτευση προκαλεί σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους Ορθοδόξους, σε όλους τους Χριστιανούς αλλά και σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο η είδηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί. Η πράξη αυτή αποτελεί πρόκληση για την πίστη μας και για τον πολιτισμό μας, είναι μια πράξη που στοχεύει στη διαγραφή της μνήμης, μια πρόκληση, όπως και πολλές άλλες στη Μέση Ανατολή, που στοχεύει στην διαστρέβλωση της ιστορίας, στην διαστροφή της πολιτιστικής ιστορίας των Ελλήνων.

Για έμάς, το Γένος των Ελλήνων Ορθοδόξων, η Αγία Σοφία είναι η Μεγάλη Εκκλησία, είναι το κέντρο της πίστεώς μας. Είναι η Σοφία του Θεού, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο κυριάρχης του γένους των ανθρώπων, ο κυριάρχης του Γένους των Χριστιανών, ο προστάτης και λυτρωτής μας.

Η Αγία Σοφία, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι ένα οικουμενικό, ένα εμβληματικό μνημείο, ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό και αισθητικό επίτευγμα, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για το οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των πατέρων μας, είναι ένα μνημείο που διασώζει την μνήμη μας, την κρατά ζωντανή, γιατί οι καμπάνες της Μεγάλης Εκκλησίας κτυπούν καθημερινά στην ψυχή μας, παρά τους έξι αιώνες της αιχμαλωσίας της.

Αυτή η θρησκευτική και πολιτιστική βεβήλωση του οικουμενικού μνημείου, προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και ταυτόχρονα καλεί όλους τους χριστιανούς, όλους τους Ορθοδόξους, όλους τους Έλληνες σε εγρήγορση. Μας καλεί να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην πίστη μας και στον πολιτισμό μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων