12/05/2021 12/05/2021 «Με την Χάρη του Θεού ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε και εφέτος την μεγάλη εορτή των «Ελευθερίων», ήτοι την απελευθέρωση της Ροδόπης και της Κομοτηνής και την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας», αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στο μήνυμά του για την 101η επέτειο των Ελευθερίων της Θράκης. «Η εορτή...
12 Μαΐου, 2021 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2021 - 16:15

Μήνυμα Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για τα Ελευθέρια της Θράκης

Διαδώστε:
Μήνυμα Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για τα Ελευθέρια της Θράκης

«Με την Χάρη του Θεού ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε και εφέτος την μεγάλη εορτή των «Ελευθερίων», ήτοι την απελευθέρωση της Ροδόπης και της Κομοτηνής και την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας», αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στο μήνυμά του για την 101η επέτειο των Ελευθερίων της Θράκης.

«Η εορτή των «Ελευθερίων» αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες Θράκες, πατέρες και αδελφούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν στους αγώνες για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θράκης και πέτυχαν το ποθούμενο, την απελευθέρωσή της την 14η Μαίου του 1920, ημέρα κατά την οποία ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε νικηφόρος στην Κομοτηνή και την κατέστησε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να ενθυμούμαστε την θυσία των προγόνων μας, ώστε αυτή να αποτελεί ποδηγέτη για την προσωπική, συλλογική και εθνική ζωή μας», συνεχίζει ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του, το οποίο μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Στη συνέχεια αναφέρει για τη μεγάλη γιορτή της Θράκης, η οποία δεν βρέθηκε μόνο στην κατοχή των Οθωμανών, αλλά και των Βουλγάρων, ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθοδοξία και δη την απόδοση τιμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο:

«Όλες οι μεγάλες ιστορικές στιγμές του Γένους μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ορθόδοξη πίστη και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Έτσι και ο εορτασμός των «Ελευθερίων» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόδοση τιμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ως Υπέρμαχος Στρατηγός πάντοτε συμπαρίσταται στους αγώνες του Έθνους μας. Η τοπική Εκκλησία, αφουγραζόμενη το φρόνημα του λαού της Θράκης, τα ήθη, τα έθιμα, τους θεσμούς και τα θέσμια της τοπικής μας κοινωνίας, ενέταξε στα πλαίσια των εορτίων εκδηλώσεων την υποδοχή, την λιτάνευση και την προσκύνηση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Βαθυρρύακος.

Εφέτος, μέσα σε συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να δοξολογήσουμε τον Πανάγιο Θεό για την ελευθερία που μας χάρισε και για την εκπλήρωση των μύχιων ονείρων ολοκλήρων γενεών, την απελευθέρωση της θρακικής γης μας. Καλούμαστε δε να αντλήσουμε από την εορτή διδάγματα και παραδείγματα, ώστε να αναπτερωθεί το θάρρος και η αισιοδοξία μας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πατρίδος μας πιο δυναμικά και περισσότερο αποφασιστικά.

Αποκομίζουμε από το υπόδειγμα ζωής των προγόνων μας δύναμη, πατριωτισμό, αγάπη και ελπίδα, για την διέξοδο από τις δυσμενείς συνθήκες. Κι αυτό θα το κάνουμε μόνον αν εορτάσουμε την επέτειο αυτή ενωμένοι, με ομοψυχία και με αναγνώριση των θυσιών όσων αγωνίστηκαν για τον ερχομό της ευλογημένης και εθνοπόθητης αυτής ημέρας. Καλούμαστε να τιμήσουμε όπως πρέπει τους ήρωες, γνωστούς και αφανείς, το έργο των οποίων οδήγησε στην απελευθέρωση της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης μας και την ενσωμάτωση αυτών στον εθνικό κορμό.

Γι’ αυτό, πατρικώς σας προτρέπω και σας παρακαλώ να συμμετέχουμε όλοι μας με ευλάβεια στην υποδοχή της ιερής εικόνος της Θεοτόκου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, αποδίδοντάς της τις προσήκουσες τιμές. Να σημαιοστο­λίσουμε τα σπίτια και τα καταστήματά μας και να συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι θα αντλήσουμε διδάγματα και τα παιδιά μας θα λάβουν ως πρότυπο υποδείγματα ζωής και δράσης, που η κοινωνία και το Γένος μας έχουν ανάγκη.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις εφέτος θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Εύχομαι και ελπίζω, τα εφετεινά «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» να γίνουν αφορμή και αφετηρία πνευματικής και εθνικής ανάτασης για όλους μας.

Διάπυρος πρός τὸν Ἀναστάντα Κύριον εὐχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Φωτογραφία αρχείου από xronos.gr

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων