28/10/2022 28/10/2022 Το μήνυμά του για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με τίτλο “Η σωστή διαχείριση των υλικών αγαθών”. “Όποιος ζει χωρίς συμπάθεια ανοίγει ένα χάσμα μεταξύ του εαυτού του και των άλλων ανθρώπων και συγχρόνως χωρίζει τον εαυτό του από τον Θεό, που είναι Αγάπη”, είπε μεταξύ άλλων ο...
28 Οκτωβρίου, 2022 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2022 - 15:11

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας για τη σωστή διαχείριση των υλικών αγαθών

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας για τη σωστή διαχείριση των υλικών αγαθών

Το μήνυμά του για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με τίτλο “Η σωστή διαχείριση των υλικών αγαθών”. “Όποιος ζει χωρίς συμπάθεια ανοίγει ένα χάσμα μεταξύ του εαυτού του και των άλλων ανθρώπων και συγχρόνως χωρίζει τον εαυτό του από τον Θεό, που είναι Αγάπη”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Όταν ακούμε το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει κατ’ ευθείαν στους πλουσίους. Η παραβολή όμως αυτή έχει ευρύτερο νόημα, που αφορά όλους μας.

Ποιος ήταν όμως το βασικό σφάλμα του πλουσίου της παραβολής; Καλοβολεμένος, καλοθρεμένος, αυτάρεσκος. Κύριο μέλημά του ο εαυτός του. Μοναδικό του πρόβλημα πως μέσα στην άνεση και τη χλιδή θα απολαύσει τα αγαθά του. Απορροφημένος από τα γήινα, ποτέ δεν είχε υπολογίσει το παροδικό αυτού του βίου, τη συνέχεια στην αιωνιότητα.

Ακόμη και στον Άδη στριφογυρίζει γύρω από το εγώ του και το στενό περιβάλλον του και το ενδιαφέρον που φαίνεται ότι δείχνει για τα αδέλφια του, αποτελεί μια έμμεση δικαιολογία του εαυτού του. Αυτό που έστειλε τον πλούσιο τελικά στον Άδη ήταν η αδυναμία του να προσέξει τον άλλο.

Στο διάστημα της επίγειας ζωής του δεν καταδιώκει τον φτωχό. Απλώς τον αγνοεί. Κακό δεν του κάνει, αλλά ούτε τον νοιάζει αν ο Λάζαρος ζει η αν πεθαίνει. Αδιαφορεί. Διότι όλος ο κόσμος του κινείται σ’ ένα κύκλωμα κλειστό. Κόσμος είναι ο εαυτός του, οι φίλοι του, οι απολαύσεις του.

Μια ανάλογη στάση ζωής ρυθμίζει τη συμπεριφορά και πολλών ανθρώπων σήμερα. Έχουμε περισσότερη ομοιότητα, αδελφοί μου, με τον πλούσιο, απ’ ότι συνήθως νομίζουμε. Πολύ πιθανόν την ώρα που αγανακτούμε για την ασπλαχνία ορισμένων, να φερόμαστε και εμείς ψυχρά και αδιάφορα με άλλον τρόπο. Μήπως δεν υπάρχουν άνθρωποι μπροστά στην πόρτα μας η έστω λίγο παρέκει, που έχουν ανάγκη βοηθείας;

Τι κάναμε για να τους ανακουφίσουμε; Ενδιαφερθήκαμε για να πιάσει δουλειά ο άνεργος οικογενειάρχης η να βρει τους πόρους που χρειάζεται ο πολύτεκνος, που έχει αποκάμει να βλέπει τα παιδιά του να στερούνται; Στείλαμε κάτι στη χήρα, που παλεύει να θρέψει με το τίποτε δύο και τρία παιδιά; Ή συνεχώς παραπονούμεθα και εμείς ότι δε μας φθάνουν τα όσα έχουμε;. «Είσαι φτωχός;», έλεγε ο Μ. Βασίλειος σ’ ένα κήρυγμά του, όταν είχε ξεσπάσει στην Καισάρεια πείνα φοβερή. «Εξάπαντος όμως υπάρχει άλλος, φτωχότερος από σένα. Συ έχεις τροφές για δέκα μέρες, εκείνος έχει μόνο για μία. Σαν άνθρωπος πονετικός και ευσεβής, μη διστάσεις να δώσεις». Όποιος ζει χωρίς συμπάθεια ανοίγει ένα χάσμα μεταξύ του εαυτού του και των άλλων ανθρώπων και συγχρόνως χωρίζει τον εαυτό του από τον Θεό, που είναι Αγάπη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων