23/06/2022 23/06/2022 Το μήνυμά του για την Κυριακή του Ματθαίου Β’ με τίτλο “Αλιείς Ανθρώπων”, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. “Είναι σημαντικό για όποιον ευαγγελίζεται τον λόγο του Θεού, για όποιον προσεγγίζει τους ανθρώπους να διακρίνει σωστά πότε πρέπει να μιλά και πότε να σιωπά, αφού τελικός σκοπός είναι να οδηγήσουμε τον άνθρωπο κοντά...
23 Ιουνίου, 2022 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 14:05

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας για την Κυριακή του Ματθαίου Β’: Αλιείς Ανθρώπων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας για την Κυριακή του Ματθαίου Β’: Αλιείς Ανθρώπων

Το μήνυμά του για την Κυριακή του Ματθαίου Β’ με τίτλο “Αλιείς Ανθρώπων”, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. “Είναι σημαντικό για όποιον ευαγγελίζεται τον λόγο του Θεού, για όποιον προσεγγίζει τους ανθρώπους να διακρίνει σωστά πότε πρέπει να μιλά και πότε να σιωπά, αφού τελικός σκοπός είναι να οδηγήσουμε τον άνθρωπο κοντά στον Θεό”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Το μήνυμα:

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή βλέπουμε τον Χριστό να επιλέγει τους στενούς συνεργάτες Του για το τεράστιο έργο της μεταμορφώσεως και ανακαινίσεως του κόσμου. Δεν απευθύνεται όμως στους κύκλους των πλουσίων, των πολιτικά ισχυρών, των ευσεβών του ιουδαϊκού κέντρου της Ιερουσαλήμ. Τους αναζητεί σε ένα περιβάλλον απλό, με φυσικό ελεύθερο ορίζοντα «παρά την θάλασσαν της Γαλιλαίας».

Οι πρώτοι στους οποίους απευθύνεται είναι άνθρωποι της εργασίας, άνθρωποι θετικοί και δραστήριοι. «Ήσαν γαρ αλιείς», ψαράδες που παλεύουν με τα δίχτυα τους. Πάνω στην εργασία τους συναντά, πάνω σ’ αυτή τους προσκαλεί. Οι τέσσερεις πρώτοι μαθητές ανταποκρίνονται αμέσως. «Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ». Είναι άνθρωποι ενθουσιώδεις και τολμηροί, που καταλαβαίνουν πολλά και διαισθάνονται περισσότερα.

Η μικρή ομάδα που συγκέντρωσε δίπλα Του ο Χριστός δεν αποτελούνταν από πανομοιότυπους Μαθητές, αλλά έχει ο καθένας τη δική του ιδιοσυγκρασία. Ο Ανδρέας παρουσιάζεται νηφάλιος, ήσυχος, ο Πέτρος πιο αυθόρμητος και ορμητικός, ο Ιωάννης στοχαστικός, ο Θωμάς πιο κριτικός.

Ο Χριστός δεν αναζήτησε αποκλειστικά έναν ορισμένο ανθρώπινο τύπο, δεν ενοχλείται από τις ιδιοτυπίες των μαθητών Του, δε θέλει να τους καταργήσει. Τους καλεί όπως είναι και τους οδηγεί στην ιεραποστολή και στην αγιότητα, τον καθένα με την προσωπικότητά του.

Ο Χριστός καλώντας τους πρώτους μαθητές να Τον ακολουθήσουν, τους καθορίζει την αποστολή τους, χρησιμοποιώντας παραστάσεις από τον δικό τους κόσμο. «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» Από απλοί αλιείς ιχθύων, θα γίνουν αλιείς ανθρώπων.

Ο Χριστός χρησιμοποιεί τη λέξη αλιείς, διότι από την προηγούμενη απασχόλησή τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά. Ο καλός ψαράς έχει γνώση που πρέπει να την αξιοποιήσει και ως αλιεύς ανθρώπων. Πρέπει να διαθέτει υπομονή και επιμονή. Ξέρει ο ψαράς να περιμένει και δεν αδημονεί για γρήγορα αποτελέσματα, δεν απογοητεύεται και ξαναδοκιμάζει.

Ένα άλλο σημείο είναι η αίσθηση της καταλληλότητας του χρόνου. Δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο κατάλληλες για ψάρεμα. Είναι σημαντικό για όποιον ευαγγελίζεται τον λόγο του Θεού, για όποιον προσεγγίζει τους ανθρώπους να διακρίνει σωστά πότε πρέπει να μιλά και πότε να σιωπά, αφού τελικός σκοπός είναι να οδηγήσουμε τον άνθρωπο κοντά στον Θεό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων