23/05/2024 23/05/2024 Κατά την τακτική μηνιαία ιερατική σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής αντηλλάγησαν οι πασχάλιες ευχές μεταξύ του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμωνος και συμπάσης της ιερατικής οικογενείας και συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα πνευματικής και διοικητικής φύσεως. Επιπροσθέτως, συζητήθηκε βαρυθύμως και η μετατροπή του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Οι κληρικοί της Ιεράς...
23 Μαΐου, 2024 - 14:26
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2024 - 14:28

Οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής για την Μονή της Χώρας

Διαδώστε:
Οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής για την Μονή της Χώρας

Κατά την τακτική μηνιαία ιερατική σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής αντηλλάγησαν οι πασχάλιες ευχές μεταξύ του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμωνος και συμπάσης της ιερατικής οικογενείας και συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα πνευματικής και διοικητικής φύσεως.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε βαρυθύμως και η μετατροπή του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως έντονα προβληματισμένοι και συστοιχούμενοι προς την σχετική Ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασαν την απαρέσκειά των για τα ενεργούμενα της Τουρκικής Κυβερνήσεως κατά τα τελευταία έτη, σε σχέση προς τα πολυαίωνα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομίας.

“Η μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας Νίκαιας, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως και εσχάτως της Μονής της Χώρας διχάζει την παγκόσμια κοινότητα ως προς την σκοπιμότητά της, παραβιάζει την ιστορικά καθορισμένη πολιτισμική φυσιογνωμία των αρχιτεκτο­νημάτων, εγείρει δε σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους η παγκόσμια κοινότητα και τα αρμόδια θεσμικά της όργανα οφείλουν να θεραπεύσουν, ώστε να μη παραδοθούν βίαια στην φθορά καλλιτεχνήματα που ακόμη αναδεικνύουν εναργώς το μεγαλείο του υπερχιλιετούς βυζαντινού πολιτισμού”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων