30/05/2019 30/05/2019 Κάθε Μάη που κυλάει, η μνήμη σεργιανάει στα πολυθρύλητα μέρη, μάς φέρνει στην πόλη του Κωνσταντίνου που της έλαχε να σμίξει την Ελληνική σοφία και το κάλλος με το καθάριο φως της Ορθοδοξίας, την πόλη που διαλέχτηκε για να φωτίσει Ανατολή και Δύση, εκείνη που πρώτα η ίδια έγινε «Το φώς της Οικουμένης». Με αυτά...
30 Μαΐου, 2019 - 9:11

Τίμησαν την Άλωση της Πόλης στην Κομοτηνή

Διαδώστε:
Τίμησαν την Άλωση της Πόλης στην Κομοτηνή

Κάθε Μάη που κυλάει, η μνήμη σεργιανάει στα πολυθρύλητα μέρη, μάς φέρνει στην πόλη του Κωνσταντίνου που της έλαχε να σμίξει την Ελληνική σοφία και το κάλλος με το καθάριο φως της Ορθοδοξίας, την πόλη που διαλέχτηκε για να φωτίσει Ανατολή και Δύση, εκείνη που πρώτα η ίδια έγινε «Το φώς της Οικουμένης».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης, 29ης Μαΐου 2019, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής η δραματοποιημένη παράσταση από το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου με τίτλο: «Πήραν την Πόλην, πήραν την». Στο επικό βυζαντινό αφήγημα που πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 η συγγραφέας ζωντανεύει τις τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις πενήντα επτά ημέρες πολιορκίας της Βασιλεύουσας έως την Άλωση. Με τη δύναμη του ποιητικού ενορατικού λόγου, αλλά και με αναλυτική διείσδυση και θέση έναντι της ιστορίας, η συγγραφέας δίνει την ύστατη αγωνία, τον ύστατο αγώνα που στάθηκε ορόσημο στη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού. Με μυθικό άξονα τον ήρωά της, Πορφύριο, δίνει την οδυνηρή περιπέτεια του Ελληνισμού μετά την καταστροφή. Η Πόλη έπεσε, το Γένος όμως ζεί. Μετά το Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση! Το μήνυμα από όσα προβλήθηκαν θεατρικά με τα δρώμενα επί σκηνής, πάντα επίκαιρο, καλεί όλους σε προβληματισμό και ανάταση.

Την όλη εκδήλωση κατέκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της μνήμης, στην αιώνια ακτινοβολία της αειλαμπούσης Βασιλίδος των πόλεων, στον Πατριάρχη του Γένους που κρατά άσβεστη τη λυχνία της Παμμακαρίστου, και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδηλώσεως και ευχαρίστησε τους παρισταμένους άρχοντες, τους Στρατιωτικούς, τους Πολιτευτές, καθώς και τους Γονείς, Διδασκάλους και τους νέους που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων