13/12/2020 13/12/2020 Εγκύκλιο προαναγγελίας της φετινής ψηφιακής «Εκστρατείας Αγάπης», που διοργανώνεται από τη Μητρόπολή του ενόψει Χριστουγέννων, εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, καλώντας σε συστράτευση προσφοράς το ποίμνιό του. Στην εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στις δυσκολίες της εποχής, την έλλειψη εκκλησιασμού και λατρείας, αλλά και το πώς αυτή η στέρηση δεν πρέπει να...
13 Δεκεμβρίου, 2020 - 20:59
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2020 - 20:52

Εκστρατεία Αγάπης: «Στερημένοι λατρείας με πολλή αγάπη για τα Χριστούγεννα»

Διαδώστε:
Εκστρατεία Αγάπης: «Στερημένοι λατρείας με πολλή αγάπη για τα Χριστούγεννα»

Εγκύκλιο προαναγγελίας της φετινής ψηφιακής «Εκστρατείας Αγάπης», που διοργανώνεται από τη Μητρόπολή του ενόψει Χριστουγέννων, εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, καλώντας σε συστράτευση προσφοράς το ποίμνιό του. Στην εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στις δυσκολίες της εποχής, την έλλειψη εκκλησιασμού και λατρείας, αλλά και το πώς αυτή η στέρηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε απουσία αγάπης προς τον πλησίον.

Διαβάστε την εγκύκλιο:  

«Προς τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς ῾Ιε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως

Αγαπητοί μου αδελφοί, χαίρετε και ειρηνεύετε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά δεν λυγίζουμε. Στο βάθος βλέπουμε φως και ελπίζουμε. Πλησιάζει ο καιρός που θα ξανασμίξουμε, που πάλι θα μπορούμε αγαπημένοι να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα όπως ξέρουμε, να λατρεύουμε τον Θεό μας, να ζούμε την ευλογία Του. Αρκεί αυτή η δοκι­μασία που περνούμε να μας βγάλει σοφότερους και λίγο πιο ανθρώπινους, πιο αληθινούς.

Με τη βοήθεια του Θεού συνεχίζουμε τον ευλογημένο αγώνα της υπομονής και της ελπίδας, με πίστη και ιερή προσδοκία, με προσευχή και αγώνα μετανοίας, μέσα βέβαια σε ατμό­σφαιρα φόβου, ανασφάλειας και σύγχυσης, σε έναν αναστατωμένο και αγριεμένο κόσμο.

Ο φόβος της ανεξέλεγκτης και απρόβλεπτης ασθένειας κυριαρχεί παντού, προκαλώντας αγωνία, γενικευμένη ανησυχία, στερήσεις, αλλά και καχυπο­ψίες, διχασμούς, ανταγωνισμούς σκληρών συμφερόντων. Όλα αυτά όμως συνο­δεύονται και από εκδηλώσεις και αισθήματα αγάπης, από διάθεση προσ­φοράς και θυσίας, από σκέψεις και πράξεις πρωτοφανούς αλληλεγύης. Αυτό δεν βλέπουμε στα νοσοκομεία μας; Αυτό δεν θαυμά­ζουμε στα πρόσωπα των γιατρών και νοσηλευτών μας; Αυτό δεν ομολο­γούν οι φιλάν­θρωπες προσφορές ιδρυμάτων και φυσικών προσώπων; Είναι τόσο παρήγορη η διαπίστωση ότι η αγάπη και η καλωσύνη δεν έχουν εξαφανισθεί.

Είναι αλήθεια ότι ως Εκκλησία στερούμαστε τις συνάξεις μας, τη λατρεία μας, τις ακολουθίες και τα μυστήριά μας. Δόξα τω Θεώ τα θυσιαστήριά μας λειτουργούν, τα ονόματά μας μνημονεύονται, το όνομα του Θεού δοξάζεται.

Μας λείπει όμως ο εκκλησιαστικός εορτα­σμός μας και δεν κατα­νοούμε τους λόγους περιορισμού του. Σεβόμαστε, όμως, τις συνθή­κες, υπομένουμε στερού­μενοι την ανάσα της λατρείας, αλλά δεν χάνουμε ούτε το κουράγιο, ούτε τη χαρά ούτε και την πίστη μας. Αυτό που τώρα μας μένει είναι να ζήσουμε τα Χριστούγεννα με λιγότερες ίσως λατρευτικές ευκαιρίες, αλλά με περισ­σότερη αγάπη. Αυτό δεν είναι μικρό ούτε δύσκολο ούτε φυσικά και εμποδίζεται από κάποιον.

Σκοπός αυτής της Εγκυκλίου είναι να γυρίσουμε όλοι τη σκέψη μας σε κάτι πολύ αληθινό. Στους πτωχούς και στερημένους ανθρώπους γύρω μας, σε αυτούς που υποφέρουν. Δεν είναι ούτε λίγοι ούτε μακρινοί μας. Είναι αρκετοί και δίπλα μας. Είναι τόσο άγιο και ευλογημένο να κάνουμε αυτή τη στροφή!

Περίπου 850 εκατομ. υποσιτίζονται σήμερα στον κόσμο.

Καθημερινά 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα.

Και στην πατρίδα μας υπάρχει μεγάλη φτώχεια και ανέχεια. Ιδιαί­τερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Η Μητρόπολή μας, ιδιαίτερα φέτος, με τη βοήθεια όλων σας επι­κέντρωσε την προσοχή της στην κοινωνική προσφορά. Όπως πάντα, στάθηκε στο πλευρό των γερόντων με το Γηροκομείο της, των βαριά ασθενών με την πρότυπη Μονάδα της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ, των πεινασμένων με τα συσσίτια, των φτωχών με βοηθήματα σε είδος και χρήματα, αλλά και μεγάλων νοσοκομειακών Μονάδων με προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού λόγω της πανδημίας. Σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κατα­νόηση δίπλα σε όλους τους φορείς που αγωνίζονται να αντιμε­τωπίσουν αυτήν την πρωτοφανή δοκιμασία που διερχόμαστε.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γινόταν πανελλαδικά ένας έρανος, ο Έρα­νος της Αγάπης, μία συστράτευση των δυνάμεών μας, προκειμένου να στηριχθούν οι απαραίτητες υποδομές και να βρεθούν τα αναγκαία αγαθά, ώστε να βοηθηθούν, να παρηγο­ρηθούν, όσοι έχουν ανάγκη. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι συνθήκες φέτος δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Και όμως είναι πολύ πιο αναγκαίο στην παρούσα κατάσταση. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κινηθούμε με τους σύγ­χρο­νους τρόπους που μας επέβαλε η τεχνολογία, δηλαδή διαδικτυακά. Θα κάνουμε μία ψηφιακή «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ».

Όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε κάπως. Στα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική τις μέρες αυτές θα είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Εάν ένα ΕΥΡΩ δοθεί για τον καθένα από αυτούς, θα συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό. Γιατί κάτι τέτοιο να είναι δύσκολο; Τι μεγάλος ένας τέτοιος στόχος! Πόσοι συνάνθρωποί μας δεν θα μπορέσουν να βρούνε λίγη ανακούφιση και παρηγοριά!

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει στη Μητρόπολη ή στην ενορία του ή στη Μονάδα Καρκινοπαθών η ΓΑΛΙΛΑΙΑ ή στο Γηροκομείο μας ή όπου και όπως και όσο ο καθένας νομίζει στη φετινή «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ».

† ῾Ὁ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς Νικόλαος»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων