24/04/2022 24/04/2022 Στη σημασία της Ανάστασης αναφέρθηκε στο μήνυμά του για το Πάσχα 2022 ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. “Ανάσταση σημαίνει πλήρης ανακαίνιση, «άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχή», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.  Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου: Αγαπητοί μου, αδελφοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Πάσχα, Ανάσταση, Λαμπρή! Αυτές είναι οι λέξεις με τις...
24 Απριλίου, 2022 - 12:21
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2022 - 19:26

Μεσογαίας Νικόλαος: Πάσχα με ταξίδια, οβελία, κούφιες ευχές και χωρίς πίστη είναι αυταπάτη

Διαδώστε:
Μεσογαίας Νικόλαος: Πάσχα με ταξίδια, οβελία, κούφιες ευχές και χωρίς πίστη είναι αυταπάτη

Στη σημασία της Ανάστασης αναφέρθηκε στο μήνυμά του για το Πάσχα 2022 ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. “Ανάσταση σημαίνει πλήρης ανακαίνιση, «άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχή», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητοί μου, αδελφοί,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Πάσχα, Ανάσταση, Λαμπρή! Αυτές είναι οι λέξεις με τις οποίες ονομάζουμε την παρούσα μεγάλη εορτή. Φως, χαρά και ζωή! Αυτοί είναι οι όροι που περι­γράφουν τον χαρακτήρα της. Αιτία, η νίκη κατά του θανάτου, η συν­τριβή του διαβόλου και της κυριαρχίας του, η τρανότερη απόδειξη της θεότητος του Χριστού.

Το ισχυρότερο όπλο του διαβόλου είναι ο θάνατος… Ήταν ο θάνατος! Τώρα καταργήθηκε, έχασε παντελώς τη δύναμή του. Ο Χριστός με τον ζωοποιό σταυρό, τον θάνατο και την ανάστασή Του, «επάτησε τον θάνατον» και «συνέτριψε τον το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτέστι τον διά­βολον».

Ο Ίδιος πέρασε από την εμπειρία του θανάτου, τριήμερος νεκρός στον τάφο, όμως «ζωαρχικότατος, παντο­δύναμος και πανσθενουργός» και ως Θεός «ανέστη αυτεξουσίως», από μόνος Του. Ο θάνατος οδηγούσε μόνο στον Άδη.

Με την Ανάσταση του Κυρίου πλέον οδηγεί στη ζωή, στην όντως ζωή, στη βασιλεία Του. Αυτό σημαίνει νίκη κατά του θανάτου, αυτό κι εμείς σήμερα γιορτάζουμε∙ τη δυνατότητα να γίνουμε κληρονόμοι της βασιλείας του Θεού «διά πίστεως της εν Χριστώ Ιησού».

Επιπλέον όμως, με την Ανάσταση του Χριστού έλαμψε το φως της θεότητός Του. Αυτό πανηγυρίζουμε και αναφωνούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας: «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός, ο ποιων θαυμάσια μόνος»∙ ποιος θεός είναι τόσο μεγάλος σαν τον Θεό μας; Εσύ, Κύριε, ο Αναστημένος Χριστός, είσαι ο Θεός, ο οποίος μόνον θαυμαστά έργα ποιείς, «εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά Σου ονομάζομεν», εκτός από Σένα δεν γνωρίζουμε άλλον Θεό, το δικό Σου όνομα ομολογούμε.

Αυτό είναι το αίτιο της χαράς που συνοδεύει αυτή την εορτή, αυτή είναι η βάση του πασχαλινού εορτασμού με όλα τα υπέροχα έθιμα, αυτός είναι ο λόγος που ψάλλουμε ασταμάτητα το «Χριστός Ανέστη» και το χρησιμοποιούμε ως χαιρετισμό στην επικοινωνία μας για 40 ολόκληρες μέρες, αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία μας ονομάζεται Εκκλησία της Αναστάσεως.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, σε μία ομιλία του την Κυριακή των Μυρο­φόρων, χρησιμοποιεί τέσσερεις άλλες λέξεις για να προσδιορίσει τις συνέ­πειες της Αναστάσεως του Κυρίου: «ανανέωσις, της ανθρωπίνης φύσεως, …αναζώωσις και ανάπλασις και προς ζωήν αθάνατον επανέλευσις», δηλαδή η Ανάστασις του Κυρίου είναι ανανέωση της ανθρώπινης φύσεως, ξαναζωντάνεμα, ανά­πλαση, αναδη­μι­ουργία, επανάληψη της δημιουργίας μας, επιστροφή στη νεότητα του παραδείσου.

Είναι σαν να γυρίζει ο χρόνος στην προ της πτώσεως κατάσταση και η αγάπη του Θεού να αναπλάθει την ανθρώπινη φύση, να μας δίνει τη δυνατότητα να επαν­ελ­θουμε στον αρχικό προορισμό μας, στον αγιασμό και στην ομοίωση μαζί Του.

Ανάσταση σημαίνει πλήρης ανακαίνιση, «άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχή». Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος μας καλεί σε καινούργια ζωή, γρα­φοντας στους Ρωμαίους ότι όπως «ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής να περιπατήσωμεν». Ανάσταση είναι επιστροφή προς την αθάνατη ζωή του πρώτου Αδάμ, όπως ήταν πριν από την πτώση. Η Ανάσταση του Κυρίου «συνέτριψε τας πύλας του Άδου» και άνοιξε διάπλατα τις θύρες του Παραδείσου.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τη σύγχρονη πραγματικότητα; Γύρω μας πόλεμοι, μίση, καταστροφές, αμαρτία, σοδομισμός, σύγχυση, διχασμός, εχθρό­τητα, ανασφάλεια, σκοτάδι, θάνατος, θλίψη. Αυτός είναι ο κόσμος χωρίς τον Χριστό, δίχως την πίστη στην Ανάστασή Του.

Αγαπητοί μου, αδελφοί, Πάσχα μόνο με διακοπές, ταξίδια, οβελία, πανη­γύρια, λαμπάδες, κούφιες ευχές και χορούς, χωρίς την ενεργό πίστη στον Ανα­στάντα Χριστό, δεν είναι γιορτή, δεν είναι πέρασμα στη φωτοχυσία της Ανα­στάσεως∙ είναι ψευδαίσθηση χαράς και αυταπάτη. Αντίθετα, το Πάσχα του Κυρίου είναι μετάβαση εκ του θανάτου στην καινούργια ζωή, στην όντως ζωή, στην αληθινή ζωή. Να δώσει ο Θεός κάπως κι εμείς όλοι να αναστηθούμε, αδελφοί μου.

Εύχομαι η ευλογία του Αναστάντος Χριστού, η χαρά και η ειρήνη Του να σκεπάζει τη ζωή σας, να στηρίζει την Εκκλησία μας και να φωτίζει τον κόσμο όλο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Μετά πασχαλίων ευχών
και πολλής της εν Χριστώ Αναστάντι αγάπης,
† Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων