13/06/2020 13/06/2020 Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό του Κορωπίου θα ιερουργήσει αύριο το πρωί (Κυριακή 14 Ιουνίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, όπου δεν θα προεξάρχει μόνον, αλλά θα κηρύξει και τον θείο λόγο. Στον Μέγα Εσπερινό της παραμονής που αρχίζει τώρα προεξάρχει και θα ομιλήσει ο...
13 Ιουνίου, 2020 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2020 - 19:34

Ο Μητρ. Μεσογαίας στους Άγιους Πάντες Κορωπίου

Διαδώστε:
Ο Μητρ. Μεσογαίας στους Άγιους Πάντες Κορωπίου

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό του Κορωπίου θα ιερουργήσει αύριο το πρωί (Κυριακή 14 Ιουνίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, όπου δεν θα προεξάρχει μόνον, αλλά θα κηρύξει και τον θείο λόγο.

Στον Μέγα Εσπερινό της παραμονής που αρχίζει τώρα προεξάρχει και θα ομιλήσει ο Ἀρχιμανδρίτης Τιμόθεος Αγγελής.

Η ιστορία του ναού

Ο Ναός των Αγίων Πάντων Κορωπίου οικοδομήθηκε περί το 1965, στη θέση Κατουνίστα ή Ξυλοκέρα του Κολιάνα, όταν κατά θαυμαστό τρόπο βρέθηκε εκεί εικόνα, η οποία δεν απεικονίζει τους Αγίους Πάντες, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Κορωπιωτών νομίζει, αλλά τα πρόσωπα που αναφέρονται πιο κάτω..

Η εικόνα που βρέθηκε στην πιο πάνω τοποθεσία, σε ένα χωράφι και θαμμένη μέσα στο έδαφος, είχε φιλοτεχνηθεί από λαϊκό ζωγράφο το 1890 και εικονίζει όχι τους Αγίους Πάντες, αλλά την λεγόμενη «Δέηση» φέρει δηλ. στο επάνω μέρος τον Ιησού Χριστό, εν μέσω της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου, στο δε κάτω μέρος την Αγία Παρασκευή, τον προφήτη Ηλία και τον Άγιο Ελευθέριο.

Όπως γράφει σε ιδιόχειρο σημείωμά της η αείμνηστη Ελένη Ν. Γεωργάκη («Ζούκου»), σύζυγος του Ιωσήφ Μιχ. Πρόφη, η εικόνα βρέθηκε στις 13 Μαρτίου, ημέρα της Καθαρής Δευτέρας του έτους 1964, από τον Κώστα Αναγνώστου (ή «Κωτς-Σπύρο») και τον Λέανδρο Ντούνη (ή «Τσουρούφη»), που είχαν αναλάβει να σκάψουν για να βρούνε την εικόνα.
Τη δουλειά αυτή την ανέλαβαν γιατί κάποιοι κάτοικοι των Σπάτων ονειρεύονταν κατ’ επανάληψη μια φωνή, σαν Θεία επιταγή, που όριζε ονομαστικά ποιοι θα έπρεπε να σκάψουν για να φανερώσουν την εικόνα.

Το ακριβές σημείο που έπρεπε να γίνει η εκσκαφή, το γνώριζε μια Κορωπιώτισσα, η Φανή Υφαντή, παντρεμένη στα Σπάτα, η οποία ήταν η πρώτη που ονειρεύτηκε την Θεία επιταγή, γιατί η ίδια έβοσκε στην περιοχή της Κατουνίστας τα πρόβατά της, όταν ήταν μικρό κοριτσάκι και άκουγε σ’ αυτό το μέρος περίεργες ψαλμωδίες.

Έτσι την ημέρα αυτή του 1964, όταν βρήκαν την εικόνα, ήχησαν οι καμπάνες της ενορίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και το χαρμόσυνο γεγονός διαδόθηκε αστραπιαία σ’ όλο το τότε «χωριό».
Πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελένη Γεωργάκη, συνέρευσε επί τόπου για να διαπιστώσει το θαύμα, φωνάζοντας «Βρέθηκε η εικόνα, βρέθηκε η εικόνα!».
Το σημείο που βρέθηκε, όπως γράφει η ίδια, μοσχοβολούσε θυμίαμα, χωρίς να υπάρχει θυμιατήρι.

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε μετά από λίγη ώρα στον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος, ο οποίος έστειλε περί το μεσημέρι ανθρώπους της Μητρόπολης για να παραλάβουν την εικόνα και να τη μεταφέρουν στην Μητρόπολη, όμως ακολούθησε κι άλλο θαύμα!

Το αυτοκίνητο που έστειλε ο Μητροπολίτης έμεινε επί τόπου, ήταν αδύνατον να κινηθεί, «δεν πήγαινε ούτε μπρος ούτε πίσω».
Ας σημειώσω εδώ ότι η αξιοπιστία της Ελένης Γεωργάκη – Πρόφη δεν αμφισβητείται ούτε κατ’ ελάχιστον.

Έτσι η εικόνα τοποθετήθηκε προσωρινά στο Ναό της Κοιμήσης της Θεοτόκου (Παναγία Κουρσαλά), μέχρις ότου οικοδομήθηκε ο νέος περικαλλής ναός.

Η αφιέρωσή του στους Αγίους Πάντες, έγινε μετά από απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
Ακολούθησε στο ίδιο μέρος ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου βρέθηκε ενδιαφέρων μικρός ναός της βυζαντινής περιόδου.

Πληροφορίες για το ναό: ομάδα στο facebook «ΤΟ ΚΟΡΩΠΙ»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων