21/10/2021 21/10/2021 Επιστημονική διημερίδα με τίτλο 200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης διοργανώνει η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, καθώς και αφιερωματική Συναυλία με ελληνική...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 13:15

Διημερίδα από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Διαδώστε:
Διημερίδα από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Επιστημονική διημερίδα με τίτλο 200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης διοργανώνει η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, καθώς και αφιερωματική Συναυλία με ελληνική μουσική της προεπαναστατικής περιόδου την Κυριακή ώρα 8μμ στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας.

Στην διημερίδα εκτός των Ελλήνων μουσικολόγων, συμμετάσχουν επίσης καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ρουμανίας καθώς όπως δήλωσε ο διευθυντής της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Σιάχος:

“αφορμή για τη διαμόρφωση της διημερίδας, στάθηκε ένα ιστορικό γεγονός, τόσο τοπικής όσο και πανελλήνιας εμβέλειας, το οποίο πέρασε στα ψιλά γράμματα της Ιστορίας… πρόκειται για μια μαρτυρία οικονομικής συνδρομής του Παπαφλέσσα στην έκδοση του πρώτου στα χρονικά εντύπου βιβλίου βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας, γεγονός που συνετελέσθη κατά την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στις παραδουνάβιες ηγεμονίες για την οργάνωση του Επαναστατικού αγώνα… και αποτελεί το γεγονός μια ιδιαιτέρως συγκινητική μαρτυρία, αν αναλογιστούμε πως στα ταραχώδη χρόνια της σκλαβιάς, ο κολλυβογράμματος Έλληνας ραγιάς δεν ξέχναγε μήτε την ελευθερία του, μήτε την ταυτότητά του… λίγο πριν την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θυμόταν ακόμη την Μουσική του και νοιάστηκε για την διάσωση και διάδοσή της… Η Μεσσηνία λοιπόν, τίθεται πλέον στο διεθνές μουσικό προσκήνιο, καθώς η μαρτυρία αυτή δίνει την ευκαιρία να φωτιστούν τόσο οι παλαιές όσο και οι σύγχρονες σχέσεις των Ελλήνων και Ρουμάνων μουσικών”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων