01/02/2019 01/02/2019 Η Καλαμάτα πανηγυρίζει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού και τιμά την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα με πολυαρχιερατικό εσπερινό, παρουσία 8 Μητροπολιτών, και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συρρεύσουν την...
01 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:44

Η θαυμαστή ιστορία της εικόνας της Υπαπαντής

Διαδώστε:
Η θαυμαστή ιστορία της εικόνας της Υπαπαντής

Η Καλαμάτα πανηγυρίζει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού και τιμά την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα με πολυαρχιερατικό εσπερινό, παρουσία 8 Μητροπολιτών, και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συρρεύσουν την Καλαμάτα προκειμένου να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας.

H IEΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.

O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.


H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

φωτό: Λεύκωμα Χρήστου Αλειφέρη/ΓΑΚ Μεσσηνίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων