13/11/2023 13/11/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, καθώς και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας. Κατά τον Όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου,...
13 Νοεμβρίου, 2023 - 12:11
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2023 - 12:40

Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, καθώς και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.

Κατά τον Όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κοζάνης κ. Παύλου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Πολυανής κ. Βαρθολομαίου, Θήρας κ. Αμφιλοχίου, Αιτωλίας κ. Δαμασκηνού, Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τις αρετές του Μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αλλά και στην προσωπικότητα και το έργο του εορτάζοντος Μητροπολίτη, ευχόμενος τα έτη του να είναι πολλά και καρποφόρα, προς δόξαν Θεού αλλά και της Εκκλησίας Του.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε αδελφικά τους συμμετέχοντες στα ονομαστήριά του Μητροπολίτες, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία. Ευχαριστίες, επίσης εξέφρασε στον Ιερό κλήρο, τους άρχοντες, το φιλόχριστο λαό, τους συνεργάτες του, καθώς και σε όσους στηρίζουν το έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια απονεμείθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας έξι νέες υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τους οποίους ο Μητροπολίτης συνεχάρη και ευχήθηκε καλή πρόοδο στις σπουδές τους.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Καρδίτσας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τσιάρας, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Π. Καρβέλας και Οιχαλίας Π. Γεωργακοπούλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλων τοπικών Φορέων.

Ομιλία του Αρχιμανδρίτη Ευθυμίου Θεοδωρόπουλου

Ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας, μίλησε με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Μεταξύ αλλων τόνισε:

“Ορατή κεφαλή του θεανθρωπικού σώματος της τοπικής μας Εκκλησίας Σείς υπάρχετε και αντικατοπτρίζετε εν μεν τη αρχιερατική Σας ιδιότητι τον θείον χαρακτήρα της Εκκλησίας, εν δε τη πατρική και διδακτική φυσιογνωμία Σας, τον εμπνευστήν της εν Χριστώ ενότητός μας και τον οδηγόν εν τη πίστει και ομολογούμεν τούτο εν βεβαιότητι[ Πρβλ., Χρυσ. Κωνσταντινίδου, Μητροπολίτου Μύρων, Τάδε λέγει Πατριαρχικός Άμβων… εκδ. ΤΕΡΤΙΟΣ, Κατερίνη 1991, σ. 22.]. Επιτρέψατέ μου να δανεισθώ τις προαναφερθείσες σκέψεις και τους λόγους του ιερού Πατρός, προκειμένου να εκφράσω τα συναισθήματα, τόσον του ομιλούντος, όσον και των αδελφών, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευγενούς λαού μας διά το πρόσωπόν Σας : «Συ πατήρ, συ αδελφός, συ νυμφίος, συ οικία, συ τροφή, συ ιμάτιον, συ ρίζα, συ θεμέλιος, παν όπερ θέλομεν συ·…συ και φίλος, και μέλος, και κεφαλή, και αδελφός, και πάντα συ. Συ πρεσβευτής προς τον Θεόν δι’ ημάς. Τι πλέον θέλομεν;».[ Πρβλ.,Ιερού Χρυσοστόμου, Ομιλία οστ’εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, ΕΠΕ, 12, 34.]”.

Διαβάστε όλη την ομιλία του: ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ – 2023 (Για Δημοσίευση)

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

        

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων