20/03/2024 20/03/2024 Του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου* Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την απόφασή της σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και έμμεση πλην σαφή θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων εξέφρασε ξεκάθαρα και έντιμα τη αντίθεσή της, όχι ως μια αντιπολιτευτική διάθεση προς αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά...
20 Μαρτίου, 2024 - 8:45

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Η Εκκλησία δεν αφόρισε κανένα

Διαδώστε:
Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Η Εκκλησία δεν αφόρισε κανένα
  • Του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου*

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την απόφασή της σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και έμμεση πλην σαφή θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων εξέφρασε ξεκάθαρα και έντιμα τη αντίθεσή της, όχι ως μια αντιπολιτευτική διάθεση προς αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά κυρίως γιατί θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν μια αμφισβήτηση της βιβλικής και πατερικής διδασκαλίας της για τον άνθρωπο, τη φυσιολογία των σχέσεων, τη μορφή της οικογένειας και οπωσδήποτε για την προβολή ενός νέου μοντέλου κοινωνίας, το οποίο δομείται πάνω σε ένα νέο αξιακό σύστημα, αυτό του ατομικού φίλαυτου και αποκλειστικού δικαιωματισμού και ευδαιμονισμού.

Η στάση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνη προς την παράδοσή της και προς το πρότυπο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, αποτελεί μια διδακτική αναφορά προς το ποίμνιό της, το οποίο οφείλει να διδάσκει και να καθοδηγεί, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία, η ορθή δηλαδή κατανόηση του ρόλου και της θέσης του κάθε ανθρώπου στο πλαίσιο των διανθρωπίνων σχέσεών του και η συμβολή του κάθε ανθρώπου στη σωστή δόμηση και ανάπτυξη αυτής της κοινωνίας.

Με την απόφασή της αυτή ούτε υποκίνησε στάσεις, ούτε προκάλεσε έριδες, ούτε δημιούργησε διχαστικές τάσεις· αντίθετα, με τρόπο ήρεμο και συνεκτικό είπε αυτό το οποίο έπρεπε να πει. Αυτό επανέλαβε και στο ανακοινωθέν της. Δεν προέτρεψε σε συλλαλητήρια, δεν αποφάσισε για δημοψηφίσματα, δεν αφόρισε κανέναν και ούτε θα το κάνει ποτέ. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν χωρούν οι πόλεμοι και οι διχοστασίες, όποτε μάλιστα τις υιοθέτησε, εκείνη ζημιώθηκε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία κανέναν δεν αποκλείει εάν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αποκλειστεί από μόνος του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία με πνεύμα κατανόησης και αποδοχής δέχεται τον καθένα, ακόμη και τον αμαρτωλό και την πόρνη, χωρίς να αποδέχεται όμως και την αμαρτία. Πάντα περιμένει την εν μετανοία επάνοδο των πεπτωκότων, γι’ αυτό και τονίζει ότι τον ερχόμενον ου μη εκβάλλω έξω!

Οι οποιεσδήποτε λοιπόν ακραίες ενέργειες αποκλεισμού αφορισμού και αποβολής δεν έχουν θέση μέσα στην Εκκλησία. Απαιτείται να πρυτανεύουν πάντα η αγάπη, η κατανόηση και η καταλλαγή. Η ψυχραιμία και το μέτρο και όχι οι ακρότητες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλλέτω. Αυτός είναι ο λόγος του Χριστού σε εκείνους που λιθοβολούσαν μια πόρνη γυναίκα. Στώμεν λοιπόν καλώς. Στώμεν μετά συνέσεως. Στώμεν εν ησυχία και ο Θεός της ειρήνης και της παραλλαγής έστω μεθ’ ημών.

Η Εκκλησία δεν διχάζει, αλλά ενώνει, ειρηνεύει και θυσιάζεται χωρίς να ζητάει να θυσιαστούν άλλοι γι’ Αυτήν.

*Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (17/3/24) 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων