14/07/2020 14/07/2020 Ως έλλειμμα πολιτισμού χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την απόφαση του 1934 και να αλλάξει το καθεστώς της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σήμερα στον ΣΚΑΪ. «Ένα μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορείς ξαφνικά να το μετατρέπεις για μονομερή χρήση, για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών του...
14 Ιουλίου, 2020 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2020 - 16:56

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την Αγια Σοφιά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την Αγια Σοφιά

Ως έλλειμμα πολιτισμού χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την απόφαση του 1934 και να αλλάξει το καθεστώς της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Ένα μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορείς ξαφνικά να το μετατρέπεις για μονομερή χρήση, για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών του Ισλάμ. Όλη αυτή η κίνηση νοηματοδοτεί μια οπισθοδρόμηση,για να στείλει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στους εξωτερικούς συνομιλητές. Το μήνυμα: «Ξεχάστε τι έγινε από το ’34 και μετά. Βλέπουμε πριν το ’34 τι υπήρχε με προοπτική να αναβιώσουμε μια νεοοθωμανική αντίληψη παρουσίας και δράσης όχι πλέον στο χώρο της Ευρώπης και της Δύσης, αλλά κυρίως στην Ανατολή». Κι αυτό νομίζω θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να θέσει ερωτήματα σημαντικά, και κυρίως την ίδια την Ευρώπη. Ευελπιστώ ότι τα μέτρα που θα υποδείξει η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών  θα είναι μέτρα που θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσεως».

Όσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως οι δύο μεγάλες δυνάμεις, η Αμερική και η Ρωσία, εκτός από ευχολόγια, δεν έχουν κάνει τίποτα σημαντικό…».

Σχετικά με το αν η μετατροπή, ήταν ένα χτύπημα εναντίον της Ελλάδας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος τόνισε:

«Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη και προς τη Δύση, ότι πλέον ο προσανατολισμός της Τουρκίας αλλάζει, κοιτάει αλλού, προσβλέπει αλλού,και αυτό ίσως οδηγήσει στην αναθεώρηση πολλών πραγμάτων. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι η επιδίωξη της Τουρκίας είναι μια αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με όποιες συνέπειες γεωφυσικές και γεωπολιτικές έχει αυτή η συνθήκη. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα…».

Όσο για το αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

«Όλος ο κόσμος ανησυχεί.Όταν έχεις έναν γείτονα, ο οποίος δεν μπορεί να καλλιεργήσει πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου, αλλά οδηγείται σε εντάσεις και ακρότητες και φανατισμούς, καταλαβαίνετε ότι πλέον η ανησυχία είναι έντονη στον καθένα μας.

Η Τουρκία ξέρει διαχρονικά να διαμορφώνει την άποψη της για ορισμένα ζητήματα και την ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να υπάρχει συσπείρωση στο εσωτερικό της, αλλά και να εξάγει προβλήματα στη γείτονα χώρα», είπε και πρόσθεσε κατηγορηματικά πως με το νέο καθεστώς δεν θα πήγαινε στην Αγία Σοφία, να βγάλει τα παπούτσια του, για να μπει μέσα…

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων