12/03/2019 12/03/2019 Γνωμοδοτικό σημείωμα το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου για τη θέση του νέου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης , εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Στο σημείωμά του αφού αναλύει τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας θέτει το εξής ερώτημα: Οι υπό την...
12 Μαρτίου, 2019 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2019 - 12:25

Στον “αέρα” η υποψηφιότητα του Σαλώνων για την Γλυφάδα

Διαδώστε:
Στον “αέρα” η υποψηφιότητα του Σαλώνων για την Γλυφάδα

Γνωμοδοτικό σημείωμα το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου για τη θέση του νέου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης , εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Στο σημείωμά του αφού αναλύει τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας θέτει το εξής ερώτημα:

Οι υπό την ισχύ του νέου Καταστατικού Χάρτη Τιτουλάριοι Επίσκοποι και Μητροπολίτες  έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι  σε Ιερά Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Και απαντά: “Κατά το πνεύμα αλλά και το γράμμα τη διατάξεως του άρθρου 25 παρ. 2 του Καταστατικού Χάρτη, η απάντηση είναι αρνητική, καθόσον η διάταξη  αναφέρεται στους Τιτουλάριους Επισκόπους και Μητροπολίτες κατά την έναρξη της ισχύος του (τότε) νέου Καταστατικού Χάρτη, δηλαδή στις 31 Μαΐου και όχι στους μεταγενέστερους της ημερομηνίας αυτής. Για αυτό και σε όλες τις εκλογές Μητροπόλεων (Πειραιώς, Κεφαλληνίας, Λευκάδος και Ιθάκης) στις οποίες συμμετείχαν οι 4 ανωτέρω, προ τις 31/5/1977, Τιτουλάριοι ήταν κανονικές, ενώ οι νυν υπάρχοντες Τιτουλάριοι Επίσκοποι  και Μητροπολίτες δεν δύνανται να είναι εκλόγιμοι κατ΄εξαίρεσιν σε Ιερά Μητρόπολη της Ελλάδος”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίσκοπος Σαλώνων αποτελεί προσωπική επιλογή  του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου. Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η εν λόγω υποψηφιότητα, πληροφορίες  του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αναφέρουν ότι επικρατέστερος για την θέση φέρεται ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Αλέξιος Ψωίνος, ο οποίος χαίρει της προτίμησης τόσο του Κλήρου όσο και του λαού στην τοπική κοινωνία.

Διαβάστε το γνωμοδοτικό σημείωμα του Μητρ. Μεσσηνίας ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων