08/12/2021 09/12/2021 Σπουδαία ημέρα η 8η Δεκεμβρίου για την Λέσβο καθώς σήμερα το νησί εόρτασε την Ημέρα Απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό και την 109η Επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου. Στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μηθύμνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, εψάλη το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου στην Καλλονή, η Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ...
08 Δεκεμβρίου, 2021 - 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2021 - 0:09

Η Λέσβος εόρτασε την Απελευθέρωση και την Μάχη του Κλαπάδου

Διαδώστε:
Η Λέσβος εόρτασε την Απελευθέρωση και την Μάχη του Κλαπάδου

Σπουδαία ημέρα η 8η Δεκεμβρίου για την Λέσβο καθώς σήμερα το νησί εόρτασε την Ημέρα Απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό και την 109η Επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου.

Στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μηθύμνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, εψάλη το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου στην Καλλονή, η Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ των πεσόντων, παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, αντιπροσωπείας μαθητών και εκπροσώπων της Εκπαίδευσης.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ακολούθησε η Άνοδος στο λόφο του «Τυρανιδίου» στην στήλη των πεσόντων και εψάλη Τρισάγιο χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, το Προσκλητήριο Πεσόντων, για να ολοκληρωθεί η τελετή με κατάθεση στεφάνων από τις αρχές.

Παρόντες στις εκδηλώσεις, πέραν του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Δημήτρης Τσιπίδης, ο Υποστράτηγος, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο Συνταγματάρχης Διοικητής της 22 ΔΤΕ Ιωάννης Παπουτσάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χριστόφορος Μπόκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής Παπαρίδης Ευάγγελος, ο Προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Σκάλας Καλλονής Ευστράτιος Τσολάκης και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Κατερίνα Στρατάκη.

Παρόντες ακόμη οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιορδάνης Ιορδάνου, Ανδρέας Αξής, Κώστας Πάππος, Ζαχαρώ Ιωακείμ, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, Ιωάννα Κατανάκη, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Χήρας, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Απόστολος Βαρελτζής, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Μυτιλήνης, Αντιδήμαρχος Στρατής Δαγκλής, ο Συμπαραστάτης του Δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου Νίκος Κατράνης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλλονής Νίκος Χαλκιώτης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δαφίων Νίκος Μαμουρίδης.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραβρέθηκε σήμερα 8.12.2021 στις Επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης του Κλαπάδου, που χάρισε την ελευθερία σε ολόκληρη τη Νήσο Λέσβο από την πολυετή Οθωμανική κατοχή. Οι Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Χαράλαμπου Αθανασίου, του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου και των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Από την Περιφέρεια το παρών έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 8η Δεκεμβρίου του 1912 ξημέρωσε με τη νήσο Λέσβο ελεύθερη μετά από 450 χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς. Η τελική μάχη μεταξύ των Ελληνικών απελευθερωτικών δυνάμεων και των στρατευμάτων των κατακτητών, στα υψώματα του Κλαπάδου, επανάφερε ολόκληρη τη νήσο στην Ελληνική κυριαρχία. Η μάχη που δόθηκε για την ελευθερία δεν ήταν αναίμακτη. Τιμούμε σήμερα με ευγνωμοσύνη όσους πολέμησαν και πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία, στο βωμό για την ελευθερία της πατρίδας.  Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά τους  για να σταθούμε αντάξιοι της θυσίας τους. Τιμή και Μνήμη στους αγωνιστές-ελευθερωτές της πατρίδας και της Λέσβου, της νικηφόρας μάχης του Κλαπάδου».

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την Ημέρα:

«Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της Ημέρας για την Ελευθερία του τόπου μας. Σήμερα μας τίμησε με την παρουσία του Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, λαμπρύνοντας την ημέρα που επισφραγίστηκε η απελευθέρωση του νησιού μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων