30/12/2020 30/12/2020 Μετά τις δύο πρώτες διερευνητικές διαδικτυακές συναντήσεις, την προσεχή Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 στις 18.45 θα γίνει η επίσημη έναρξη των ‘’Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, οι οποίες αποτελούν άλλη μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου κι έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας με το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας. Κεντρικός...
30 Δεκεμβρίου, 2020 - 16:19
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2020 - 15:58

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας

Διαδώστε:
Διαδικτυακή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας

Μετά τις δύο πρώτες διερευνητικές διαδικτυακές συναντήσεις, την προσεχή Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 στις 18.45 θα γίνει η επίσημη έναρξη των ‘’Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, οι οποίες αποτελούν άλλη μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου κι έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας με το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Κεντρικός ομιλητής στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του νέου έτους θα είναι ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος θα απευθύνει προς τους συμμετέχοντες λόγο πνευματικής οικοδομής με γενικό τίτλο: “Τα πάντα και εν πάσι Χριστός”.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτήσεων προς τον Σεβασμιώτατο οι οποίες, αν το επιτρέπει ο χρόνος, θα απαντηθούν στο σύνολό τους.

Υπενθυμίζεται ότι τις ομιλίες μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος ζωντανά μέσω διαδικτύου στην πλατφόρμα ZOOM.

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο email: [email protected], ή στο τηλ. 6947965170. Στο μήνυμα θα πρέπει να περιέχονται: α) Ονοματεπώνυμο, β) Έτος γεννήσεως, γ) Τόπος Κατοικίας – Ενορία, δ) Ιδιότητα (προαιρετικά) και ε) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αριθμός κινητού τηλ. για αποστολή των συνδέσμων συμμετοχής στην τηλεσυνάντηση.

2η Τηλεσυνάντηση: «Το αληθινόν Φως επεφάνη»

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η συνάντηση, με θέμα τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου. Γενικός τίτλος ήταν «το αληθινόν φως επεφάνη».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Γεωργαντώνης πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Υπ. Μεταπτυχιακού στο Πρόγραμμα Σπουδών με αντικείμενο την Εκκλησιαστική Γραμματολογία, διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής και Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης. Ο ομιλητής προσέγγισε τις ακολουθίες των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών που τελούμε την παραμονή των Χριστουγέννων και αντιστοίχως των Θεοφανείων. Είναι δύο ακολουθίες που με μεγάλη χαρά κάθε χρόνο περιμένουμε να τελέσουμε και να παρακολουθήσουμε.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο αγιογράφος και καθηγητής στην Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως  κ. Στυλιανός Γεωργαντώνης ο παρουσίασε την εικόνα της Βαπτίσεως του Κυρίου μας. Οι τηλεακροατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πράγματα τα οποία η τέχνη σύμφωνα με τις ευαγγελικές διηγήσεις αποτυπώνει με ύλη.

Τελευταίος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Ταπραντζής ο οποίος είναι δάσκαλος και ερευνητής της Ψαλτικής Τέχνης και ασχολείται ακαδημαϊκά με την μουσικολογία. Τίτλος της ομιλίας του ήταν «Η Ερμηνευτική προσέγγιση και μελισματική απόδοση της υμνολογίας της εορτής των Θεοφανείων».

Τέλος ο Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας εξήγησε το θέμα της εορτής της περιτομής του Χριστού, αναφέρθηκε προσεγγίζοντας ιστορικοθεολογικά την αρχαιότατη εορτή των Επιφανείων και των διαχωρισμό των Χριστουγέννων και της Βαπτίσεως του Κυρίου από τον 4ο αιώνα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ευχές για ένα νέο δημιουργικό και πνευματικό έτος και με το απολυτίκιο της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων