03/03/2023 03/03/2023 Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, χθες Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, το νέο μοριοδοτούμενο, δωρεάν, πιστοποιημένο πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Το Πρόγραμμα διάρκειας 28 διδακτικών ωρών, υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία...
03 Μαρτίου, 2023 - 10:40
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2023 - 10:13

Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Διαδώστε:
Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, χθες Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, το νέο μοριοδοτούμενο, δωρεάν, πιστοποιημένο πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Το Πρόγραμμα διάρκειας 28 διδακτικών ωρών, υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 42 κληρικοί και λαϊκά στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κατά την εναρκτήρια Συνεδρία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αφού τέλεσε τον αγιασμό, αναφέρθηκε στη σημασία της φιλάνθρωπης, φιλάδελφης και υπεύθυνης τοποθέτησης των σύγχρονων ποιμένων απέναντι στους ανθρώπους.

Εξήρε, επίσης, τη συμβολή του Ι.Π.Ε. στο έργο της επιμόρφωσης των ποιμένων εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε τονίζοντας εμφαντικά την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Ι.Π.Ε. και την αναγκαιότητα αυτού στην επιμορφωτική πορεία των κληρικών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόσωπο του π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη, από τον οποίο ξεκίνησε αυτό το έργο, αφιερώνοντας τη ζωή του στην Εκκλησία. Παρότρυνε δε όλους να τον μνημονεύουν στις προσευχές.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε., μεταφέροντας τις ευλογίες και τις ευχές του Μακαριωτάτου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο για την εγκάρδια φιλοξενία του και τον Συντονιστή του Προγράμματος Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ευστάθιο Πορφύρη, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως για την άριστη συνεργασία στην οργάνωση των Προγραμμάτων του Ι.Π.Ε.

Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους του Προγράμματος «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» τονίζοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολλά και ποικίλα για τους εμπλεκόμενους και την ίδια την τοπική κοινωνία, γιατί μέσω του προγράμματος οι επιμορφούμενοι θα ανακαλύψουν νέους τρόπους βελτίωσης των ενοριών τους και γενικότερα των συνθηκών εντός της τοπικής Εκκλησίας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο π. Θεολόγος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιμαντική της ενοριακής διοίκησης και θα αναφερθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των ενοριών και στην δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023 ώρα 19:00 – 20:30 συνάντηση με θέμα: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», με εισηγητή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 ώρα 19:00 – 22:00 συνάντηση με θέμα: «Διοίκηση ενορίας» με εισηγητή τον Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 ώρα 19:00 – 22:00 συνάντηση με θέμα: «Εκκλησιαστικό συμβούλιο» με εισηγητή τον Πανοσ. Αρχιμ. Πορφύριο Φραγκάκο, Ιεροκήρυκα της Ι.Μ Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, Θεολόγο ΜΑ.

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 ώρα 19:00 – 22:00 συνάντηση με θέμα: «Δραστηριότητες ι. ναού» με εισηγητή τον Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Ιεροκήρυκα της Ι.Α.Α., Διευθυντή Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής.

Τρίτη, 4 Απριλίου 2023 ώρα 19:00 – 22:00 συνάντηση με θέμα: «Οικονομικά ι. ναού» με εισηγητή τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. Σωτήριο Μανωλόπουλο, Θεολόγο, Προϊστάμενο Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέϊκων Ι.Μ. Πατρών, Υπεύθυνο Λογιστηρίου Ι.Μ. Πατρών.

Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 ώρα 19:00 – 22:00 συνάντηση με θέμα: «Ψηφιακή συμβολή» με εισηγητή τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εφημέριο Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 ώρα 19:00 – 20:30συνάντηση με θέμα: «Αρχείο ι. ναού» με εισηγητή τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιωάννη Περιστερίδη, Χημικό Μηχανικό Msc, Θεολόγο ΜΑ, Εφημέριο Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Υπάλληλο Ε.Κ.Υ.Ο.

Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω Εισηγήσεων ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης θα προβεί στον απολογισμό του προγράμματος και στην προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης σε μια δια ζώσης συνάντηση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων