29/07/2023 29/07/2023 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών η Σκάλα και οι Μολάοι τίμησαν την Πολιούχο τους Αγία Οσιομάρτυρα Παρασκευή. Ειδικότερα, την παραμονή της εορτής, στον φερώνυμο Ιερό Ναό Σκάλας τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή κληρικών από την ευρύτερη περιοχή....
29 Ιουλίου, 2023 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2023 - 12:10

Η Σκάλα και οι Μολάοι τίμησαν την Πολιούχο τους Αγία Παρασκευή (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Σκάλα και οι Μολάοι τίμησαν την Πολιούχο τους Αγία Παρασκευή (ΦΩΤΟ)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών η Σκάλα και οι Μολάοι τίμησαν την Πολιούχο τους Αγία Οσιομάρτυρα Παρασκευή.

Ειδικότερα, την παραμονή της εορτής, στον φερώνυμο Ιερό Ναό Σκάλας τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή κληρικών από την ευρύτερη περιοχή.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης  αναφέρθηκε αρχικά στο συνταρακτικό όσο και θλιβερό περιστατικό στην Κάρυστο, που προκάλεσε την απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, οι οποίοι ήταν χειριστές πυροσβεστικού αεροπλάνου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε την ανάπαυση των ψυχών τους και την εκ Θεού ενδυνάμωση των οικείων τους προσώπων, ενώ τόνισε ότι οι προσευχές μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλους όσοι δίνουν με αυταπάρνηση την άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που κάθε Καλοκαίρι κατατρώει την Πατρίδα μας. Ακολούθως, μίλησε για την τιμώμενη Αγία, η οποία διακρίθηκε για την εργατικότητα, τον ιεραποστολικό της ζήλο και την ενάρετη βιοτή και πολιτεία της ευχόμενος να έχει πάντα υπό την σκέπη της την ευρύτερη περιοχή που την ευλαβείται ιδιαίτερα.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Στους Μολάους το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό, ενώ στη συνέχεια έγινε η μεταφορά της ιερής εικόνας της Αγίας στον Ενοριακό Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού.

Την κυριώνυμη ημέρα, στον Καθεδρικό Ναό της κωμόπολης, τελέσθηκαν ο πανηγυρικός όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησαν αρκετοί κληρικοί από την ευρύτερη περιοχή.

Επίκαιρο λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Ευστάθιος Πορφύρης.

Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης  αναφέρθηκε στην θλιβερή επικαιρότητα, που έχει να κάνει με τις δεκάδες πυρκαγιές, που υποθηκεύουν το μέλλον της Πατρίδας μας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σημαντικό κομμάτι της χριστιανικής διδασκαλίας αναφέρεται στην προστασία της φύσης, που είναι δημιούργημα του Πανάγαθου Θεού.

Παράλληλα, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον, ενώ ζήτησε από το εκκλησίασμα κατά το Τρισάγιο που θα ακολουθούσε να προσευχηθούν, αφενός για την ανάπαυση των ψυχών των δύο πιλότων, αφετέρου για την ενδυνάμωση όλων όσων υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να προστατεύσουν την Πατρίδα και τους συνανθρώπους τους.

Σημειώνεται ότι αρκετοί ήταν ακόμα οι Ιεροί Ναοί στην Ιερά Μητρόπολή Mονεμβασίας και Σπάρτης, που πανηγύρισαν κατά την εορτή της Αγίας Παρασκευής.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του κ. Γεωργίου Βαμβαλή από τον πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Σελλασίας.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπουρουϊάνα και Δημήτριος Σκιαδάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων