26/11/2019 26/11/2019 Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, Πολιούχου αυτής. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Την αρτοκλασία...
26 Νοεμβρίου, 2019 - 19:07
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2019 - 18:43

Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκωνα

Διαδώστε:
Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκωνα

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, Πολιούχου αυτής.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Την αρτοκλασία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε θερμά, για την τιμητική πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, τον οποίο χαρακτήρισε πνευματικό διδάσκαλό του και καύχημα για την Εκκλησία της Ελλάδος. Απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αλλοτρίωση και τον πνευματικό αποπροσανατολισμό της εποχής μας προτρέποντας το εκκλησίασμα να στραφεί, με μετάνοια και προσευχή, σε όσα πραγματικά έχουν αξία και τα οποία μόνο η ‘’εν Χριστώ ζωή’’ μπορεί να εξασφαλίσει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.α) τους μαθητές των σχολείων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Δαβάκης και Κρητικός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Βερούτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Δούκας, ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα κ. Βέρδος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Χρυσακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γ. Ε. Σ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος κ. Πούπουζας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων