12/03/2023 12/03/2023 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε το διήμερο 11 με 12 Μαρτίου η Σύναξη των Λακώνων Αγίων, στον Ενοριακό μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου...
12 Μαρτίου, 2023 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 - 14:36

Η Σύναξη των Λακώνων Αγίων στην Σπάρτη

Διαδώστε:
Η Σύναξη των Λακώνων Αγίων στην Σπάρτη

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε το διήμερο 11 με 12 Μαρτίου η Σύναξη των Λακώνων Αγίων, στον Ενοριακό μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους είκοσι έξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου με την τέλεση του πανηγυρικού Δισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχε πλειάδα κληρικών από την μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο μας, μιλώντας με θερμά λόγια για την πνευματικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην ακριτική Θράκη.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων απευθυνόμενος στον σεπτό Ποιμενάρχη  τον ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και τα καρδιακά του λόγια, ενώ υπογράμμισε ότι η αφοσίωσή του Εκκλησία, ο μελίρρυτος και μεστός νοημάτων λόγος του και ο ενάρετος βίος του, που έχει διανθιστεί με ένα τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Στη συνέχεια, μίλησε για τη σπουδαιότητα των Αγίων για την Ορθόδοξη πίστη μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το απόσπασμα από την Σοφία του Σολομώντος, που λέγει για τους Αγίους ότι: «ὁ Θεὸς ἐπείρασεν αὐτοὺς καὶ εὗρεν αὐτοὺς ἀξίους ἑαυτοῦ», όπως και το απόσπασμα από την επιστολή προς Φιλιππησίους του Αποστόλου Παύλου, όπου αναφέρεται: «ὅτι ὑμῖν ἐχαρίσθη τὸ ὑπὲρ Χριστοῦ, οὐ μόνον τὸ εἰς αὐτὸν πιστεύειν, ἀλλὰ καὶ τὸ ὑπὲρ αὐτοῦ πάσχειν» θέλοντας να τονίσει τις δοκιμασίες που υπέστησαν και την βαθιά πίστη που τους χαρακτήριζε.

Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης ενθυμούμενος την Αγία Υπομονή, μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που ανήκει στη χορεία των Λακώνων Αγίων, μίλησε για τις μανάδες και τα υπόλοιπα προσφιλή πρόσωπα των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, και αφού πρώτα τους συλλυπήθηκε, τους προέτρεψε να επιδείξουν πίστη και υπομονή, αφού όπως έχει πει ο Κύριος μας κι έχει καταγραφεί στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται».

 

Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και ευλόγησε τους άρτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ στην πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε στο εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διδαχές του Αγίου Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, του οποίου η μνήμη τιμάται την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, τονίζοντας ότι ήρθε αντιμέτωπος με την ηθικιστική στάση και ιδεολογία της Δύσης αναδεικνύοντας την θεοκεντρική φύση της πίστεώς μας. Επίσης, όσον αφορά την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την θεραπεία του παραλυτικού στην Καπερναούμ, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων στάθηκε στην ερμηνεία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η ασθένεια του σώματος οφείλεται στην ασθένεια της ψυχής και στις αμαρτίες μας και όπως τέσσερις άνθρωποι κουβάλησαν τον παραλυτικό, τέσσερις είναι και οι παράγοντες που μπορούν να μας θεραπεύσουν: η αυτογνωσία, η μετάνοια, η εξομολόγηση και η συγχώρεση που οφείλουμε να ζητήσουμε από τον Πανάγαθο Θεό. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε, για μία ακόμα φορά, τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την ευκαιρία που του έδωσε να επισκεφθεί τον ευλογημένο τόπο της Λακεδαίμονας, στον οποίο και ο ίδιος έκανε τα πρώτα του ιερατικά του βήματα, ώστε να συνεορτάσει τη μνήμη των Λακώνων Αγίων.

Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος μίλησε για τους Λάκωνες Αγίους, που αποτελούν στήριγμα για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι οφείλουμε να εμβαθύνουμε στους θαυμαστούς βίους και τις διδαχές τους. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Ξάνθης, με τον οποίο συνδέεται με ισχυρό πνευματικό δεσμό, επειδή αποδέχτηκε την πρόσκλησή του και ταξίδευσε από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να συνεορτάσει και να πολλαπλασιάσει τη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και όλων των Λακώνων, που τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να βρίσκεται πάντα υπό την Σκέπη των Λακώνων Αγίων.

Στην χορεία των Λακώνων Αγίων, ανήκουν οι εξής:

– Ὁσιος Νίκων ὁ «Μετανοείτε» (26 Νοεμβρίου)

– Ἅγιος Θεόκλητος Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμονίας (1 Δεκεμβρίου)

– Ἅγιος Λεόντιος ὁ ἐκ Μονεμβασίας (11 Δεκεμβρίου)

– Ἅγιος Μάξιμος ὁ Γραικός (Β’ Κυριακή Νηστειῶν)

– Ἅγιος Γεώργιος ὁ ἐν Μαλεῷ ἀσκήσας (4 Ἀπριλίου)

– Ἅγιος Γρηγόριος ὁ ἐκ Μυστρᾶ (Κυριακή Ἁγίων Πάντων)

– Ἅγία Ὑπομονή (29 Μαΐου)

– Ἅγιος Θωμάς ὁ ἐν Μαλεῷ ἀσκήσας (7 Ἰουλίου)

– Ἅγιος Ἠλίας ὁ Νέος (823 – 903) – (17 Αὐγούστου)

– Ἅγιος Νεομάρτυς Ἰωάννης (21 Ὀκτωβρίου)

– Ὅσιος Σεραπίων ὁ Σινδόνιος (21 Μαρτίου)

– Ἅγιος Πέτρος, ἐπίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ἅγιος Θεοφάνης, επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ὁσία Μάρθα Μονεμβασίας (5 Μαΐου)

– Ἅγιος Παύλος, ἐπίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ἅγιος Θεόδωρος Κυθήρων (12 Μαΐου)

– Ἅγιος Ρωμανός ἐπί τήν σκλέπαν (Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ἅγιος Ἰσίδωρος Βουχειράς, Πατριάρχης Κων/πόλεως (μέση παραπομπῆς – Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ἅγιος Φώτιος Μονεμβασίας, ἐπίσκοπος Κιέβου (27 Μαΐου & 2 Ἰουλίου)

– Ἅγιος Ρωμανός ὁ νεομάρτυς ἐκ Δημηνίτσης (6 Ἰανουαρίου)

– Ἅγιος Γαλακτίων ἐξ Ἀναβρυτῆς (Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ἅγιος Νεόφυτος ὁ νεομάρτυς, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (Β΄ Κυρ. Νηστειῶν)

– Ἅγιος Μήτρος ἤ Δημήτριος ὁ Πελοποννήσιος (28 Μαΐου)

– Ἅγιος Ἰωάννης ὁ νεομάρτυς ἐκ Τουρκολέκα (16 Ὀκτωβρίου)

– Άγιος Ανανίας Λαμπάρδης, Επίσκοπος Λακεδαιμονίας – εθνοϊερομάρτυρας (15 Απριλίου και Κυριακή των Μυροφόρων)

– Άγιος Γρηγόριος, Μητροπολίτης Δέρκων ο από Λακεδαιμονίας – εθνοϊερομάρτυρας (3 Ιουνίου)

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τον Συνάναρχον Λόγον

Πεπλησμένοι τοῦ θείου φωτός μακάριοι, τῆς Λακωνίας προστάται καί ὑποφῆται σοφοί, τῇ δυνάμει τοῦ Χριστοῦ λαμπρῶς ἐδείχθητε, Ἀρχιερέων ἡ ὁμάς, καί ὁσίων ἡ πληθύς, καί μάρτυρες ἀθλοφόροι, τά πλήθη τῶν Ὀρθοδόξων, ἀδιαλείπτως προστατεύοντες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων