30/08/2023 30/08/2023 Η Βορδόνια, διαθέτει πλέον ιερατική οικία για τον εκάστοτε εφημέριο του χωριού χάρη στο ζεύγος των ομογενών, Ευστάθιου και Ματίνας Βαλιώτη, που προχώρησε στη μεγάλη δωρεά για τον τόπο καταγωγής τους. Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευστάθιος μετέβη στη Βορδόνια, όπου τέλεσε Αγιασμό για την...
30 Αυγούστου, 2023 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2023 - 19:42

Η Βορδόνια Λακωνίας έχει πλέον Ιερατική Οικία

Διαδώστε:
Η Βορδόνια Λακωνίας έχει πλέον Ιερατική Οικία

Η Βορδόνια, διαθέτει πλέον ιερατική οικία για τον εκάστοτε εφημέριο του χωριού χάρη στο ζεύγος των ομογενών, Ευστάθιου και Ματίνας Βαλιώτη, που προχώρησε στη μεγάλη δωρεά για τον τόπο καταγωγής τους.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευστάθιος μετέβη στη Βορδόνια, όπου τέλεσε Αγιασμό για την ιερατική οικία της οποίας ολοκληρώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνισή της με έξοδα του ζεύγους Βαλιώτη. Το σπίτι, το οποίο άνηκε στην αείμνηστη Γεωργία Ζη, το γένος Παναγάκη, δωρήθηκε στην Ενορία Βορδόνιας ύστερα από προσωπικές ενέργειες του κ. Ευσταθίου Βαλιώτη, που ήρθε σε συνεννόηση με τους κληρονόμους. Το ζεύγος Βαλιώτη, άλλωστε έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά του με σπουδαίες ευεργεσίες στη Λακεδαίμονα, όπως το κτιριακό συγκρότημα του πρώην ΤΕΙ στον Κλαδά, αλλά και με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, που τονώνει την οικονομία του τόπου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατοο ευχαρίστησε θερμά το ζευγάρι για την αξιέπαινή δωρεά, που φανερώνει – για ακόμη μία φορά – την απύθμενη αγάπη για την Πατρίδα τους. Μάλιστα, τούς χαρακτήρισε ως μεγάλους ευεργέτες του τόπου, ενώ τους ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή υγεία, χαρά και κατά Θεόν προκοπή. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της δωρεάς, αφού πλέον είναι δύσκολο για έναν κληρικό να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του σε ένα χωριό όταν δεν υπάρχει μία οικία να τους φιλοξενήσει.

Παράλληλα, μίλησε με θερμά λόγια για τον εφημέριο Βορδόνιας, π. Παναγιώτη Κυριακούλια, ο οποίος είναι ένας ικανός ιερέας με αξιόλογη χριστιανική οικογένεια, ευχόμενος τα επόμενα χρόνια  να ζήσει αρμονικά με τους κατοίκους του χωριού και να τους διακονήσει με αγάπη και θυσιαστικό πνεύμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τα καλά του λόγια, αλλά κυρίως για την αγάπη του και για την μακροχρόνια πνευματική σχέση τους, που ξεκίνησε το 1965 όταν ο ίδιος ήταν μαθητής του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης στην Ιερατική Σχολή Καλαμάτας.

Ακολούθως, ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανακαίνισης και της δωρεάς, που έχει σαν στόχο η Βορδόνια να έχει μόνιμα εφημέριο. Ολοκληρώνοντας, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να συστήσουν έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, ώστε με την οικονομική  συνδρομή των ομογενών, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του χωριού και έμπρακτης στήριξης σε κατοίκους που έχουν ανάγκη. Μάλιστα, ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει πρώτος 100.000 $ για τον σκοπό αυτό.

Η υπόσχεση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παριστάμενους, ενώ ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι όσο υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες η Πατρίδα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αμέσως μετά τον αγιασμό και τις ομιλίες, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παριστάμενους από τον εφημέριο του χωριού, π. Παναγιώτη Κυριακούλια.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων