23/10/2023 04/03/2024 Με τη χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου ξεκίνησε από σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2023, ο κύκλος χειροτονιών των νέων Βοηθών Επισκόπων που εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την σύγκληση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου.  Συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου εκ του Ιερού Βήματος το πρωί της...
23 Οκτωβρίου, 2023 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2024 - 16:17

Η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας Θεοφίλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας Θεοφίλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου ξεκίνησε από σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2023, ο κύκλος χειροτονιών των νέων Βοηθών Επισκόπων που εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την σύγκληση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου. 

Συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου εκ του Ιερού Βήματος το πρωί της Δευτέρας τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νίκωνος Σπάρτης Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες: Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Σύμης κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος.

Νωρίτερα, στην ακολουθία του Όρθρου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Ο νέος Επίσκοπος ο οποίος εξελέγη από το Σώμα της Σεπτής Ιεραρχίας στις 9 Οκτωβρίου 2023 και θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Σπάρτης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τον Μητροπολίτη Σπάρτη, τον και πνευματικό του πατέρα τον οποίο υπηρετεί εδώ και χρόνια από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως.

Αναφέρθηκε ακόμη στην διακονία του στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων στον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης και ευχαρίστησε την Ιβηριτική αδελφότητα τονίζοντας ότι το Άγιον Όρος και ιδιαίτερα το μοναστήρι θα είναι η παρηγοριά του και ο πνευματικός του ανεφοδιασμός από εδώ και στο εξής.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Αρχιερείς, κλήρος και μοναστικές αδελφότητες, καθώς και τοπικοί άρχοντες.

Συγκινητική ήταν η αναφορά του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τα χαρίσματα του Θεοφιλεστάτου κ. Θεοφίλου τα οποία τον οδήγησαν στο να λάβει σήμερα το χάρισμα της Αρχιερωσύνης.

Ακολούθησε η τέλεση της χειροτονίας όπου όλοι αναφώνησαν το Άξιος. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νέος Επίσκοπος διένημε προς το εκκλησίασμα το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές όλων.

Λίγα λόγια για τον Επίσκοπο Λακεδαιμονίας

Ο Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, κατά κόσμον Γεώργιος, γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Μυρτιά Λακωνίας. Ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του. Έλαβε το απολυτήριο από το εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου το 1995. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και έχει παρακολουθήσει όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη.

Το έτος 2000 εκάρη  μοναχός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου στην ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 30/01/2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης και υπηρέτησε ως Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης.  Στις 8/3/2002 υπό του ιδίου Μητροπολίτου χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης Πρεσβύτερος  και στις 25/03/2009 έλαβε το Οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου.

Διά έλλειψη Ιερέων μετά μεγάλης προθυμίας εφημέρευσε σε 13 χηρεύουσες ενορίες ενώ από το 2007 Υπηρετεί ως Εφημέριος, Ιεροκήρυξ, Κατηχητής και Πρόεδρος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.
Επίσης είχε για αρκετά χρόνια την ευθύνη διά την λειτουργική εξυπηρέτηση του Στρατοπέδου ΚΕΕΜ Σπάρτης και την πνευματική καθοδήγηση των οπλιτών.

Του έχει ανατεθεί η εποπτεία λειτουργίας του κοινωνικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου».

Είναι πρόεδρος των δύο προσκυνηματικών Ιερών Ναών α) Αγίου Δαβίδ του εν Ευβοία και Αγίου Ιακώβου, Ποταμιάς και β) Αγίου Νικολάου εν Κατσαρού. Από το έτος 2010 είναι συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Από το έτος 2014 έως σήμερα είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Από το 2000 διακονεί τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ως υπεύθυνος Ιερέας και πνευματικός.

Το έτος 2018 ο Σεβασμιώτατος του ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Διά αποφάσεως του Σεβ. Μητροπολίτου είναι υπεύθυνος διά την λειτουργική εξυπηρέτηση όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενος της ανασυσταθείσης Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Ταϋγέτης. Εχρημάτισε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Οσίου Θωμά του εν Μαλαιώ και Ζωοδόχου Πηγής Καστρίου, μέχρι της επανδρώσεως αυτών.

Επίσης, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους και συγκαταθέσεως του Μητροπολίτου είναι αντιπρόσωπος-Οικονόμος του εν Σπάρτη Ιερού Μετοχίου της Παναγίας Πορταιτίσσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων