05/03/2019 05/03/2019 Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των επιμορφούμενων κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Τα σεμινάρια, που ήταν συνολικά έξι, πραγματοποιήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019. Τα θέματά τους ήταν σχετικά με το κατηχούμενο παιδί, τον...
05 Μαρτίου, 2019 - 11:39
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2019 - 11:40

Μητρ.Μονεμβασίας: “O κατηχητής δεν πρέπει να διδάσκει μόνο με τα λόγια τα παιδιά, αλλά κυρίως με τα έργα του”

Διαδώστε:
Μητρ.Μονεμβασίας: “O κατηχητής δεν πρέπει να διδάσκει μόνο με τα λόγια τα παιδιά, αλλά κυρίως με τα έργα του”

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των επιμορφούμενων κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τα σεμινάρια, που ήταν συνολικά έξι, πραγματοποιήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019. Τα θέματά τους ήταν σχετικά με το κατηχούμενο παιδί, τον τρόπο ακρόασης των προβληματισμών των νέων, τη σχέση που πρέπει να έχουν οι νέοι με το διαδίκτυο, τον τρόπο εισαγωγής της θεολογικής επιστήμης στην κατηχητική διαδικασία και την συμπεριφορά του κατηχητή ως παιδαγωγού. Επίσης οι κατηχητές εκπαιδεύτηκαν σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Κατά τη συνάντηση απονεμήθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Την παρουσίαση ανέλαβε ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως  Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Πορφύρης. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, αφού επαίνεσε τον π. Ευστάθιο για την αγαστή λειτουργία του Γραφείου Νεότητος, ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του όλους τους επιμορφούμενους για την θυσιαστική αγάπη που δείχνουν προς τη νεολαία του τόπου μας. Στη συνέχεια δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους κατηχητές και  απάντησε με τον πάντοτε αγιογραφικό και αγιοπατερικό του λόγο, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες συμβουλές που πηγάζουν από την πολύχρονη εμπειρία του. Κατακλείοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι ο κατηχητής δεν πρέπει να διδάσκει μόνο με τα λόγια τα παιδιά, αλλά κυρίως με τα έργα του.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση, προσφορά των εφημέριων του Ι.Ν Οσίου Νίκωνος.

Ακολουθεί η ομιλία του Πανοσ. Αρχ. Ευσταθίου Πορφύρη:

»Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητοί αδελφοί και συνοδοιπόροι του Γραφείου Νεότητος,

Η σημερινή είναι μια σπουδαία ημέρα για το Γραφείο μας, διότι ολοκληρώνεται ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας για τη φετινή χρονιά. Το Σεμινάριο επιμόρφωσης κατηχητών ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και που ελπίζουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με επιτυχία και πολλούς καρπούς.

Είναι απαραίτητο για όσους διακονούμε την Εκκλησία, κληρικοί και λαϊκοί, να ενστερνιστούμε την ανάγκη για λειτουργία κατηχητικών σχολείων στις ενορίες και για την ύπαρξη ενός δραστήριου γραφείου νεότητος. Οι δυσκολίες της εποχής μας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη κρίση αξιών και αποτελεί σχέδιο μιας παγκόσμιας πολιτικής με σκοπό την εκρίζωση κάθε ωραίου, κάθε ήθους και κάθε ιδανικού, μας πληροφορούν καθημερινά ότι η εκκλησία μέσα από το ευαγγέλιο, τις φωτεινές ενσαρκώσεις του τους αγίους της και την πολυχρόνια παράδοσή της πρέπει και μπορεί να αντισταθεί σε κάθε μορφή υποβάθμισης του ανθρώπου, βίας και εκφοβισμού του. Και η κατήχηση των παιδιών και των νέων είναι το σπουδαιότερο εργαλείο της.

Η κατήχηση δεν είναι μια προαιρετική διαδικασία για όσους έχουν χρόνο, αλλά το κατεξοχήν έργο της εκκλησίας, που θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια και σοβαρότητα μετά τον νηπιοβαπτισμό. Ανήκει στην αποστολή που έδωσε ο Χριστός στους μαθητές του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» και κρύβεται στη λέξη μαθητεύσατε. Η κατήχηση είναι εν τέλει η υποχρεωτική διαδικασία για όποιον θέλει να γίνει ένας συνειδητός χριστιανός και όπως γίνεται ξεκάθαρο η απαραίτητη προϋπόθεση για να γνωρίσουν τα παιδιά μας την πίστη μας και να αγαπήσουν το Χριστό.

Έχοντας κατά νου αυτές τις σκέψεις όλο το επιτελείο του Γραφείου Νεότητος αγωνίζεται και θα συνεχίσει να το κάνει για την υποστήριξη του κατηχητικού έργου της μητροπόλεώς  μας. Τόσο με την ενθάρρυνση των ήδη υπαρχόντων κατηχητικών σχολείων όσο και με τη δημιουργία νέων, όπου δεν υπάρχουν αλλά μπορούν να λειτουργήσουν. Μία, λοιπόν, από τις πρωτοβουλίες μας προς το σκοπό αυτό είναι η διοργάνωση του φετινού σεμιναρίου.

Ο κατηχητής θα πρέπει πάντοτε να επιμορφώνεται, να μελετά, να ακούει και να έχει ανοιχτά τα πνευματικά αισθητήριά του, για να αφουγκράζεται τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες των νέων. Στο διακόνημα της κατήχησης δεν χωρά κανένας εφησυχασμός αλλά απαιτείται μια διαρκής προσπάθεια ειλικρινούς προσέγγισης των παιδιών και των εφήβων. Γι΄ αυτό το λόγο η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους σεμινάρια είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διακονούμε ως κατηχητές και είναι μια ανάσα στη δύσκολη αυτή διακονία μας.

Στο φετινό σεμινάριο οι κατηχητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις σε θέματα που αφορούν στην κατήχηση εν γένει. Τέτοιες ήταν η γνωριμία με τον ψυχισμό των παιδιών, με τον πλούτο της θεολογίας και των εργαλείων της, με τις συνηθέστερες απορίες των νέων σε θέματα της πίστεώς μας, με τις διάφορες παιδαγωγικές μεθόδους, που μπορούν να εφαρμοστούν και στην κατηχητική διαδικασία, με τον κόσμο του διαδικτύου και τους κινδύνους που κρύβονται σε αυτόν και τέλος με θέματα υγείας, όπως οι πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε συναναστρέφεται με  παιδιά.

Όμως, επιτρέψτε μου να τονίσω το σπουδαιότερο που επιτεύχθηκε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Όσοι συμμετείχαν στο φετινό σεμινάριο έγιναν ακόμη πιο ενεργά μέλη της μεγάλης οικογένειας του Γραφείου Νεότητος. Μέσα από τις συζητήσεις μας, τη συμμετοχή μας στα διάφορα βιωματικά εργαστήρια και την ειλικρινή διαπίστωση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο καθένας μας στη διακονία του, καταφέραμε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα στην οποία ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Διότι, ο μεγαλύτερος πλούτος ενός κατηχητή είναι η εν επιγνώσει εμπειρία του, μέσα από την οποία μπορεί να αντλεί θάρρος και δύναμη αλλά και το μοίρασμα αυτού του πλούτου με τους συναδέλφους του κατηχητές, το οποίο δίνει σε όλους  τη δυνατότητα, να αυξάνουν το έργο και τις μεθόδους της κατήχησης.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συγχώρεσή σας για τις ελλείψεις μας, τα προβλήματα που ίσως δεν προλάβαμε και τις αδυναμίες σε θέματα οργάνωσης, που ίσως να προέκυψαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Πρωτίστως ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό μας, ο οποίος θέλησε να γίνει αυτή η σπουδαία προσπάθεια την οποία και μας αξίωσε να ολοκληρώσουμε. Έπειτα, ευχαριστούμε εσάς Σεβασμιώτατε τον καλό ποιμένα της τοπικής εκκλησίας μας. Σας ευχαριστούμε διότι ευλογήσατε τον αγώνα μας,  μας στηρίξατε και σε αυτή τη δραστηριότητα αλλά κυρίως σας ευχαριστούμε γιατί στέκεστε δίπλα μας ως πατέρας, αρωγός και συμπαραστάτης δίνοντάς μας όραμα, θάρρος και ελπίδα. Στη συνέχεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκλεκτούς ομιλητές του σεμιναρίου. Την κυρία Έφη Μπαρμπαγιάννη , ψυχολόγο παιδιών, εφήβων και ενηλίκων η οποία πραγματοποίησε την εισήγηση με θέμα: «Το παιδί που θα κατηχήσεις». Τα βασικά χαρακτηριστικά του ψυχισμού ενός παιδιού κι ενός εφήβου, που έχουν σπουδαίο ρόλο στην επικοινωνία μαζί τους. Τον κύριο Ανάργυρο Βαλτογιάννη, Θεολόγο και υποψήφιο Διδάκτορα Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, ο οποίος ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Η θεολογική επιστήμη στην κατηχητική διαδικασία» . Η μεθοδολογία της θεολογικής επιστήμης ως εργαλείο κατήχησης, τρόποι ορθής μελέτης των Πατερικών κειμένων, προτεινόμενη βιβλιογραφία. Την πρεσβυτέρα κυρία Κανέλλα Σπηλιώτη, Θεολόγο και Εκπαιδευτικό, η οποία ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Ακούγοντας τους νέους» . Οι συχνότερες ερωτήσεις των νέων για θέματα της πίστης μας και οι απαντήσεις τους. Τον πατέρα Παναγιώτη Κοντάκο, Εφημέριο Λαχίου και συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ο οποίος ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Ο κατηχητής ως παιδαγωγός». Παιδαγωγικές μέθοδοι και η εφαρμογή τους στην κατηχητική διαδικασία. Την Κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Πρόληψης Δίαυλος, η οποία ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Διαδίκτυο και Νέοι». Δεδομένα για τη χρήση του διαδικτύου απ’ τους νέους και τρόποι αντιμετώπισης ακραίων συμπεριφορών. Τέλος, την κυρία Σταυρούλα Χατζή εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού Σπάρτης η οποία ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Πρώτες Βοήθειες και αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού». Βασική εκπαίδευση στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και στην αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους πατέρες που φιλοξένησαν στα πνευματικά κέντρα των ενοριών τους τις εκπαιδευτικές συναντήσεις του σεμιναρίου. Τον πατέρα Βασίλειο Καπερώνη, εφημέριο Βλαχιώτη, τον πατέρα Δημήτριο Βλαχάκη, εφημέριο Μεταμορφώσεως, τον πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτό, εφημέριο Μονεμβασίας τους πατέρες Γεράσιμο Πετρολέκκα και Στυλιανό Κότσαλη εφημέριους Μολάων και τους πατέρες Αθανάσιο Σπηλιώτη και Κων/νο Σκάλτσα εφημέριους του πολιούχου μας.  Ευχαριστούμε  εκείνους και τους συνεργάτες τους για την πολύτιμη συμπαράστασή τους και την αβραμιαία φιλοξενία τους.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και εκείνους που ολοκλήρωσαν το σεμινάριο αλλά και εκείνους που δεν κατάφεραν παρά το ζήλο και την έντονη επιθυμία τους να το κάνουν, εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεών τους. Τους επαινούμε όλους, διότι φροντίζουν για την κατάρτισή τους και την επιμόρφωσή τους. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνουν  το καλό παράδειγμα και σε όλους όσους θελήσουν στο μέλλον να διακονήσουν ως νέοι κατηχητές. Δοξάζουμε το Θεό, διότι υπάρχουν αρκετοί από τους συμμετέχοντες οι οποίοι είναι υποψήφιοι κατηχητές και ελπίζουμε στο μέλλον να στελεχώσουν ενορίες, που το έχουν ανάγκη.

Επισφραγίζοντας το σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω εσάς Σεβασμιώτατε για ότι κάνετε για το Γραφείο Νεότητος και να ζητήσω την ευχή σας ώστε να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο της κατηχήσεως στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας να μας μεταδώσει λόγο πνευματικής οικοδομής. Να είστε όλοι καλά, Καλή δύναμη στη διακονία σας και καλή αντάμωση στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Γραφείου μας!»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων