27/11/2023 27/11/2023 Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε». Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Τους...
27 Νοεμβρίου, 2023 - 16:08
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2023 - 16:35

Πάνδημος εορτασμός του Πολιούχου Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη

Διαδώστε:
Πάνδημος εορτασμός του Πολιούχου Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό.

Τους άρτους ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.

Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, ο Σεβασμι κ. Ευστάθιος, ο οποίος και προέστη, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμαβασίας και Σπάρτης.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, ο οποίος αρχικά, εκ μέρους των Μητροπολιτών που συμμετείχαν στην πανήγυρη, ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα, τον οποίο ευλαβείται ιδιαίτερα, καθώς στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, την οποία διακόνησε ως μοναχός και Ηγούμενος, δεσπόζει εντός του Καθολικού της η μορφή του Οσίου.

Ο Μητροπολίτης Θηβών, αφού επισήμανε ότι ο Όσιος Νίκων, μαζί με τους Οσίους Χριστόδουλο, Μελέτιο και Λουκά, αποτέλεσαν την τετράδα που αναμόρφωσε τον μοναχικό βίο τα μεσοβυζαντινά χρόνια, αναφέρθηκε στον θαυμαστό του βίο. Ακολούθως, επικέντρωσε στην μετάνοια, που προέρχεται από τις λέξεις «μετά» και «νους», και σημαίνει την μεταστροφή του φρονήματος και την επιστροφή σε θεμελιακές αξίες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος υπογράμμισε ότι οι Χριστιανοί της σύγχρονης εποχής πρέπει να πάψουν να βλέπουν τον κόσμο από την οπτική γωνία της αμαρτίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αληθινή μετάνοια αποτελεί εσωτερικό σεισμό και υπαρξιακή αναδιάρθρωση του κατακερματισμένου ανθρώπινου Είναι.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους πιστούς να ξεπεράσουν, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, την κόλαση που φτιάχνουν για τους εαυτούς τους, ώστε να πορευτούν στον δρόμο της αρετής, που οδηγεί στην Επουράνια Βασιλεία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των οδών Βρασίδου, Αρχιδάμου και Λυκούργου.

Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, επισήμανε ότι η πάνδημη συμμετοχή, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν συγκινητική, ωστόσο ακόμα πιο σημαντική θα είναι η έμπρακτη αποδοχή του κηρύγματος του Οσίου Νίκωνος, μέσω της ενδυνάμωσης της πίστης μας, της θυσιαστικής αγάπης προς τον συνάνθρωπο και της μετάνοιας.

Ακολούθως, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της πανήγυρης.

Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης, τη μαθητιώσα νεολαία και τους εκπαιδευτικούς, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και τον ευσεβή λαό.

Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της τοπικής Εκκλησίας, έκανε απευθείας μετάδοση, τον τηλεοπτικό σταθμό Ionian channel για την κάλυψη, καθώς και τα λοιπά τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός, με τις πρεσβείες του Οσίου Νίκωνος, να ευλογεί και να αγιάζει τις ζωές των πιστών της Λακεδαίμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Όσιο Νίκωνα στη Σπάρτη

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων