20/09/2023 20/09/2023 Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου και Θεοπίστου. Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνη για την Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος εόρτασε τα σεπτά Ονομαστήριά του. Το απόγευμα της παραμονής, Τρίτη...
20 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:27
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2023 - 13:42

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σπάρτης

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σπάρτης

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου και Θεοπίστου. Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνη για την Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος εόρτασε τα σεπτά Ονομαστήριά του.

Το απόγευμα της παραμονής, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, τον οποίο λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε, Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Γλυφάδος κ. Αντώνιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς Μαντινείας και Κυνουρίας. Επίσης στον πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχε πλειάδα κληρικών τόσο από την μητροπολιτική μας περιφέρεια όσο και από άλλες περιοχές της Πατρίδας μας.

Πατρών Χρυσόστομος: Ο Μητροπολίτης Σπάρτης είναι αδάμαντας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε αρχικά για τον τιμώμενο Άγιο Ευστάθιο, τον οποίο χαρακτήριζαν η βαθιά πίστη, η ελεημοσύνη και η ιώβεια υπομονή. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στον Ποιμενάρχη, αποκαλώντας τον «άγγελο» της τοπικής Εκκλησίας, αφού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του άξιου Επισκόπου, ο οποίος θα πρέπει να εκφράζει την μυστηριακή παρουσία του Χριστού στην Εκκλησία, να είναι διδάσκαλος της Θείας Αληθείας, συνεχιστής του έργου των Αποστόλων, φορέας της αποστολικής παραδόσεως, να δοξάζει τον Θεό, να διαλαλεί τον Λόγο Του και να διακονεί το ποίμνιό του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο αδάμαντα της Εκκλησίας της Ελλάδος, κανόνα πίστεως, πρότυπο υπομονής, σεμνότητας, ιερατικής διακονίας και θυσιαστικής προσφοράς. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στον σεπτό Ποιμενάρχη μας υγεία, σωματική και πνευματική, και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει να ανοίγει πνευματικούς δρόμους και να στηρίζει το ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και όσους ακόμα προστρέχουν στο πρόσωπό του για ψυχική γαλήνη και πνευματική καθοδήγηση.

Ο χαιρετισμός του εορτάζοντα Μητροπολίτη Σπάρτης

Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος απηύθυνε έναν σύντομο ευχαριστήριο λόγο. Αρχικά, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών για όλα όσα ανέφερε για τον τιμώμενο Άγιο και για το Επισκοπικό αξίωμα. Όσον αφορά τα καλά λόγια για το πρόσωπό του, επισήμανε ότι τα εκλαμβάνει ως διακριτική υπόδειξη για το πώς θα πρέπει να πορευτεί στο υπόλοιπο της ζωής του.

Στη συνέχεια, ο Ποιμενάρχης εξιστόρησε μία θερμή προσευχή ενός Αγίου προς τον Κύριο, στην οποία δεν ζητούσε να ψηλαφίσει τις πληγές Του όπως ο Θωμάς, ούτε να ακουμπήσει το κεφάλι στο στήθος Του όπως ο Άγιος Ιωάννης ο θεολόγος, ούτε να Τον φιλοξενήσει στο σπίτι του όπως η Μάρθα και Μαρία, ούτε να βιώσει το θαύμα της παρουσίας Του όπως οι μαθητές που πορεύονταν προς Εμμαούς, αλλά ζητούσε ταπεινά να είναι η βάρκα που θα Τον μεταφέρει στη λίμνη της Γεννησαρέτ ή το καλάθι για να μαζεύει τα τρόφιμα που χόρτασαν μυριάδες ανθρώπων ή η πετσέτα για να σκουπίζει τα πόδια των μαθητών Του ή ο πηλός με τον οποίο θεραπεύει τους τυφλούς. Με βάση αυτή την συγκινητική παράκληση, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τον Πανάγαθο Θεό να επιτρέψει η ελαχιστότητά του, μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του, να έχει μία χρησιμότητα στο σχέδιο του Σωτήρα μας.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους, τους κληρικούς τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και άλλων περιοχών που συμμετείχαν στον Εσπερινό, τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και των όμορων Νομών, όπως και τον ευσεβή λαό, για την παρουσία και την αγάπη τους.

Μετά το πέρας της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές των πιστών εντός του Ναού προσφέροντας ένα κέρασμα.

Σημειώνεται ότι στην Ιερά Μητρόπολή φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ευσταθίου, το οποίο τέθηκε σε προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό, για ευλογία και ενίσχυση του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού μας, τόσο το απόγευμα της παραμονής όσο και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, όπου τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων