17/09/2021 09/10/2021 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου 2021 ο Δήμος Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου, όπου και παρευρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Η 196η επέτειος του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου, που αποτελεί πλέον θεσμό και...
17 Σεπτεμβρίου, 2021 - 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2021 - 23:42

Συγκίνηση στην 196η επέτειο του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο

Διαδώστε:
Συγκίνηση στην 196η επέτειο του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου 2021 ο Δήμος Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου, όπου και παρευρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Η 196η επέτειος του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου, που αποτελεί πλέον θεσμό και κομβικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας, εξέπεμψε τα μηνύματα της τόλμης και της σύμπνοιας. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής, αλλά κι ευρύτερα της ελληνικής ιστορίας, καθώς έχει χαρακτηριστεί και επίσημα από την Πολιτεία ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο.

«Πρόκειται για μια μονή που οικοδομήθηκε τμηματικά σε διάφορες εποχές. Η ιστορικότητα του μνημείου, ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος και η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση ανάγουν το Παλαιομονάστηρο σε μνημείο θρησκευτικής, εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, προσθέτοντας ότι είναι χρέος όλων μας «να κρατήσουμε τη θυσία των Βρονταμιτών ως φυλαχτό και βαριά παρακαταθήκη για το έθνος μας, διαφυλάσσοντας ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες τους».

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν στο επίκεντρο τους τα αποκαλυπτήρια των προτομών, στην κεντρική πλατεία Βρονταμά, των δύο ηγετικών μορφών της ηρωικής πράξης του ολοκαυτώματος, του π. Δημητρίου Παπαδημητρίου και του Γιαννάκη Καραμπά. Οι προτομές φιλοτεχνήθηκαν με έξοδα των οικογενειών Καραμπά και Χαϊδοπούλου. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος και η κ. Ποτούλα Χαϊδοπούλου-Καραμπά, ως εκπρόσωπος της οικογένειας του ηρωικού αγωνιστή Γιαννάκη Καραμπά, οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνους. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση και ειδικότερα ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλης Τσιγαρίδης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μανιατάκος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Βρονταμά κ. Ελένη Καρκά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου με την επίσημη Δοξολογία στον χώρο του Παλαιομονάστηρου, που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σπάρτης, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, ως εκπρόσωπος του σεπτού Ποιμενάρχη, συνεπικουρούμενος από ιερείς της περιοχής. Ακολούθησαν η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι μετέβησαν στο μνημείο της Ελένης Στρατήγη, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 1825, 400 περίπου Βρονταμίτες, υπό την ηγεσία του π. Δημητρίου Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά, έγραψαν μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ελληνική ιστορία όταν αρνήθηκαν να παραδοθούν στα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Οι πολιορκητές, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο, ανατίναξαν το λόφο-οροφή του μοναστηριού και από τα ανοίγματα έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους. Η μονή Παλαιομονάστηρου είναι ένα από τα παλαιότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της λακωνικής γης. Από τις σπάνιες αγιογραφίες της χρονολογείται πριν από το 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Νικόλαο και το μεγαλομάρτυρα Νικήτα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων