09/08/2021 09/08/2021 Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Χρυσάφων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεώς Μονεμβασίας και Σπάρτης και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Χρυσή ωβά’’, διοργάνωσε από την 1 έως 8 Αυγούστου, σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο ”Ιγνάτια 2021”. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής 8 Αυγούστου, όπου...
09 Αυγούστου, 2021 - 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2021 - 14:11

Τα Χρύσαφα τίμησαν το άξιο τέκνο τους Ιγνάτιο Ουγγροβλαχίας

Διαδώστε:
Τα Χρύσαφα τίμησαν το άξιο τέκνο τους Ιγνάτιο Ουγγροβλαχίας

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Χρυσάφων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεώς Μονεμβασίας και Σπάρτης και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Χρυσή ωβά’’, διοργάνωσε από την 1 έως 8 Αυγούστου, σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο ”Ιγνάτια 2021”.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής 8 Αυγούστου, όπου στον βυζαντινό Ι.Ν Αγίου Δημητρίου τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Ακολούθησε μνημόσυνο για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο, που καταγόταν από τα Χρύσαφα. Σχετική ομιλία, για την σπουδαία αυτή εκκλησιαστική μορφή, εξεφώνησε ο εκπαιδευτικός, θεολόγος και συγγραφέας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, κ. Νικόλαος Κουφός.

Ακολούθως, το Εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας Χρυσάφων επέδωσε τιμής ένεκεν στον Σεβασμιώτατο για την σημαντική συμβολή του στην καθιέρωση των “Ιγνατίων”, το αντίγραφο του ανωτάτου ρωσικού παρασήμου του βασιλικού τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, το οποίο απονεμήθηκε στον Ιγνάτιο από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α΄ το 1812 για τις υπηρεσίες του στην Βλαχία. Επίσης τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στην εκπρόσωπο της οικογένεια της κας Γιαννούλας Ερήμου, που κατάγεται από τα Χρύσαφα, για την κάλυψη των δαπανών της μαρμάρινης προτομής του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου, καθώς και στον κ. Νικόλαο Κουφό για την πολύτιμη προσφορά του στις εκδηλώσεις των Ιγνατίων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξέφρασε αρχικά ευγνώμονες ευχαριστίες εκ μέρους όλων των τιμηθέντων προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Χρυσάφων. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των τιμητικών εκδηλώσεων για τον Ιγνάτιο Ουγγροβλαχίας, ο οποίος με τα έργα του και τον εν γένει βίο του λάμπρυνε την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χρύσαφα.

Επίσης ευχαριστίες εξέφρασε στον κ. Νικόλαο Κουφό, για την σημαντική προσφορά του στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της τοπικής ιστορίας, καθώς και στην οικογένεια της κας Γιαννούλας Ερήμου για την κάλυψη των εξόδων δημιουργίας της προτομής του Μητροπολίτη Ιγνατίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση στον αύλειο χώρο του Ναού, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κύριοι Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Σπάρτης κυρίες Γεωργία Δεδεδήμου και Γεωργία Ζαχαράκη Αναστασοπούλου, οι πρώην Δήμαρχοι κύριοι Σταύρος Αργειτάκος και Βαγγέλης Βαλιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων.

Το Σάββατο το απόγευμα, τελέσθηκαν Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας υπέρ υγείας των όπου γης ευρισκομένων Χρυσαφιτών και ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έλαβε χώρα, στην κεντρική πλατεία Χρυσάφων, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νικολάου Κουφού, με τίτλο ‘’Ιγνάτιος ο Λακεδαιμόνιος, Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας’’.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων